G6PD diwarisi dari keturunan

Saya terpanggil menulis tentang G6PD kerana saya tiba-tiba dihubungi oleh seorang aunty di facebook bertanya soalan tentang topik ini dan penyakit SLE.Aunty ini sangat risau cucunya yang baru lahir disahkan mengalami kekurangan enzim ini.

Kali ini kita belajar tentang G6PD dulu ya.SLE saya study dulu betul-betul.Anda pun belajar lah juga ya.kita sharing pengetahuan.anda boleh tinggalkan sharing di bahagian komen ya.

G6PD ialah singkatan nama enzim Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase, yang terdapat di dalam sel darah merah. Ia bertindak dalam melindungi sel darah merah daripada pecah (hemolisis) bila terdedah kepada ubat-ubat tertentu, makanan atau jangkitan.

Menurut Konsultan dan Kardiologis Pediatrik Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr. Azam Mohd. Nor, G6PD bukan sejenis penyakit atau kecacatan, tetapi merupakan masalah kekurangan enzim keturunan yang terdapat dalam sel darah merah manusia.

Kekurangan enzim ini menyebabkan sel darah merah mudah pecah apabila penghidap terdedah kepada bahan-bahan yang tidak dibenarkan.

Katanya, ini boleh berlaku apabila sel darah tidak lagi mampu mengangkat oksigen ke seluruh badan dengan berkesan sehingga mengundang pelbagai gejala lain yang lazimnya mula dikesan sejurus bayi dilahirkan.

walaupun kes kematian disebabkan G6PD tidak banyak, penghidapnya sangat tinggi dalam kalangan rakyat negara kita kerana faktor keturunan.

Biarpun tidak berbahaya, namun bagi bayi atau kanak-kanak G6PD boleh membawa kepada komplikasi lain seperti kekuningan dan kerosakan otak yang boleh menyebabkan terencat akal.

ketika peringkat bayi baharu dilahirkan ialah bayi yang menghidap G6PD mudah mendapat jaundis (kekuningan) dan tahap jaundis mereka mudah naik secara mendadak sehingga boleh menyebabkan kerosakan otak.


Cara mengawal

Kekurangan enzim G6PD ini adalah diwarisi dari keturunan dan tiada satu rawatan yang khas dapat menyembuhkan G6PD kerana penghidapnya tidak perlu dirawat jika tidak menunjukkan sebarang komplikasi yang lebih buruk.

Apa yang perlu di lakukan oleh penghidap atau ibu bapa penghidap adalah perlu memastikan anak-anak mereka tidak melakukan perkara yang membolehkan sel darah merah pecah.

Berikut adalah perkara yang perlu dielakan dan ubat yang boleh diberikan.


Makanan dan herba yang perlu dielakkan

• Kacang parang (fava beans)

• Ubat China

• Chuen Lin

• San Chi

• 13 herbs

• 12 herbs

• Ubat tradisi lain (dapatkan nasihat doktor)

Bahan lain yang mesti dielakkan

• Ubat gegat (moth balls)

• Ubat nyamuk yang mengandungi pyrethium

Ubat yang mesti dielakkan

• Acetanilide

• Doxorubicin

• Furazolidene

• Methylene Blue

• Nalidixic acid

• Niridazole

• Nitrofurantoin

• Phenozopyridine

• Primaquine

• Sulfamethoxazole

• Bactrim

Ubat yang boleh di berikan dengan dos terapeautik.



• Paracetamol

• Ascorbic acid

• Aspirin

• Chloramphenicol

• Chloroquine

• Colchicine

• Diphenhydramine

• Isoniazid

• Phenacetin

• Phenylbutazone

• Phenytoin

• Probenecid

• Procainamide

• Pyrimethamine

• Quinidine

• Streptomycin

• Sulfisoxazole

• Trimethoprim

• Tripelennamine

• Vitamin K

• Mefloquine

Tanda-tanda jika sel darah merah penghidap pecah.

Tanda-tanda yang terjadi sekiranya sel darah merah pecah (hemolisis) termasuk : Akibat daripada kekurangan darah

• kelihatan pucat

• tidak bermaya (atau keletihan yang teramat)

• pening

• degupan jantung yang laju

• sukar bernafas

• sakit dada

Akibat daripada hemolisis

• jaundis (kekuningan)- boleh dilihat pada mata putih atau kulit, warna air kencing seperti air teh O atau Coca-Cola.


Vitamin shaklee yang boleh diberikan kepada penghidap kekurangan enzim G6PD.



Kekurangan enzim G6PD memang banyak perkara dielakkan.Tetapi itu tidak bermakna ianya menghalang seseorang untuk mencukupkan kekurangan nutrisi dalam tubuh untuk meningkatkan kualiti hidup.
Sini saya sarankan beberapa vitamin yang boleh di ambik oleh mereka untuk meningkatkan kualiti hidup.
Dewasa-

Vitalea iron formula,vitamin c dan Vitamin B compleks
Kanak-kanak-

vitalea for children,omega guard dan mealshake.
Ibu berpantang dan ibu menyusu-

Vitalea iron formula,Vitamin B compleks,ostematrix dan Vitamin C.


Peringatan mesra:-

Sebarang pengambilan vitamin perlu dirujuk dengan dokter terlebih dahulu.
Maklumat lanjut.

