Kerana tersalah pilih skincare,kulit muka ku pedih.

Tahun lalu telah berlaku satu insiden yang saya tidak akan ulangi lagi.Hanya kerana terpikat dengan iklan dan pujukan penjual skincare saya sanggup memakai nya kerana ianya hadiah birthday dari sang suami.

Lagipun sepupu dan ipar saya pun guna jenama skincare yang sama.kulit muka mereka pun semakin cantik.saya apa lagi nak tambah cantik lagi lah juga.wanita memang tidak dinafikan mesti sukakan kecantikan.Tidak mau kalah.

Saya pakai pada mulanya ok.3 hari kemudian kulit pipi saya mula menggelupas dan gatal.jadi saya teruskan saja lah sebab beranggapan ianya proses body adjustment.

Tetapi lama kelamaan saya tidak tahan sebab pedih.Pada hari terakhir tahun lalu sebelum christmas, saya bekerja dengan muka yang bengkak.terpaksa letak bedak lebih supaya orang tidak perasaan.

Saya terus menghubungi kawan saya yang pernah mengalami masalah yang sama dan dia juga seorang pemilik butik kecantikan.

Dia nasihatkan saya beberapa tip untuk mengawal bengkak,gatal dan kulit muka yang mengelupas.

Ini adalah beberapa tip yang saya lakukan waktu itu.

-Rehatkan kulit muka daripada sebarang kosmetik.

-pipi yang merah dan bengkak waktu itu saya sapu dengan vaselin.

-2 hari muka saya cuci dengan air suam sahaja tanpa pencuci muka.

-lepas tu saya cari pencuci muka cetaphil yang jenis cleansing for gentle skin.(dapatkan di farmasi )

-facial treatment di butik kecantikan kawan saya tu.

-saya amalkan set detox shaklee dan set cantik untuk pulihkan secara dalaman.

2 minggu kemudian kulit muka saya semakin pulih dan extra glowing pula jadinya.Bersyukurnya kepada Tuhan kulit saya cepat pulih.

Sini saya kongsikan set detox dan set cantik shaklee yang banyak membantu saya waktu itu.

sebelum ini pun amalkan hanya beberapa vitamin yang basic sahaja.

Alfafa compleks- detox keseluruhan tubuh.menyingkirkan toksik dari tubuh.saya makan dan malam sebagai masker.

Vivix- sebagai detox juga.ianya memperbaiki kulit dari peringkat sel lagi.

Garlic compleks-sebagai antibiotik semulajadi

Omega guard- anti keradangan

Esp-protein yang memberi makanan kepada sel agar sel baru tu lebih sihat.

Vitamin c-membantu pembentukan collagen tubuh dan mempercepatkan kulit saya sembuh.saya makan dan buat masker.

B compleks-anti stress terutamanya waktu itu dan ianya dalam set cantik.

Nasihat saya sebelum menggunakan sebarang jenama skincare sila pastikan kulit kita jenis apa.

terdapat 3 jenis kulit iaitu:

Kulit jenis normal

Kulit jenis berminyak

Kulit jenis kombinasi

Tetapi pastikan anda berjumpa dengan perunding kecantikan yang bertauliah.jika tersilap dan lambat diatasi boleh menyebabkan kanser kulit.

Sekian perkongsian saya hari ini.

Apa itu Batuk Kering atau Tibi

BATUK KERING ATAU PENYAKIT TUBERKULOSIS (sering digelar tibi) adalah jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis, yang biasanya menyerang paru-paru (TB pulmonari) dan ia juga mampu menyerang sistem saraf tunjang (meningitis), sistem limfa, sistem peredaran (TB miliari), sistem genitourinari, tulang, sendi dan lain-lain.

Suatu ketika dahulu,di Negara kita Malaysia penyakit Tibi pernah menjadi pembunuh utama kepada penduduk di negara ini (ketika itu Tanah Melayu -Malaya) di antara tahun 1945 hingga 1957.Syukur kini, secara umumnya, terdapat penurunan trend kadar insiden batuk kering di Malaysia iaitu pada kadar dua peratus setahun sejak sepuluh tahun lepas.

