Bila anak perlu kan vitamin dan cara mengesan keperluan vitamin yang sesuai

Ibu bapa selalu bertanya-tanya bila sebaiknya anak diberikan vitamin. Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui perkembangan anak yang sedang membesar.Para ibu bapa kena sentiasa prihatian dan perlu mengetahui tahap yang bagaimana anak-anak perlu diberikan vitamin sebagai pelengkap nutrisi tubuh mereka.

Sini saya kongsikan beberapa perkara yang perlu ketahui bagi membantu para ibu bapa untuk menentukan bila anak perlukan vitamin.ianya seawal bayi baru lahir.

Bila bayi perlu diberikan vitamin?

Air Susu Ibu adalah makanan terbaik bagi seorang bayi. Setelah berusia 6 bulan bayi kemudian akan diberikan Makanan pejal pertama bersama susu ibu.

Bila bayi dengan mudah menikmati dan menerima makanan seperti hati ayam seminimun 3x seminggu bayi tidak memerlukan vitamin.

Namun, bila bayi diberikan susu ibu eksklusif sehingga lebih dari 6 bulan, atau mendapat makanan pejal pertama yang tidak mencukupi nutrisi bayi.contohnya:-

👉 bayi sukar makan, hanya makan satu jenis makanan.

👉cenderung untuk minum susu sahaja.

👉bayi sering sakit

👉kelewatan bercakap

Sebaiknya bayi bila berusia setahun perlu diberikan vitamin. Vitamin yang sesuai bagi bayi ini adalah yang mengandungi zat besi yang tinggi.

Bagi anak yang lebih besar, bila anak boleh menerima makanan dengan baik (baik jumlah maupun jenisnya) anak tidak memerlukan vitamin.

Jenis yang dimaksudkan disini adalah bila anak setidaknya makan 5 jenis sayuran atau buah dalam sehari dalam jumlah yang cukup, maka anak tidak memerlukan vitamin. Namun bila anak tidak dapat memenuhi hal tersebut, maka sebaiknya anak diberikan vitamin.

Bagaimana kita tahu anak makan dengan jumlah yang cukup?

Hal tersebut dapat diketahui jika pertumbuhan anak adalah normal.mematuhi standard KKM

Pertumbuhan yang baik adalah:-

👉ukuran berat badan dan tinggi badan yang normal dengan usia anak serta berat badan normal dengan tinggi badan.(BMI normal)

👉 Perkembangan yang normal adalah kemampuan anak sesuai dengan usia anak.

👉 tidak menunjukkan adanya tanda-tanda kekurangan baik satu jenis atau beberapa jenis mikronutrien.

👉jika bersekolah jadual belajar yang ketat.contohnya sekolah sehingga ke petang dan malam perlu tuition lagi.mereka perlukan tenaga yang lebih.

berapa sukatan yang biasanya diharapkan anak untuk makan dalam sehari?

Bagi anak berusia setahun dan keatas, anak diharapkan dapat makan 3x dalam sehari ditambah snack 2x dalam sehari (salah satunya buah).Minum susu pula diharapkan maksima 500 ml per hari.

Bagi anak perempuan yang belum kedatangan haid vitamin kalsium adalah sangat penting. Ini kerana pada waktu itu merupakan masa penting pembentukan tulang pada anak perempuan.

Namun, bila anak perempuan masih minum susu lebih kurang 1-2 gelas dalam sehari vitamin kalsium tidak diperlukan lagi karena susu yang diminum sudah mencukupi.

Para ibu bapa seharusnya berbincang dengan dokter terlebih dahulu untuk mengetahui Vitamin yang sesuai yang boleh diberikan kepada anak.

Vitamin cadangan buat c manja.

vitamin cadangan untuk kanak-kanak

Jika anda menyedari anak anda perlukan vitamin,saya cadangkan vitamin shaklee kerana ianya berkesan,selamat dan semulajadi.ianya juga tanpa gula tiruan.

🌼 Omegaguard :

minyak ikan terbaik di dunia. Ia membantu meningkatkan sistem imun tubuh anak dan juga kaya dengan EPA dan DHA yang bagus untuk fungsi otak. DHA penting untuk penghantaran isyarat-isyarat otak dan meningkatkan komunikasi antara sel-sel otak. DHA dan gabungan EPA telah terbukti memberi manfaat bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah gangguan hiperaktiviti dan autisme.

🌼 Mealshake :

Membekalkan 19 jenis vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh. Ia juga mengandungi protein dan fiber yang sangat bagus untuk penghadaman yang sihat. Ia sangat sedap, berkhasiat dan mudah disediakan. Merupakan antara minuman kegemaran seisi keluarga.

🌼 Vitalea for Children :

Merupakan multivitamin dalam bentuk tablet yang sedap. Mengandungi 18 multivitamin dan multimineral termasuk 100% vitamin C, D, E dan 8 jenis vitamin B yang membantu melengkapkan nutrisi harian anak anda. kalsium, magnesium, zinc dan copper yang terdapat di dalamnya akan membantu proses tumbesaran dan pertumbuhan tulang anak anda agar menjadi lebih sihat dan kuat. Selain daripada itu, ia membantu menguatkan kecerdasan minda, meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan membantu dalam proses penyerapan zat daripada makanan seharian.

Berikut adalah testimoni pengguna yang setia dengan set vitamin kanak-kanak.

Sekian perkongsian saya hari ini.

Bagi memudahkan anda mendapatkan vitamin shaklee yang berkaitan, anda boleh menghubungi saya.saya boleh membantu menyelesaikan permasalahan anda.

whatapps/call

0168490827

facebook

tiramisu olei

atau

boleh likes pages saya untuk maklumat lanjut vitamin shaklee yang terkini.

efratachild vitashop-0168490827

Terima kasih kepada anda.

Kerana tersalah pilih skincare,kulit muka ku pedih.

Tahun lalu telah berlaku satu insiden yang saya tidak akan ulangi lagi.Hanya kerana terpikat dengan iklan dan pujukan penjual skincare saya sanggup memakai nya kerana ianya hadiah birthday dari sang suami.

