Keguguran di awal kehamilan dan puncanya

Statistik kebarangkalian untuk ibu hamil dan gugur agak tinggi iaitu antara 30 ke 40%.Keguguran sama ada yang berlaku secara kita sedar atau tidak sering terjadi semasa 20 minggu pertama.

Tiada hati seorang ibu yang tidak terguris jika anak yang di kandung jatuh kerana keguguran.Apa lagi jika ianya memang dinantikan sekian lama.Hati untuk pulih mengambil masa yang lama untuk sembuh.Mungkin menjadi trauma untuk kandungan seterusnya.

Begitu lah yang saya alami semasa menerima penerangan daripada dokter bahawa kandungan saya tinggal kantung ketika itu.Dokter tidak dapat mengesan denyutan jantung janin ketika itu.usia kandungan waktu itu sekitar sebulan lebih.

Saya diberi peluang 2 minggu lagi untuk memastikan ianya benar tiada lagi.Sebab ketika itu saya tidak ingat tarikh terakhir saya datang bulan.Anak yang kedua saya awon masih menyusu badan walaupun bukan sepenuh masa.

Selepas 2 minggu saya datang lagi untuk pemeriksaan dan menjalani ultrasound.Hasil pemeriksaan dokter mengesahkan saya mengalami keguguran dan perlu ke hospital untuk tindakan seterusnya.Pihak hospital beri peluang 2 minggu lagi agar janin jatuh dengan sendirinya.

SEBAB SEBAB BERLAKUNYA KEGUGURAN

Sebenarnya ada banyak sebab mengapa keguguran boleh berlaku.Tapi apa yang saya kongsikan ini lebih yang saya rasakan penyebab berlakunya keguguran pada kandungan saya.

Saya menyokong pendapat kebanyakan doktor dan pakar sakit puan bersetuju antara punca keguguran yang utama, terutamanya di saat awal trimester, adalah berpunca daripada abnormaliti kromosom pada embrio.

Mereka berpandapat daripada aspek positif keguguran, ia sebenarnya menghalang para ibu daripada melahirkan anak-anak yang cacat.

Apabila terdapat kecacatan genetik, seperti contoh terlebih atau terkurang kromosom, badan kita secara semulajadi akan menghalang pertumbuhan embrio tersebut.

Dalam erti kata lain, hanya embrio yang benar-benar sempurna dan sihat sahaja yang dapat terus hidup dalam rahim. Cukup indah dan baik perancangan Tuhan, bukan?

Pendapat saya untuk membolehkan badan kita mampu mengenal pertumbuhan sel yang pelik,kita harus mempunyai cara hidup yang sihat.

Amalkan pemakanan yang seimbang,bersenam secara konsisten dan pengambilan vitamin untuk mencukupkan nutrisi yang tidak mampu badan kita hasilkan atau tidak cukup daripada pemakanan.

Jika anda penggemar kopi atau sebarang minuman yang mengandungi kafein seperti saya,jom lah berusaha untuk hentikan sebelum mengandung lagi.

Ini kerana menurut NHS UK, pengambilan kafein melebihi 200mg sehari akan meningkatkan kemungkinan keguguran sebanyak dua kali ganda! Kajian menyatakan bahawa kafein yang diminum itu akan mengganggu plasenta dan membantutkan pembesaran fetus.

Secawan air teh mempunyai lebih kurang 75mg kafein dan secawan kopi mempunyai 100mg kafein. Jumlah kafein di dalam badan turut boleh bertambah jika kita mengambil air soda, bar coklat dan minuman tenaga pada hari yang sama.

TANDA – TANDA KEGUGURAN
Terdapat beberapa tanda keguguran yang di alami oleh seorang ibu tetapi di sini saya kongsikan tanda tanda keguguran yang saya alami saja ya.Sebab kandungan saya masih di awal kandungan.

☘️KETIADAAN DENYUTAN JANTUNG BAYI
Masa pemerikasan dokter, ini lah terjadi.Dokter nasihatkan saya kena selalu aware dengan denyutan jantung bayi. Ini adalah tanda tanda keguguran yang perlu diambil berat.

