Tip dan cabaran ibu menyusu yang berkerjaya seperti saya

pengedar sah shaklee readystock

ibu menyusu

Kawan saya baru saja selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang comel.Kelahiran yang sangat2 di rindukan setelah berkahwin selama 11 tahun.Pasangan ini juga baru sahaja mengangkat seorang anak lelaki yang sekarang berumur setahun 2 bulan.Sungguh anak ini membawa berkat kepada kawan saya.

Saya terpanggil untuk menulis tentang breastfeeding hari ini,kerana kawan saya ini sangat teruja untuk belajar bagaimana menyusukan anaknya.Bermacam-macam soalan di Tanya antaranya Cara untuk memeriahkan susu badan.Sini saya akan kongsikan beberapa tip panduan bagi ibu menyusu.

Tetapi malam ini saya mulakan perkongsian saya dengan pengalaman saya sendiri menyusukan anak saya c awon.Buat pengetahuan kalian,saya masih menyusu kan anak saya awon sekarang 2 tahun 6 bulan.walaupun bukan lagi sepenuh masa tapi cukup membuatkan saya menolak bila kena kursus kerja yang bermalam, hiking atau pelayanan gereja yang perlu bermalam.kalau kursus 2 hari sanggup berulang alik jika dekat.

Sebagai mummy yang menyusu kan anak sebenarnya memerlukan ketahanan fizikal dan mental.Tetapi itu bukan halangan buat saya untuk tidak meneruskan niat menyusukan awon sehingga sekarang.Melihat dia membesar dengan sihat sudah cukup membahagiakan hati saya.

pengedar sah shaklee readystock

manfaat yang diperolehi daripada susu formula vs susu ibu

Sepanjang saya menyusukan awon sepenuh masa hampir setahun,saya dapat rasakan ikatan Kasih sayang kami yang erat.buktinya sehingga sekarang dia amat manja dengan saya berbanding abangnya Carl.

Awon juga jarang sakit kerana dia mempunyai antibodi yang kuat.Tapi bila sakit sahaja memang saya susah hati.Awon tidak suka makan ubat berbanding Carl.campur di susu kah? Di jus kah? Memang tidak berjaya.Cara nya menangis lah di peluk makan ubat.bayang kan kalau bermacam jenis ubat perlu di beri makan.Habis suara menangis.

Tapi awon mudah makan minyak ikan dan vitamin c.makanan lain seperti sayur brakoli ,buah buahan pun dia makan kecuali durian.syukur lah tiada alahan dan tidak memilih.saya harapkan awon macam tu hingga dewasa.orang kata ikut waktu ibu mengandung jika memilih makan dan kurang makan makanan berkhasiat,anak pun macam tu.Kesahihan nya saya tidak pasti pula.

Mungkin satu kebetulan waktu mengandung anak pertama c carl,saya raja makan buah terutama durian.Di usia kandungan 6 bulan keatas terkena musim buah.saya makan macam macam buah terutama durian.sembunyi sembunyi beli dan makan.Nasib tiada apa-apa.Kepada ibu mengandung jangan buat perkara ini.Peringatan keras kerana boleh membahayakan kandungan.

Kandungan kedua,saya lebih berilmu daripada sebelum itu.saya sedaya upaya makan makanan seimbang walaupun mengalami morning sickness.Saya rajin Google dan mempunyai group yang mempunyai ramai ibu menyusu.Jadi saya tidak keseorangan.Kami sentiasa saling memberi semangat sesama ibu menyusu.

Sepanjang menjayakan program penyusuan susu ibu,saya tidak lekang daripada cabaran cabaran.Tapi apa yang penting keluarga saya terutama suami dan ibu saya sendiri memberi sokongan sepenuhnya.mereka lah tulang belakang menjayakan niat saya ini.

Antara cabaran saya rasakan sepanjang proses menyusukan anak ni adalah:-

🍀 Kurang simpanan EBM

Kurang yakin boleh menyusukan anak sepenuh masa pada mulanya.membeli Breast Pam agak terlambat.Baby sudah berusia 2 bulan.Jadi kepada ibu mengandung perlu sediakan breast Pam yang sesuai sebelum bersalin.Ini kerana seminggu selepas melahirkan sahaja ibu perlu kan pam untuk mengumpul stok susu.

🍀 Stress

Saya kadang2 stress dengan kerja di tempat kerja dan rumah.ini membuatkan susu ibu kurang dan tidak mencukupi untuk c awon dan mengumpul sebagai simpanan.Jadi saya perlukan makanan tambahan untuk membantu memeriahkan kembali susu ibu.

Nasihat saya kepada ibu menyusu Cari makanan tambahan yang selamat,berkesan dan semulajadi.Jangan lupa minta nasihat dokter.Selain itu amalkan pengambilan makanan seimbang juga.

pengedar sah shaklee readystock

pemakanan ibu menyusu

🍀 Pelekapan yang betul

Awal kelahiran c Awon saya betul2 bermula daripada zero pengalaman penyusuan susu ibu secara praktikal.walaupun ini adalah kelahiran anak kedua.Sebab anak pertama c Carl tidak menyusu badan.

Jadinya teknik menyusu tu saya just praktik masa ini lah.Saya mengaku stress juga pada mulanya untuk menyusukan awon kerana teknik pelekatan tidal betul.

Teknik pelekapan yang betul mustahak untuk memastikan anak mendapat bekalan susu yang cukup untuk keperluan tumbesarannya dan mengelakkan payudara ibu mudah melecet atau luka.

Adalah sesuatu yang normal jika ibu mengalami puting melecet atau merekah pada minggu-minggu pertama kelahiran dan ia akan beransur pulih secara perlahan-lahan.”, kata Nor Fazila.