Lagipun sepupu dan ipar saya pun guna jenama skincare yang sama.kulit muka mereka pun semakin cantik.saya apa lagi nak tambah cantik lagi lah juga.wanita memang tidak dinafikan mesti sukakan kecantikan.Tidak mau kalah.

Saya pakai pada mulanya ok.3 hari kemudian kulit pipi saya mula menggelupas dan gatal.jadi saya teruskan saja lah sebab beranggapan ianya proses body adjustment.

Tetapi lama kelamaan saya tidak tahan sebab pedih.Pada hari terakhir tahun lalu sebelum christmas, saya bekerja dengan muka yang bengkak.terpaksa letak bedak lebih supaya orang tidak perasaan.

Saya terus menghubungi kawan saya yang pernah mengalami masalah yang sama dan dia juga seorang pemilik butik kecantikan.

Dia nasihatkan saya beberapa tip untuk mengawal bengkak,gatal dan kulit muka yang mengelupas.

Ini adalah beberapa tip yang saya lakukan waktu itu.

-Rehatkan kulit muka daripada sebarang kosmetik.

-pipi yang merah dan bengkak waktu itu saya sapu dengan vaselin.

-2 hari muka saya cuci dengan air suam sahaja tanpa pencuci muka.

-lepas tu saya cari pencuci muka cetaphil yang jenis cleansing for gentle skin.(dapatkan di farmasi )

-facial treatment di butik kecantikan kawan saya tu.

-saya amalkan set detox shaklee dan set cantik untuk pulihkan secara dalaman.

2 minggu kemudian kulit muka saya semakin pulih dan extra glowing pula jadinya.Bersyukurnya kepada Tuhan kulit saya cepat pulih.

Sini saya kongsikan set detox dan set cantik shaklee yang banyak membantu saya waktu itu.

sebelum ini pun amalkan hanya beberapa vitamin yang basic sahaja.

Alfafa compleks- detox keseluruhan tubuh.menyingkirkan toksik dari tubuh.saya makan dan malam sebagai masker.

Vivix- sebagai detox juga.ianya memperbaiki kulit dari peringkat sel lagi.

Garlic compleks-sebagai antibiotik semulajadi

Omega guard- anti keradangan

Esp-protein yang memberi makanan kepada sel agar sel baru tu lebih sihat.

Vitamin c-membantu pembentukan collagen tubuh dan mempercepatkan kulit saya sembuh.saya makan dan buat masker.

B compleks-anti stress terutamanya waktu itu dan ianya dalam set cantik.

Nasihat saya sebelum menggunakan sebarang jenama skincare sila pastikan kulit kita jenis apa.

terdapat 3 jenis kulit iaitu:

Kulit jenis normal

Kulit jenis berminyak

Kulit jenis kombinasi

Tetapi pastikan anda berjumpa dengan perunding kecantikan yang bertauliah.jika tersilap dan lambat diatasi boleh menyebabkan kanser kulit.

Sekian perkongsian saya hari ini.

Tukang urut menderita Parkinson semakin pulih.

Penyakit Parkinson  adalah sejenis penyakit yang melibatkan sistem saraf otak.Keadaan di mana daya kawalan otot seseorang itu merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri. Simptom ini berlaku jika penghidap yang berkeadaan teruk.
Penyakit Parkinson berlaku apabila sel yang menghasilkan sejenis bahan kimia dikenali sebagai dopamine mengalami gangguan atau rosak. Tanpa dopamine, tubuh badan kita tidak dapat memberikan tindak balas dan berfungsi dengan baik.

Tukang urut menderita parkinson

Penyakit Parkinson

Gejala Parkinson berlaku secara senyap dan kebanyakan pesakit tidak menyedari mereka menghadapi masalah ini. Biasanya, pasangan (suami atau isteri) adalah orang pertama menyedari gejala ini.
Penyakit Parkinson di kenali sebagai penyakit orang tua.Tetapi bukannya gejala semula jadi pada orang tua dan pengidapnya boleh menikmati tahap kesihatan yang baik,Sekiranya mendapatkan rawatan.

Adalah penting untuk tidak cepat putus asa atau berasa rendah diri kerana pengidap penyakit Parkinson masih ada peluang untuk menjalani kehidupan sempurna.

Punca

  • 10% berpunca daripada keturunan pesakit mewarisinya daripada keluarga mereka
  • 90 % lagi masih misteri, walaupun disyaki ia ada kaitan dengan faktor alam sekitar, terutama kandungan racun serangga dan rumpai dalam makanan.

Namun saya ada membaca artikel Dr.zubaidi Hj.Ahmad mengatakan penggunaan minyak masak berulang kali,semakin banyak sisa toksik HNE atau 4 hydroxy-trans-2 nonel yang  terkumpul dalam minyak itu.Makanan yang digoreng menggunakan minyak yang  berulang kali digunakan akan menyerap sisa toksik aldehydes tersebut.Ianya mengundang risiko mendapat penyakit atherosclerosis(salur darah tersumat akibat menjadi keras dan tebal),penyakit hati,penyakit jantung,penyakit  Alzheimer,Parkinson dan barah.

Tukang urut menderita parkinson

 Gejala

-Tangan, kaki atau badan menggeletar

-Masalah pergerakan tidak normal (dyskinesia)

-Kepala, tangan dan kaki bergoyang seperti menari

-Serangan bermula pada sebelah badan

-Penyakit bertambah buruk jika pesakit mengalami tekanan perasaan

-Tekanan darah akan lebih tinggi

-akan menjadi lebih parah jika dalam emosional

Rawatan secara medical

-Ubat seperti madopar atau sinemet (perlu diambil sebaik penyakit dikesan)

-Latihan fisioterapi (menguatkan otot dan melicinkan pergerakan badan)

-Pembedahan rangsangan otak dalaman

-Pembedahan otak pallidotomy (kedua-dua pembedahan hanya dibenarkan selepas ubat tidak berkesan)

-Kaunseling dan sokongan keluarga untuk mengelakkan tekanan

Tukang urut menderita parkinson

Perkongsian tentang seorang pesakit Parkinson

Saya menerima whatapps sepupu saya mengatakan kawan nya mempunyai symptom Parkinson iaitu tangan nya mengeletar.