Denyutan jantung bayi biasanya boleh dikesan melalui ultrasound scan. Jika denyutan jantung bayi tidak boleh dikesan, ia mungkin menjadi satu tanda bahawa bayi telah mati dan tidak berkembang.

☘️KEHILANGAN TANDA KEHAMILAN
Saya pada awal kandungan,biasalah nak makan itu nak makan ini dan morning sickness.Tapi masuk minggu ke 8 saya rasa badan saya terasa kembali kepada normal dimana tanda kehamilan seperti mabuk hamil, keletihan, sakit belakang telah hilang.

Dokter suda merasakan saya mengalami keguguran kerana kemungkinan tahap hormon telah jatuh dimana hormon tersebut tidak lagi mengekalkan kehamilan apabila semua tanda kehamilan telah hilang.

☘️PENDARAHAN
Saya alami pendarahan faraj yang bertompok-tompok dan semakin banyak pada mulanya.Ia menjadi lebih kerap dan sekali sekala.

Pendarahan merupakan salah satu tanda keguguran, tetapi menurut dokter ia juga boleh terjadi pada kehamilan yang normal.

☘️SAKIT
Saya mengalami kekejangan pada pelvis, sakit perut yang berterusan dan sakit pada bawah belakang. Saya merasa sakit berterusan sehingga beberapa hari sebelum pendarahan terjadi.

Sakitnya disusuli sesuatu benda yang keluar daripada faraj.Itu adalah kantung yang keluar yang saya nampak.

BERPANTANG CARA IREACH

Selepas di sahkan kandungan saya memang tiada denyutan jantung dengan ultrasound scan kali kedua dan tanda tanda keguguran pun suda nampak.

Saya terus kan vitamin semasa hamil ke berpantang kerana itu lah keistimewaan vitamin Shaklee.Hanya ada beberapa vitamin saya tambah untuk mendapat kesihatan yang optimum.

VIVIX
Saya minum sesudu sehari selepas saya mengalami pendarahan bertompok tompok.Vivix tidak boleh di ambik oleh ibu hamil ya.AMARAN KERAS.

Saya minum pun setelah mengesahkan memang denyutan jantung tiada lagi.vivix sangat istimewa.

Bagaimana VIVIX bertindak ke atas sel tubuh manusia

Cell Defence : mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit.

Cell Energy : memberi tenaga kepada sel yang lemah

Cell Repair : membaiki sel yang telah rosak

Cell Performance : meningkatkan prestasi sel

Berpantang dengan Vivix badan terasa cepat bertenaga dan proses janin tu keluar cepat selesai.

Sekian perkongsian pengalaman semasa saya mengalami keguguran baru baru ini.Tujuan saya kongsikan pengalaman saya ini adalah sebagai sumber inspirasi para ibu yang senasib dengan saya.

Tiada yang lebih memahami selain daripada ibu yang pernah melaluinya.Saya sendiri menerima ramai kata kata semangat daripada ramai ibu2 di sekeliling dan mereka mendoakan saya.Itu yang menjadi kekuatan kepada saya untuk cepat sembuh dan bersemangat.

Akhir kata daripada saya teruskan hidup dan ingat lah pasti rezeki yang lain akan Tuhan berikan indah pada waktunya.

Jika korang perlukan vitamin shaklee seperti set hamil,set berpantang dan vivix atau sebarang pertanyaan vitamin lain,boleh lah hubungi saya

whatapps/call

0168490827

facebook

tiramisu olei

atau

boleh likes pages saya untuk maklumat lanjut vitamin shaklee yang terkini.

efratachild vitashop-0168490827

Terima kasih kepada anda.

Atasi Kekejangan kaki ketika mengandung lebih berkesan

Keletihan dan kejang kaki ibu mengandung memang tidak dapat dipisahkan.Keadaan ini sering berlaku terutama apabila usia kandungan 20 minggu dan keatas.