Syukur ada jururawat yang prihatin dengan masalah puting melecet Dan merekah.Cara merawatnya hanya dengan susu ibu itu sendiri.

pengedar sah shaklee readystock

posisi dan pelekatan yang betul semasa menyusu kan anak

Rasanya setakat ini dulu perkongsian pengalaman saya sebagai ibu menyusu.moga lepas ini anda ikuti terus perjalanan blog saya.sebab masih banyak topic yang akan saya kongsikan.terima Kasih membaca hingga akhir.

Jika anda mencari info Cara berpantang dan cara memeriahkan susu ibu seperti yang saya amalkan boleh klik link ini berpantang dan memeriahkan susu ibu 

 

Berpantang Cara moden Dan tradisional

Saya Mumy kepada Carl 4 tahun dan Jovian 10 bulan.saya berpantang dengan shaklee bila bersalin Cara pembedahan anak kedua sy.Anak pertama pun begitu juga.

Bila sebut saja luka pembedahan,mesti suda terbayang kesakitan nya.sedangkan terpotong jari time memotong sayur pun sakit.tapi terus terang berpantang dengan set berpantang premium shaklee,banyak beza dengan berpantang biasa seperti anak pertama.

Bersalin anak pertama memang selalunya meninggalkan kesan atau trauma yg sukar dilupakan para Mumy.Begitu juga dengan saya.kita waktu itu masih blur tentang pengalaman bersalin.Air susu pun belum ada waktu itu.tidak pandai menyusukan lagi.Baby jaundis teruk hingga di kirim ke NICU Hospital Likas.Emosi terganggu macam macam yang terfikir kerana saya masih di wad bersalin Hospital Beaufort.

Daripada pengalaman ini buat saya bersiap sedia lebih terperinci bila disahkan mengandung anak kedua.Waktu itu syukur suda berkenalan dengan shaklee.So dari mengandung suda ambik vitamin shaklee iaitu set hamil.

kita para Mumy tidak rugi ambik set Hamil shaklee kerana set berpantang pun sebahagian besar vitamin yang sama.So boleh continue saja apa yang masih ada just topup yang tiada.senang kan.

set berpantang premium shaklee

set berpantang shaklee

set berpantang shaklee

Dengan set ini kita para mumy lebih cepat sihat kerana ianya boleh di ambik pada hari kita bersalin lagi.Air susu meriah buat baby kenyang dan bacaan jaundis cepat turun kepada normal.kita juga tidak terlalu beremosi kerana B compleks shaklee anti stress.

lagi yang paling best Mumy ada zink compleks yang mempercepatkan penyembuhan luka bersalin normal or ceaser.no more makan ikan keli.saya tidak tahan licin tu ba.Rahim pun cepat kecut.Para Mumy jemput baca detail setiap vitamin dalam gambar.

vivix cepat sembuh kan luka bersalin

vivix cepat sembuh kan luka bersalin

tambahkan set berpantang Mumy dengan vivix kerana tonix ajaib ini mempercepatkan penyembuhan luka bersalin Dan memeriahkan susu ibu juga.

Makanan berkhasiat
Walau suda ada set berpantang yang hebat pun kena jaga juga pengambilan makanan.Para mumy jangan ambik makanan yang sejuk ya.sayur pun berpilih contoh timun sangat dielakkan.ambik lah bayam.

teringat ayam masak lihing mentua.makan dengan nasi panas.berpeluh peluh lepas makan.badan rasa segar lepas tu. Dinasihatkan jangan dulu makan halia jika baby masih jaundis.dikatakan buat bacaan jaundis baby lambat turun.

Ambik lah bawang putih lebih untuk buang angin time tu.kalau tidak tahan ambik begitu saja boleh ambik garlic compleks shaklee

garlic compleks

garlic compleks c bawang putih

Bahan Mandi Dan minum
Dalam keluarga kami menjadi kebiasaan mumy baru bersalin Mandi herba untuk buang angin dan segarkan tubuh yang penat.ini juga boleh mengelakkan daripada Mumy meroyan.Untung nya masih ada orang tua yang kenal segala herba herba yang digunakan untuk Mandi dan minum selepas bersalin.salah satu nya kami kenali sebagai “tampan”.bila direndam dengan air,air menjadi merah.Memang berkesan herba ni.orang pening laut boleh juga minum herba ni.

herba

herba

Kalau susah nak dapatkan herba ni boleh juga Mandi dengan halia.ketuk halia Dan rebus.bila suda suam suam baru guna untuk mandi.kalau nak senang beli saja yang readymade.Ada jual di kedai ubat.Jenama TYT.

Berurut
Bahagian yang paling best ni.Bertuahnya mentua tukang urut.berurut guna herbal blend shaklee ketatkan urat berdurat yang dah longgar.best sangat.

herbal blend

herbal blend

Semoga sharing saya ini memberi inspirasi buat para mumy di luar Sana.Sharing is caring.Mana tahu terpaksa berpantang sendiri kan.so tidak lah blur sangat apa yang perlu dibuat semasa berpantang.Terima kasih sudi membaca.

sebarang pertanyaan jangan malu jangan segan untuk bertanya.Ataupun anda di luar Sana ada nak komen tentang Cara berpantang,sila lah komen dengan ikhlas.

promo ostematrix bulan ini Ogos 2016.mau harga istimewa hubungi saya:-

🍥 SMS/call/whatapps
0168490827

🍥 pm di Facebook
http://www.Facebook.com/tiramisuolei

🍥instagram
http://www.instagram.com/tiramisuolei/

🍥 pengedar sah shaklee
SID 1147050