Kawan nya ini bekerja sebagai seorang tukang urut di sebuah pusat  fisioterapi di pusat Bandar.Jadi dengan penyakit yang dihadapinya ini boleh menyebabkan dia kehilangan pekerjaan.

Jadi dia terdorong untuk mencari info untuk merawat penyakit nya ini di laman social.Saya membuat temujanji dengan dia untuk melihat sendiri keadaan dirinya.

Pertemuan saya dengan dia membuatkan jantung saya hampir jatuh.Kakak ni masih muda dalam lingkungan awal 40an.tangan nya mengeletar sepanjang pertemuan kami.

Menurut kakak ni ada juga masa tangannya berkeadaan normal. Dia  tidak boleh berada di tempat yang sesak,Dia stress dan penat atau jika dia marah.Ini kerana  tangan nya semakin  tidak dapat di kawal waktu itu.

Saya sempat bertanya pekerjaan nya sebagai tukang urut bagaimana sekarang?Dia kata”Jika tangan saya normal boleh lah saya terima ramai customer.

Bila penyakit saya datang saya terpaksa urut guna tangan kiri sahaja.Bila saya sudah penat saya terpaksa pass customer dengan orang lain”.

Kasihan nya kakak ni dengan penyakit dia tu menyekat dia mencari rezeki lebih pula.

Tukang urut menderita parkinson

Ikhtiar dengan vivix

Memandangkan dia sudah mencari info awal tentang vivix maka saya tidak banyak masalah untuk terangkan kepada kakak ni apa supplimen Shaklee sesuai untuk dia.

Tapi dia belum pernah menerima mana mana rawatan hospital tentang penyakitnya ini.Dia hanya mengamalkan clean food dan jaga kuantiti makanan yang diambil.

Saya ragu ragu pada awalnya.Saya bukan dokter hanya seorang SID biasa sahaja.Saya nasihatkan apa yang patut sebagai SID berdasaran ilmu panduan nutrisi, google tentang penyakit Parkinson,Berdasaran pengalaman para SID berpengalaman di ksh family dan bertanya dengan pakar pemakanan Shaklee.

Hari itu vivix  bertukar tangan.

Perkembangan sepanjang consume vivix

Saya sarankan kakak ni ambil vivix 1sudu teh sehari awal pagi.minggu pertama ambik vivix,Dia mengalami healing crisis iaitu maigrain.Tetapi selera makan nya meningkat pula.

Saya nasihatkan dia mengambil air putih lebih daripada 3L sehari untuk detox toksik dalam tubuh dan mengekalkan jumlah bendalir yang cukup dalam tubuh.

Minggu ketiga saya followup balik kakak ni.Menurut nya tangan nya semakin kurang menggeletar.Saya cadangkan dia tambah Lecithin dan B complex megikut saranan pakar pemakanan.

Minggu keempat dia hubungi saya guna whatapps voicemail order Vivix,Lecithin,B complex dan masuk member. Syukur nya rasa hati dapat membantu kakak ni.

Dia juga akan ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Bagaimana vitamin Shaklee membantu mengurangkan symptom masalah saraf.

Tukang urut menderita parkinson

Set Parkinson

Vivix

-Memperbaiki DNA. setiap hari, tubuh kita mengalami kerusakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut. Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

-Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita mengalami penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

-Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti (kekebalan) dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

VIVIX merupakan tonik anti-penuaan untuk berbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan secara cepat.

Lecithin

lecithin ada choline yang merupakan bahan utama yang diperlukan otak dalam membantu untuk saraf2 otak bertindak dengan laju dan melancarkan perjalanan mesej dalam bentuk cas elektrik pada saraf.

B complex

Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

Sekian perkongsian saya tentang pesakit berkaitan saraf iaitu Parkinson.Semoga memberi manfaat kepada anda dan jika berminat untuk mencuba vitamin Shaklee boleh menghubungi saya di:

0168490827

Facebook

Tiramisu olei

Instagram

Tiramisu olei

 

 

Kuasa doa membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Kuasa berdoa

Bulan ini mengajar saya untuk jangan berhenti berharap dan berdoa.Percaya apa yang didoakan dan memang itu telah diberikan kerana berkenan oleh Nya.

Sebagai seorang SID sangat gembira tau bila mampu menjual 1 botol vivix sebulan. uv nya besar untuk melayakkan kita mendapatkan bonus bulanan jadi saya memasang target untuk jual 4 botol vivix.

Untuk merealisasikan impian,saya perlu rajin sharing,berdoa speksifikasi agar dapat customer membeli vivix.saya buat semua apa yang upline saya ajar.

Jadi hari hari bila saya berdoa, saya mesti masukkan permohonan vivix.Jadi pasti Tuhan akan dengar kan jika permintaan itu sesuai keperluan anaknya.”minta lah maka engkau akan diberikan”.

 

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Vivix

Jadi doa saya didengari oleh Tuhan.Ada beberapa orang whatapps bertanya tentang vivix dan kesemuanya berpenyakit kronik.jika bukan untuk diri sendiri,mesti untuk ahli keluarga yang sedang sakit.

Mereka juga orang yang saya kenali sebagai kawan dan ahli keluarga.Saya sepatutnya gembira sebab saya dapat bonus besar jika mereka belikan.

rupanya saya merasa sedih dan takut pula.Rasanya macam saya mendoakan mereka sakit pula.Ada beberapa hari saya tidak post tentang vivix di laman sosial.Trauma….

 

 

 

 

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Berserah kepada kuasa Tuhan

Saya kembali kepada Tuhan Yesus berdoa betul kah apa yang saya buat ni.Akhirnya Tuhan mengerakkan saya dengar sharing master coordinator lyna Noh di telegram tentang big WHY kita kena guna dan jual vitamin shaklee.