Keadaan ini juga lebih terasa jika ibu mengandung anak yang kedua dan seterusnya. Tekanan lebih terasa jika ibu tersebut berkerjaya juga.Waktu ini, bantuan sang suami teramat sangat diperlukan.

Jom kita ketahui punca sebenarnya berlakunya kekejangan kaki di kalangan ibu mengandung.

Terdapat 2 punca utama berlakunya kekejangan kaki di kalangan ibu mengandung iaitu

• kekurangan nutrien seperti magnesium, kalsium dan garam mineral
• dehidrasi / kekurangan cecair dalam tubuh

faktor lain juga boleh menyebabkan ibu mengandung boleh di serang kaki atau restless leg syndrome.Antaranya

– tekanan pada rahim, berdiri atau duduk terlalu lama.
– pengaruh hormon kehamilan.

Cara untuk mengurangkan keletihan dan kejang kaki ibu mengandung.

URUTAN

Apabila diserang kekejangan, luruskan dan gerak-gerakkan lah kaki serta hujung jari. Seeloknya pastikan hujung jari mengarah ke atas dan bahagian tumit pula mengarah ke bawah supaya otot betis berasa lega.
Seterusnya, urut betis perlahan-lahan ke arah bahagian bawah kaki.

TUAMAN / RENDAMAN AIR PANAS

Jika masih berasa kejang atau lenguh, ini selalu berlaku kepada ibu mengandung yang bekerja dan perlu berdiri atau duduk dalam tempoh yang lama.

cuba rendamkan kaki dalam air suam atau gunakan alat tuaman panas.Perubahan suhu ini dapat menjadikan otot lebih relaks dan mengurangkan rasa sakit pada kaki.

SENAMAN YANG SESUAI

Bila mengandung, mungkin ibu-ibu berasa lebih sukar bergerak dan cepat letih. Namun, tabiat ini tidak sepatutnya dibiarkan berterusan kerana kurangnya pergerakan boleh menjadikan anda cenderung diserang kekejangan dan lenguh-lenguh.

Cubalah lakukan rutin senaman ringan seperti berjalan kaki.contoh aktiviti yang menyeronokkan window shopping atau pun senamrobik yang ringan.

Ketika tidur, gunakan bantal tambahan agar tubuh berasa lebih selesa.

MINUM AIR KOSONG SECUKUPNYA

Sekiranya anda jarang minum air kosong sebanyak 8-12 gelas sehari, inilah masanya untuk anda berbuat demikian.

Jika anda jenis yang susah minum air kosong, anda boleh juga berusaha menambah keperluan tersebut dengan dengan jus buah-buahan (tanpa gula).

UTAMAKAN DIET SEIMBANG

Punca utama ibu mengandung sering merasa lenguh atau cramp kaki adalah bila mengalami kekurangan magnesium, kalsium, dan garam galian.

Keperluan bagi ketiga-tiga nutrien ini juga bertambah selari dengan usia kehamilan anda. Ubah gaya pemakanan anda kepada makanan yang bernutrisi tinggi.

Terutamanya kalsium dan magnesium. Lebihkan sayuran hijau, hasil tenusu, buah-buahan.Jika anda suka makan snek yang tidak berkhasiat, gantikan dengan kekacang seperti almond ,badam, dan pistachio.

Tetapi elakkan mengambil kacang parang kerana ianya berisiko tinggi bayi lahir memgalami G6PD.

MINUM SUSU & MAKANAN TINGGI KALSIUM

Amalkan mengambil makanan tinggi kalsium seperti keju dan minum segelas susu tinggi kalsium sebelum tidur.Cara ini dapat membantu mengurangkan gejala kejang kaki ketika hamil.

CARA ATASI KEKEJANGAN KAKI KETIKA MENGANDUNG CARA IREACH.

Ramai ibu ketika mengandung mengatasi kekejangan dengan cara Ireach termasuk lah saya.