Berikut testimoni ibu yang berpantang dan ibu menyusu bayi G6PD dengan vitamin shaklee

Bagi memudahkan anda mendapatkan vitamin yang berkaitan,anda boleh menghubungi saya.saya boleh membantu menyelesaikan permasalahan anda.

whatapps/call

0168490827

facebook

tiramisu olei

atau

boleh likes pages saya untuk maklumat lanjut vitamin shaklee yang terkini.

efratachild vitashop-0168490827

Terima kasih kepada anda.

Berpantang Cara moden Dan tradisional

Saya Mumy kepada Carl 4 tahun dan Jovian 10 bulan.saya berpantang dengan shaklee bila bersalin Cara pembedahan anak kedua sy.Anak pertama pun begitu juga.

Bila sebut saja luka pembedahan,mesti suda terbayang kesakitan nya.sedangkan terpotong jari time memotong sayur pun sakit.tapi terus terang berpantang dengan set berpantang premium shaklee,banyak beza dengan berpantang biasa seperti anak pertama.

Bersalin anak pertama memang selalunya meninggalkan kesan atau trauma yg sukar dilupakan para Mumy.Begitu juga dengan saya.kita waktu itu masih blur tentang pengalaman bersalin.Air susu pun belum ada waktu itu.tidak pandai menyusukan lagi.Baby jaundis teruk hingga di kirim ke NICU Hospital Likas.Emosi terganggu macam macam yang terfikir kerana saya masih di wad bersalin Hospital Beaufort.

Daripada pengalaman ini buat saya bersiap sedia lebih terperinci bila disahkan mengandung anak kedua.Waktu itu syukur suda berkenalan dengan shaklee.So dari mengandung suda ambik vitamin shaklee iaitu set hamil.

kita para Mumy tidak rugi ambik set Hamil shaklee kerana set berpantang pun sebahagian besar vitamin yang sama.So boleh continue saja apa yang masih ada just topup yang tiada.senang kan.

set berpantang premium shaklee

set berpantang shaklee

set berpantang shaklee

Dengan set ini kita para mumy lebih cepat sihat kerana ianya boleh di ambik pada hari kita bersalin lagi.Air susu meriah buat baby kenyang dan bacaan jaundis cepat turun kepada normal.kita juga tidak terlalu beremosi kerana B compleks shaklee anti stress.

lagi yang paling best Mumy ada zink compleks yang mempercepatkan penyembuhan luka bersalin normal or ceaser.no more makan ikan keli.saya tidak tahan licin tu ba.Rahim pun cepat kecut.Para Mumy jemput baca detail setiap vitamin dalam gambar.

vivix cepat sembuh kan luka bersalin

vivix cepat sembuh kan luka bersalin

tambahkan set berpantang Mumy dengan vivix kerana tonix ajaib ini mempercepatkan penyembuhan luka bersalin Dan memeriahkan susu ibu juga.

Makanan berkhasiat
Walau suda ada set berpantang yang hebat pun kena jaga juga pengambilan makanan.Para mumy jangan ambik makanan yang sejuk ya.sayur pun berpilih contoh timun sangat dielakkan.ambik lah bayam.

teringat ayam masak lihing mentua.makan dengan nasi panas.berpeluh peluh lepas makan.badan rasa segar lepas tu. Dinasihatkan jangan dulu makan halia jika baby masih jaundis.dikatakan buat bacaan jaundis baby lambat turun.

Ambik lah bawang putih lebih untuk buang angin time tu.kalau tidak tahan ambik begitu saja boleh ambik garlic compleks shaklee

garlic compleks

garlic compleks c bawang putih

Bahan Mandi Dan minum
Dalam keluarga kami menjadi kebiasaan mumy baru bersalin Mandi herba untuk buang angin dan segarkan tubuh yang penat.ini juga boleh mengelakkan daripada Mumy meroyan.Untung nya masih ada orang tua yang kenal segala herba herba yang digunakan untuk Mandi dan minum selepas bersalin.salah satu nya kami kenali sebagai “tampan”.bila direndam dengan air,air menjadi merah.Memang berkesan herba ni.orang pening laut boleh juga minum herba ni.

herba

herba

Kalau susah nak dapatkan herba ni boleh juga Mandi dengan halia.ketuk halia Dan rebus.bila suda suam suam baru guna untuk mandi.kalau nak senang beli saja yang readymade.Ada jual di kedai ubat.Jenama TYT.

Berurut
Bahagian yang paling best ni.Bertuahnya mentua tukang urut.berurut guna herbal blend shaklee ketatkan urat berdurat yang dah longgar.best sangat.

herbal blend

herbal blend

Semoga sharing saya ini memberi inspirasi buat para mumy di luar Sana.Sharing is caring.Mana tahu terpaksa berpantang sendiri kan.so tidak lah blur sangat apa yang perlu dibuat semasa berpantang.Terima kasih sudi membaca.

sebarang pertanyaan jangan malu jangan segan untuk bertanya.Ataupun anda di luar Sana ada nak komen tentang Cara berpantang,sila lah komen dengan ikhlas.

promo ostematrix bulan ini Ogos 2016.mau harga istimewa hubungi saya:-

🍥 SMS/call/whatapps
0168490827

🍥 pm di Facebook
http://www.Facebook.com/tiramisuolei

🍥instagram
http://www.instagram.com/tiramisuolei/

🍥 pengedar sah shaklee
SID 1147050