Kita mengajar orang sekeliling kita tentang pentingnya cukup nutrisi,mengamalkan gaya hidup yang sihat dan jika mencari produk kesihatan perlu cari yang selamat,berkesan dan semulajadi untuk memperbaiki kualiti hidup dan kesihatan.

Jika kualiti hidup semakin meningkat,seterusnya membantu mencegah atau menyembuhkan beberapa penyakit yang dihadapi.contoh nya masalah kesuburan, dengan set kesuburan membolehkan pasangan berjaya menimang cahaya mata yang diimpikan selama ini.

 

 

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Hidup secara semulajadi

Semangat saya membara semula.Saya memperbaiki balik BIG WHY mengapa saya menjadi penjual vitamin Shaklee. Tujuan Utama bukan semata mata untuk keuntungan tapi saya ingin membantu dan melihat pelanggan saya semakin sihat dengan vitamin shaklee.
Semasa menjalankan khidmat nasihat yang percuma kepada pelanggan,saya mau mengajar mereka banyak perkara untuk memperbaiki kualiti hidup.contoh nya nasihatkan mereka bersenam dan jaga makan.

Ada suara suara sumbang rakan sekerja yang menyindir asal mengadu sakit sikit sudah menjual sudah kerjanya.Kalau dulu memang saya rasa down sudah.Tapi sekarang saya tidak akan berhenti bercakap apa yang perlu mereka ubah untuk memperbaiki kualiti hidup.

Apa gunanya saya hadiri kelas nutrisi yang dikendalikan oleh pakar pemakanan jika hanya berkongsi di kalangan SID sahaja kan.Saya rugi dan orang sekeliling saya lagi rugi.

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Pengasas Shaklee Corporation

Pengasas Shaklee Corporation sendiri menubuhkan syarikat mereka bukan semata mata untuk mendapatkan keuntungan yang banyak tetapi lebih untuk membantu orang hidup lebih sihat.

Dr.shaklee bekerja berhadapan dengan pesakitnya membawa kepada model jualan langsung syarikat.Dia tahu perbualan secara peribadi adalah yang terbaik untuk menerangkan faedah kesihatan dengan cara pencegahan.

Dr.shaklee berkata “kita akan mengajar beberapa dan mereka akan mengajar orang lain untuk mengajar orang lain”.konsep dari hati ke hati.

Dari tahun 2014 saya mendaftar sebagai SID saya tidak pernah menyesal.sepanjang tempoh 3 tahun banyak yang berubah dalam kehidupan keluarga saya dari segi kesihatan dan kewangan semestinya jika berniaga kan.

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Anak sulung saya Carl

Anak saya Carl sering sakit menyebabkan berat badan nya tidak seimbang dengan usianya.Di kategorikan sebagai kekurangan zat makanan.Kerisauan saya itu menyebabkan saya mencari vitamin yang boleh kuatkan sistem imuniti dan meningkatkan selera makan.Syukur sekarang dia jarang sakit dan asma nya pun tiada sudah.

Mummy saya menderita sakit sendi tangan, tekanan darah sering tidak stabil dan resdung. Sekarang semuanya terkawal dan dia boleh berkebun bunga kembali.Setiap tahun boleh pergi melancong dengan kawan kawan dengan set imuniti tubuh.

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Anak anak dan nenek mereka

Suami masuk Jom kurus 1Malaysia daerah Beaufort dan muncul juara kategori lelaki dengan cara kawal pengambilan makanan,senaman dan set kurus shaklee.
Saya sendiri sudah mengamalkan set hamil,set berpantang dan sekarang set menyusu.Anak kedua saya sekarang berumur setahun 11 bulan masih breastfeeding.Saya memasang target memberi dia susu ibu sehingga umur 2 tahun.

Kuasa doa mengubah dan membakar semangat kepada si penjual vitamin shaklee

Baby shaklee

Seorang lagi yang vitamin shaklee telah bantu dalam keluarga saya ialah nenek kami.Dengan vivix dia kembali sihat kerana jatuh.ikuti cerita nya dalam entri sebelum ini vivix vs warga emas.Pengalaman keluarga saya dengan vitamin shaklee saya akan ceritakan dalam beberapa entri selepas ini.Harap anda sudi megikuti entri saya selepas ini.

Semoga perkongsian saya ini boleh memberi inspirasi dan manfaat kepada anda semua.Saya mengalu alukankepada anda jika ingin sertai group shaklee kami ksh family.Daftar sebagai ahli hanya dengan rm68.90 anda layak membeli vitamin dengan harga ahli,guna dan alami kesan nya maka anda boleh bercerita dengan orang lain manfaat vitamin shaklee.Hubungi sahaja saya caranya dan bergerak bersama.

Terima Kasih.

 

Jaga makan pesakit buah pinggang dan cara elak dialisis

Hai sini saya berkongsi lagi tentang pesakit buah pinggang.kali ini saya mau kongsi bagaimana menjaga makan pesakit buah pinggang dan cara mengelakkan dialisis selagi boleh.Jika yang sudah melalui proses dialisis seboleh bolehnya skip beberapa sesi dialisis atau siapa tahu boleh berhenti terus dialisis kerana belas kasihan Tuhan kan.Jadi sihat terus.Kita meminta dengan doa dan usaha,yang mengabulkan nya tu kerja Tuhan.Untuk menjadi sihat itu menjadi hak kita.

 

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Buah pinggang sihat

Pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang perlu mengetahui kandungan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mereka makan. Kurangkan pengambilan  buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai tahap Kalium (Potassium) yang tinggi. Kerana Ianya boleh mengganggu ritma jantung.

 

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Makanan mengandungi potassium

Sebagai contoh, bagi orang-orang yang mengalami kegagalan buah pinggang  mereka  hanya dibenarkan untuk mengambil  separuh biji epal setiap hari. Walau bagaimanapun, jika keadaan pesakit mengalami kegagalan buah pinggang adalah terlalu teruk, hentikan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga tanda-tanda penyakit buah pinggang  tidak lagi nampak.