Saya mengamalkan set vitamin ibu hamil Shaklee.ianya berkesan,selamat dan semulajadi.Jadi saya tidak perlu bimbang.Di samping itu juga, saya amalkan tip2 yang saya kongsikan tadi.

Vitamin set kehamilan shaklee ianya sangat fleksibel bagi saya.Ini kerana saya tidak perlu pening kepala untuk membeli set berpantang lagi.sebabnya set ini sangat sesuai di gunakan sebagai set berpantang dan seterusnya set menyusu.Malah ianya sesuai juga sebagai vitamin harian kepada seisi keluarga.

Dalam set ini ostematrix adalah vitamin yang sangat membantu mengurangkan kekejangan kaki ketika mengandung kerana ianya mengandungi kalsium dan magnesium.ianya juga boleh mengelakkan sembelit ketika mengandung dan selepas bersalin.
Semoga perkongsian saya memberi manfaat kepada ibu mengandung di luar sana.

Ikuti testimoni testimoni para ibu mengandung mengatasi kekejangan kaki ketika mengandung dengan cara Ireach.

Bagi memudahkan anda mendapatkan vitamin shaklee yang berkaitan, anda boleh menghubungi saya.saya boleh membantu menyelesaikan permasalahan anda.

whatapps/call

0168490827

facebook

tiramisu olei

atau

boleh likes pages saya untuk maklumat lanjut vitamin shaklee yang terkini.

efratachild vitashop-0168490827

Terima kasih kepada anda.

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Best juga kalau banyak group whatapps kalangan ibu ibu.Kawan kami mengandung 4 bulan anak pertama sangat beruntung.Mengapa saya katakan beruntung sebab dia dikeliling oleh ibu ibu muda yang sudah mempunyai anak dan ada yang berbekerja dan surirumah. Sini saya kongsikan perkongsian kami sebagai kakak kepada kawan kami ini dalam persiapan menyambut anak pertamanya.Manatau ada para bakal ibu yang ingin tahu info ini juga.

Dia bertanya apa yang perlu disediakan dahulu dalam persiapan menyambut bayi pertamanya nanti.

Beli lah keperluan yang harganya agak besar dahulu seperti berikut:-

🍀Set kehamilan Shaklee Dan set berpantang premium

set berpantang shaklee

set berpantang shaklee

Dua set vitamin ini sangat penting bagi kesihatan c ibu dan bayi.Kebanyakan vitamin yang ada dalam set Hamil turut terdapat dalam set berpantang.Vivix Shaklee boleh diambil selepas bersalin untuk mempercepatkan luka bersalin sembuh samada bersalin pembedahan ataupun normal.set berpantang dan vivix juga membantu memeriahkan susu badan ibu.

vivix untuk ibu berpantang cepat sembuh

vivix untuk ibu berpantang cepat sembuh

🍀 beli breast pump yang sesuai
mulakan misi mencari breast pump yang sesuai walaupun anda bukan ibu bekerja.ini penting kerana ibu perlu sediakan susu ibu sedikit di rumah jika c ibu keluar rumah sebentar.breast pump juga bertindak sebagai peransang susu ibu awal sebelum bayi lahir.caranya pump breast ibu seawal bulan menunggu kelahiran.Boleh beli di butik ibu mengandung ataupun di internet.breast pump saya jenama lovente beli secara online di www.pumponthego.com.pilih lah sama Ada manual atau elektrik.

breast pump

breast pump

Pasang target ibu ibu,kedua dua keperluan ini suda disediakan seawal 6 bulan pertama kerana selepas itu ibu akan sediakan keperluan bayi pula seperti set pakaian newborn,set mandian,baby court Dan sebagainya.
semoga ibu ibu mendapat manfaat daripada perkongsian group kami.Jika ingin info set Hamil Dan berpantang boleh pm saya.saya akan membimbing anda jika menjadi pelanggan saya.info untuk ibu menyusu pun boleh, saya akan guide anda.

Vitamin promo bulan ini adalah ostematrix jadi amat jimat jika membeli bulan ini Ogos 2016.

APA tunggu lagi hubungi saya.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com