 

Kepada pesakit  penyakit buah pinggang kronik, buah pinggang  tidak mampu lagi berfungsi seperti biasa untuk menapis bahan-bahan di dalam darah.Berikut perkara yang perlu dilakukan jika anda atau ahli keluarga penghidap sakit buah pinggang:

 

  1. pengawalan pengambilan cecair dalam minuman maupun makanan
  2. Menghadkan pengambilan protein, pengambilan makanan tidak boleh mengandungi protein yang tinggi
  3. Menghadkan input garam, kalium, fosforus, dan elektrolit lain
  4. Menghadkan karbohidrat yang cukup

Prinsip diet ini perlu kepada pesakit penyakit buah pinggang kronik kerana mereka perlu mengekalkan tahap elektrolit, mineral dan cecair dalam badan dalam keadaan seimbang. Ini kerana jika cecair berlebihan di dalam badan ianya sukar untuk dikeluarkan,Keadaan ini  berpotensi menyebabkan pembentukan cecair dalam tisu badan, seperti paru-paru dan pesakit mengalami sesak nafas. Oleh itu pemantauan jumlah cecair masuk ke dalam badan pesakit  penyakit buah pinggang kronik perlu di ambil berat.

 

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Jaga makan pesakit buah pinggang sedang dialisis

Sini saya kongsikan juga cara cegah penyakit buah pinggang daripada menjadi kronik.Cara ireach iaitu dengan makanan tambahan atau vitamin atau supplimen Shaklee .Cara ini juga mampu melengahkan beberapa sesi dialisis.saya sertakan beberapa testimoni yang ahli ireach perolehi daripada customer mereka atau ahli keluarga ataupun diri sendiri.

Sebelum itu suka saya nyatakan makanan tambahan atau vitamin atau supplimen Shaklee bukan ubat ya.Anda perlu rujuk dokter perubatan yang merawat anda sebelum mengambil mana mana produk kesihatan.

Makanan tambahan atau vitamin atau supplimen Shaklee berfungsi melengkapkan nutrisi penting yang kurang,sukar atau tidak boleh didapati daripada sumber makanan.Dengan nutrisi yang lengkap,tubuh kita daripada peringkat sel mampu bekerja dengan optimum demi menjamin kesihatan yang  baik.

Maka tidak hairan beberapa penyakit boleh sembuh dengan syarat consume secara konsisten,ubah cara hidup yang lebih sihat dari segi fizikal dan mental.

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Testimoni vivis vs buah pinggang

Dua testimoni di atas merupakan 2 orang remaja yang berbeza.Masih remaja namun mempunyai tanda2 kegagalan buah pinggang berfungsi secara normal.Namun kerana masih berhasrat untuk tidak mau di dialisis,ibu bapa remaja ini mencuba kaedah ireach iaitu vivix.

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Pesakit skip sesi cuci buah pinggang

Pesakit ini pula semakin sihat selepas ambik vivix.bacaan creatinine menurun mendadak daripada 1189 ke 558.bacaan potassium dan gula dalam gula normal.kolestrol pun turun.

 

Jaga makan pesakit buah pinggang dan elak dialisis

Vivix shaklee

Bagaimana vivix membantu pesakit buah pinggang?

Mengikut kajian,resveratrol iaitu salah satu ramuan utama vivix membantu pesakit buah pinggang melalui

  1. Antioksidan-mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nephron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.
  2. Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal.
  3. mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang.
  4. Mengembangkan salur darah pada buah pinggang.
  5. Mengurangkan proses lipid perioksida.
  6. Mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang.

Semoga perkongsian saya boleh memberi manfaat kepada anda.Sebarang pertanyaan mengenai vivix boleh hubungi saya:

whatapps /call

0168490827

facebook

tiramisu olei

instagram

tiramisu olei

Nutriferon

Nutriferon
Diuji secara klinikal, penggalak interferon semulajadi.*

 

Setiap orang yang berlainan mempunyai sistem imun yang berbeza. Sistem imun kita ialah bagaimana kita melawan jangkitan kuman dan penyakit. Kadang-kadang sistem imun tidak berfungsi dengan betul dan dengan itu kita perlu sistem imunisasi tambahan untuk meningkatkan imuniti kita. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang di bawah tekanan kronik juga boleh mempunyai sistem imun yang lemah. Diet yang tidak betul juga satu lagi faktor yang boleh membawa kepada sistem ketahanan buruk. Pemakanan yang betul dan berkhasiat memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan sistem imun badan manusia.

Continue reading »

Vitamin yang selamat buat ibu hamil

Vitamin selamat buat ibu hamil

Set hamil sangat penting diamalkan setiap ibu mengandung.tidak kisah lah yang dibekalkan di klinik atau hospital maupun sumber lain.contoh terbaik set hamil shaklee.saya dapat berikan 1 contoh sahaja kerana saya sendiri tidak pernah mengambil vitamin semasa hamil brand lain selain shaklee dan ubat daripada klinik semasa anak pertama.waktu itu belum kenal Shaklee lagi.

Vitamin selamat buat ibu hamil

Vitamin selamat buat ibu hamil

Tanggapan para bakal ibu tidak perlu vitamin tambahan semasa mengandung kerana boleh ambik daripada Sumber semulajadi rasanya tidak relevan untuk zaman sekarang. Ada juga membandingkan zaman mak bapa kita dulu pun anak anak sihat juga walaupun makanan alah kadar sahaja.
namun pada zaman sekarang sayur yang di tanam pun guna Baja organik bukan Baja tahi ayam seperti dulu.buah buahan di suntik supaya cepat masak.ayam di suntik agar cepat besar dan bertelur.Makanan segera juga senang didapati sekarang ini.semua pun GMO kan.Itu lah sebab perlunya vitamin sebagai pelengkap nutrisi c ibu.Kepada ibu mengandung terutama ibu berkerjaya seperti saya.mencabar untuk memastikan keperluan nutrisi itu mencukupi untuk dua orang.

 

Bila bercerita sepanjang kehamilan,teringat pengalaman 2 tahun yang lalu.Mengandung anak kedua saya c awon.Saya adalah seorang pembawa talasemia jenis beta.Jadi keinginan saya untuk mengambil full set vitamin kehamilan Shaklee terbantut pada awalnya kerana vitalea iron formula mengikut pengalaman para leader dalam group ksh family pembawa talasemia tidak boleh ambik kerana dalam vitalea ada zat besi.

saya ada tanya juga dengan pakar pemakanan Shaklee dan dia menasihatkan saya minta pendapat dokter perubatan dahulu.
Bacaan HB saya dari awal mengandung sentiasa di bawah 10.Macam2 di makan untuk meningkatkan bacaan HB saya.

semua petua di amalkan tapi tetap rendah.Bertambah stress bila saya berulang Kali tukar ubat penambah darah.HB tetap rendah sembelit pula makin teruk.

Vitamin selamat buat ibu hamil

Abang sayang adik

Akhirnya saya berterus terang dengan dokter yang saya ingin mengambil vitamin tambah darah cara ireach.Saya bawa vitalea iron formula dan minta pendapat dokter yang merawat.Gembiranya saya dokter bagitau tiada masalah untuk saya ambik vitalea iron formula kerana saya hanya seorang pembawa talasemia.

Dengan set kehamilan shaklee juga masalah sembelit dan kejang kaki saya telah selesai.Berbanding dengan saya mengandung anak pertama dulu.Masuk kandungan berusia 6 bulan saya sering mengalami kejang kaki dan sembelit.Waktu itu belum mengenali shaklee lagi.

Vitamin selamat buat ibu hamil

Ada juga para ibu yang berkongsi cerita semasa mereka mengandung sebelum mengenali Shaklee mengalami kencing manis sehingga mengambil suntikan insulin.Ada juga para ibu juga mengalami darah tinggi semasa mengandung sehingga di paksa melahirkan anak sebelum waktunya.

Tetapi setelah mengamalkan set Hamil ini ,mereka tidak mengalami masalah kandungan seterusnya.
Sini saya kongsikan mengapa saya dan para ibu mengandung yang lain ingin sangat mengamalkan set kehamilan Shaklee.Seperti yang kita ketahui semasa kehamilan daripada trimester 1 lagi c ibu perlu cukup nutrisi bagi pembentukan Dan pembesaran baby dalam kandungan.pembentukan organ penting seperti tulang belakang,jantung Dan otak sangat perlu sumber makanan untuk pembentukan nya.

Berikut penerangan kebaikan dan Kelebihan SET IBU HAMIL Shaklee adalah :

✔️Asid folic ( B-Complex Shaklee ) adalah bertujuan untuk melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang. Ia juga melindungi ibu daripada risiko kanser dan strok.

✔️Zat Besi ( VitaLea Iron Formula ) membantu mencegah anemia ( kekurangan darah ) dan masalah dengan sel darah merah seterusnya mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan kurang berat badan ketika hamil.
✔️EPA/DHA ( Omega Guard ) membantu dalam perkembangan otak bayi dalam kandungan seterusnya membantu mengawal tekanan darah ibu dan melancarkan peredaran darah ibu. Juga membantu mengawal kenaikan berat badan si ibu semasa hamil.
✔️Kalsium (Ostematrix ) yang membantu menenangkan sistem saraf dan otot (tidur pun lena tu..) serta membantu melancarkan peredaran darah. Mengelakkan kekejangan dan sembelit seterusnya membantu perkembangan tulang dan gigi ibu dan bayi.
✔️Vitamin C (Sustained Release Vita-C Plus) membantu meningkatkan sistem pertahanan badan (sistem imunisasi badan), berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.

Sumber Protin & Asid Amino
✔️( Energizing Soy Protein ) membantu perkembangan sel tubuh bayi dalam kandungan, memberi rasa kenyang lebih lama pada si ibu, cergas dan bertenaga. Seterusnya kulit baby yang bakal lahir juga lebih cantik dan gebu.

Vitamin selamat buat ibu hamil

Amalkan pengambilan Makanan seimbang

🍀Dalam masa yang sama ibu mengandung tidak harus bergantung kepada vitamin tambahan semata-mata kerana ia cuma pelengkap. Ibu mengandung juga wajib menjaga pemakanan seimbang dan bernutrisi tinggi.
Cadangan Set Ibu Hamil Shaklee terbahagi mengikut trimester iaitu :
🍀Trimester 1 ( ESP, Vitalea Iron Formula, Sustained Release Vita-C Plus, B-Complex, Ostematrix )
🍀Trimester 2 & 3 ( ESP, Omega Guard,Vitalea Iron Formula, Sustained Release Vita-C Plus, B-Complex, Ostematrix)

Vitamin selamat buat ibu hamil

Ini baby shaklee saya

Ini awon baby Shaklee sebab dia dari perut hingga kini dengan set menyusu menerima khasiat vitamin Shaklee.

Vitamin buat ibu hamil

Testimoni set ibu hamil

Di atas antara testimoni yang berpuas hati dengan manfaat vitamin set hamil Shaklee.Anda ingin memcubanya kah?
Semoga perkongsian saya boleh membantu menyelesaikan masalah para ibu hamil yang mengalami masalah yang sama pernah saya alami ketika mengandung anak kedua.Anda ingin mencuba set hamil shaklee boleh hubungi saya terus.
whatapps/call

0168490827

lawat facebook saya

tiramisu olei

5 aktiviti yang keluarga boleh lakukan di rumah pada hujung minggu

Apa yang  menarik dilakukan di hujung  minggu ya……………………jika berjalan memang sudah rancang kan ke mana mana.awal pagi bergerak.Sini saya kongsikan apa family saya lakukan  jika tidak kemana-mana ya.

Bersihkan Rumah

bersihkan rumah dengan basic H yg selamat dengan anak2

Duduk rumah menonton televisyen atau main game ?
Boringnya tu kan.jom ikut keluarga saya buat apa hujung minggu di rumah.kami bersihkan rumah.salah satu senaman yang  semulajadi dan percuma.Ianya mendatangkan manfaat lagi iaitu rumah bersih kami pun sihat setelah berpeluh.

Kami suka bersihkan rumah kami menggunakan sabun selamat,semulajadi dan berkesan iaitu basic H.jika ingin tahu  fungsi basic H boleh baca entri saya sebelum ini. Tidak rugi membeli kerana ianya selamat di tangan anak anak sebab no toksik.Siap untuk mandi lagi.Satu rumah bersih guna basic H saja.

Jimat kan.mau beli cari saya.Kami guna kami jual.

kotor kan rumah

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Colouring book c carl

Sudah bersihkan rumah kotorkan lah pula.

ini anak anak keluarkan semua mainan dan mumy daddy dia pun ikut main.terutama bina rumah daripada lego.Ada mainan superhero c carl ultramen,superman,spiderman dan macam macam lah.

sudah bosan main lego, boleh mewarna colouring book durang.saya rajin belikan durang colouring book dengan harapan cantik lah yang di warna.nampaknya perlukan banyak latihan lagi baru berjaya.orang bilang takan perfect jika sekali cuba.Mau ratus kali baru cantik.

Lepas main mesti kemas balik itu syarat dia tanpa alasan.Kecuali time main tu tertidur. Pandai tu kadang c carl mau mengelak.Time tu juga mau kencing lah,sakit perut lah.tapi no alasan.Pandai main pandai simpan.

Kalau bawa mainan di luar rumah lagi,perlu cuci baru bawa masuk rumah.cuci dengan apa?mestilah basic H.

Senaman dalam Rumah

Ini best.ada teknologi kan download lah video senaman yang ada contohnya zumba.Berzumba lah dengan free tidak berbayar.tiada yang senyum2 sinis bila langkah salah kah pakai baju tidur kah berzumba.

keluar juga peluh dan toksik dalam badan.Ringan saja badan lepas tu.

Berkebun atau bermain bola

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Apa apa pun boleh jadi bola

Ini anak anak suka ibu bapa berkebun durang bermain tanah.Mesti ada ibu bapa cakap tidak boleh main tanah nanti sakit macam mana pula.tapi bagaimana otak mereka berkembang jika dalam rumah saja.Sudah sepanjang minggu dalam rumah sahaja atau di taska sahaja.
Ibu bapa mana tidak risau jika anak sakit kan.Jadi sebagai langkah pencegahan kuatkan imuniti mereka dulu.Macam juga beli sabun dettol untuk melindungi kulit sekeluarga kan.Kami ada peruntukan khas vitamin untuk durang.

Syukur setakat ini mereka jarang sakit.Kalau sakit demam kah selesema kah ada juga tapi cepat sembuh.Inginkan ini vitamin boleh klik vitamin c celik   

Mandi kolam atau mandi hujan

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Main lumpur lepas hujan

Ini jarang buat dan kalau buat pun selalunya di rumah mentua.Ini kerana sana kawasan luas dan ramai sepupu durang ikut serta.Lagi meriah.Cucu mentua saya ramai lelaki jadi mainan pun extreme juga.Tidak ketinggalan ada yang menangis.biasa terjadi.tapi sekejab berdamai balik.
Mandi hujan pun jarang berlaku.kalaupun sekejab saja tidak boleh lama.itu pun kebetulan time mandi kolam dan waktu hujan.Lepas itu mesti cepat kasi mandi dan telan vitamin c

Sekian perkongsian aktiviti yang boleh dilakukan hujung minggu jika berada di rumah sahaja.Apa pun jua aktiviti biarkan semua ahli keluarga turut serta kerana dengan cara ini kita dapat rapatkan hubungan kekeluargaan.Kita sudah meninggalkan mereka dengan kesibukan sepanjang minggu.jadi biar hujung minggu itu menjadi milik kita bersama keluarga sahaja.

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Berkebun

Saya ucapkan terima kasih kerana sudi membaca dan silakan tinggalkan sebarang soalan atau cadangan di ruangan komen.saya akan walkblogging ke blog anda nanti ya.

Pentingnya vitamin bagi wanita

Selamat Hari Wanita kepada semua wanita.hari ini 8 mac merupakan Hari Wanita Sedunia.kebanyakan post di facebook hari ini para wanita dengan aktiviti untuk diri sendiri contohnya pergi ke SPA untuk rehatkan diri.ke butik kecantikan untuk facial dan bagi yang mampu membeli barang kemas sama ada dihadiahkan oleh suami,anak atau beli sendiri.
Pagi tadi sang suami sempat mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada saya.Gembira hati dihargai.Saya sempat tanya apa hadiah sempena Hari Wanita ini.Mengharap hadiah.Endah malu hehehe……saya bagi vivix saja lah katanya.Vitamin saja kah? demand pula bininya ini.Siapa suruh bini nya jadi penjual vitamin shaklee kan.

Alasan dia kenapa pilih vivix untuk suri di hatinya ini,sebab vivix merupakan vitamin yang tinggi antioksidannya.vivix mampu bertindak hingga peringkat sel jadi membantu badan lebih awet muda.Pintar sang suami kerana dia pernah menghadiri kelas nutrisi jadi tahu setiap vitamin shaklee.Pilih vivix maka sentiasa cantik lah ni kan.hehehe

Mengapa wanita perlu vitamin?

Kandungan vivix

jom kita ketahui pentingnya vitamin bagi wanita.Vitamin diperlukan bagi menyokong kesihatan wanita di dunia sekarang ini.Ini kerana kebanyakan daripada kita kekurangan mikronutrien, Vitamin yang baik mestilah yang mampu memberi pelbagai manfaat(multivitamin) seperti:-

  • menguatkan tulang dan gigi.
  • meningkatkan sistem imuniti
  • meningkatkan kesihatan pencernaan yang sihat
  • memberi cukup tenaga
  • mencegah kekurangan zat besi
  • kurangkan sakit sengugut
  • kurangkan maigrain
  • kurangkan stress
  • tingkatkan fungsi kognitif
  • meningkatkan kesihatan secara menyeluruh

Tubuh manusia perlu vitamin seperti vitamin D dalam tubuh,namun ianya sukar diperolehi daripada makanan.ianya di hasilkan secara endogen ketika sinar uv matahari kena pada kulit kita.Vitamin D penting kerana ianya membantu menyerap kalsium dan kurangkan keradangan.

Oleh kerana wanita berisiko kehilangan kalsium,vitamin D dapat memberi banyak manfaat kesihatan tulang dan gigi kepada wanita. Jika tanya saya vitamin apa yang saya ambik untuk kalsium memang saya jawap bukan susu.jom saya cadangkan beberapa vitamin shaklee yang sinonim dengan wanita.
Vitamin terbaik buat wanita

Kalau sang suami pilih vivix untuk sang isterinya ini wah gembira dalam hati.sebabnya itu yang sangat terbaik.Namun ada vitamin lain juga sesuai buat kita wanita ni.

vitamin terbaik buat wanita selain vivix

vitamin-vitamin ini banyak membantu para wanita sihat dan mampu memiliki kebebasan untuk bergerak serta tampil bergaya bila sudah cantik.

Esp soy protein Non Gmo yang mampu memberi tenaga kepada kita.vitalea iron formula merupakan multivitamin lengkap yang berusia 100 tahun.Ostematrix vitamin bukan sekadar kalsium yang sangat berguna bagi orang seperti saya tidak suka susu.collagen daripada sirip ikan merah yang kebal,membekalkan gris kepada tulang dan menghilangkan garis penuaan.ingin lebih lanjut vitamin2 ini boleh baca entri saya sebelum ini http://tip jaga tulang,sendi dan otot kita

Semoga memberi manfaat entri saya kepada anda semua.Jaga kesihatan kita mulai sekarang dengan mengambil vitamin.Ini kerana semakin maju nya teknologi sekarang semakin kita terdedah dengan radikal bebas yang terhasil oleh radiasi.Radikal bebas ini sentiasa terbentuk semasa proses metabolisma dalam tubuh kita.radikal bebas ini juga berpunca dari pencemaran,racun serangga dari sayur dan buah,alat solek serta radiasi gadget2 kita.kita akan selalu selsema,demam,kulit kusam,penuaan dan yang paling digeruni adalah terhasilnya sel kanser dari sel yang rosak tadi.

 

olivia

0168490827

facebook: tiramisu olei

Instagram:tiramisuolei

vitamin c yang bagus dan jimat

​Tubuh kita memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen, iaitu protein yang membantu sebagai sokongan tendon, ligamen dan pembuluh darah, serta menjaga kulit dan organ tubuh lain secara bersama-sama. Vitamin C juga berguna untuk membantu meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan nabati, serta membantu memperkuat sistem kekebalan kita agar tubuh terlindungi dari berbagai penyakit.

Makanan sumber Vitamin C:

🌸Buah-buahan dan sayuran yang sering kita jumpai adalah sumber vitamin C semulajadi terbaik, sehingga Anda tidak harus mendapatkannya dari suplemen. Anda boleh mendapatkan cukup Vitamin C hanya dengan memasukkan beberapa makanan kedalam diet Anda.

🌸sumber daripada buah buahan-Buah oren,  jus oren strawberi,melon,jagung dan buah kiwi mengandung banyak vitamin C.

🌸 Sementara sayuran yang tinggi Vitamin C adalah brokoli, strawberi, tomato, kentang, paprika merah maupun hijau.

vitamin c untuk kulit

vitamin c tidak memadai dengan memakan buah dan sayuran sahaja

Namun kerana proses penyimpanan, dan karena dimasak. Mengukus dan microwave adalah cara memasak yang boleh mengurangkan kadar Vitamin C dalam makanan.Termasuk juga tabiat merokok mampu menghilangkan vitamin c dalam tubuh.

antara tabiat yang mampu menghilangkan vitamin c

merokok menghilangkan vitamin c dalam badan

Perbezaan Sustained Release Vitamin C Plus dan supplement Vitamin C lain?

vitamin c shaklee berasal daripada jagung

vitamin c yang cukup untuk keperluan harian tubuh badan

🌽 shaklee menghasilkan Vitamin C dari kanji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli Vitamin C.
🌽 Kaedah Sustained Release ini membolehkan vitamin C diserap ke dalam badan sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi Vitamin C disaat anda memerlukannya. Ia bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam.
🌽 SR Vitamin C ditambahkan dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex. Bioflavanoids membantu penyerapan vitamin C.

vitamin c semulajadi

sustained release vita- c plus

Antara simptom akibat dari kekurangan Vitamin C adalah:
🌼Gusi sentiasa berdarah (kekurangan pembentukan kolagen)

🌼Tanda lebam pada badan

🌼Luka lambat sembuh

🌼Sering letih dan lemah

🌼Anemia

🌼Rambut kerapkali gugur

🌼Sakit sendi

🌼Darah dalam mata

🌼Kulit kering dan gatal

🌼Mengalami depression

🌼Ekzema

🌼Kurang selera makan

🌼Masalah pencernaan

🌼Kekurangan berat badan

Jadi jom bertukar pengambilan vitamin c dengan vitamin c Shaklee.memang berbaloi.sebotol dengan harga retail rm92.50 bekalan selama 6 bulan.

Vitamin c Shaklee boleh didapati dalam set:

  • set imuniti tubuh
  • set kesuburan
  • set Hamil
  • set berpantang
  • set resdung
  • set kecantikan
  • set vitamin harian
  • set vitamin keluarga
  • set rambut gugur
  • set tambah darah
  • set sengugut
  • set asma
  • set tekanan darah rendah
  • set tulang

semoga memberi manfaat kepada anda.info lanjut vitamin Shaklee boleh hubungi saya,SID anda.Ingin harga murah tapi tidak mengetahui caranya juga boleh hubungi saya.

🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com