Gambar Mycobacterium tuberculosis

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mendapati imunisasi BCG yang diberikan kepada bayi baru lahir tidak memberi perlindungan sepenuhnya terhadap jangkitan batuk kering. Imunisasi BCG hanya melindungi kanak-kanak daripada mendapat penyakit batuk kering yang teruk. Apabila kanak-kanak meningkat dewasa, risiko jangkitan ini adalah sama dengan orang dewasa lain yang tidak mendapat imunisasi BCG.

WHO menetapkan dua sasaran utama menjelang 2005 iaitu mengesan sekurang-kurangnya 70 peratus kes baru batuk kering kahak positif dalam masyarakat dan menyembuhkan sekurang-kurangnya 85 peratus daripada mereka yang dikesan. Malaysia telah mencapai sasaran ini sejak tahun 2002.

Batuk kering atau tibi

Walaupun penyakit Tibi di Negara kita dalam keadaan terkawal,namun amat penting kita mengetahui tanda dan gejala penyakit ini.Ini kerana salah satu kegagalan penyembuhan penyakit ini adalah pesakit lambat menerima rawatan dan kurang nya pengetahuan tentang penyakit Tibi.

Tanda dan Gejala Penyakit Tibi

  • Batuk selama 2 minggu atau lebih, kadang kala berdarah.
  • Batuk yang berkahak, berwarna kekuningan/ kehijauan.
  • Hilang selera makan.
  • Mengalami penurunan berat badan.
  • Demam, selalunya berpeluh pada waktu petang dan malam.

Golongan yang berisiko mendapat penyakit Tibi

Menyerang tidak kira kaum, bangsa atau umur, namun kumpulan berisiko tinggi adalah:

  1. Mereka yang dijangkiti AIDS (virus HIV).
  2. Mereka yang mendampingi pesakit batuk kering.
  3. Rakyat asing daripada negara yang mempunyai kadar jangkitan batuk kering yang tinggi.
  4. Sesetengah bangsa dan etnik minoriti.
  5. Mereka yang kekurangan zat dan vitamin.
  6. Pemabuk dan penagih dadah yang dijangkiti HIV.

Cara Jangkitan

Pesakit tibi paru-paru yang aktif biasanya mengalami batuk. Setiap kali batuk, mereka mengeluarkan titisan –titisan halus yang mengandungi kuman tibi.Penyakit tibi adalah “jenis” penyakit sebaran udara”.

Dengan itu, penyakit tibi berjangkit dari seorang kepada yang lain melalui udara- apabila pesakit tibi batuk atau bersin. Mereka yang menyedut udara yang mengandungi titisan-titisan halus (yang ada kuman tibi) berkemungkinan akan dijangkiti penyakit tibi.

Mengesan Penyakit Tibi

  • Segerakan berjumpa doktor, sekiranya batuk selama 2 minggu atau lebih.
  • Pemeriksaan kahak dibuat untuk mengenalpasti kuman tibi.
  • Ujian kahak dapat dibuat di hospital/ klinik kesihatan.
  • Pemeriksaan x-ray dada juga dapat membantu mengesan kuman

Pencegahan Penyakit Tibi

  1. Bayi-bayi yang baru lahir mestilah diberikan suntikan BCG. Dapatkan dos ke-2, sekiranya tiada bekas parut dan pada umur 12 tahun.
  2. Biarkanlah rumah dimasuki cahaya matahari sebanyak mungkin. Cahaya matahari dapat membantu membunuh kuman tibi yang terapung diudara.
  3. Bukalah tingkap pada waktu siang, bagi peredaran udara yang sempurna membantu mencegah tibi daripada merebak.
  4. Amalkan cara hidup sihat bagi meningkatkan system imuniti tubuh melawan penyakit.

Tingkatkan system imuniti tubuh

Sebagai langkah pencegahan kita perlu amalkan cara hidup yang sihat.Ianya sekurang-kurangnya mampu kurangkan risiko mendapat penyakit Kronik dengan peningkatan kualiti kesihatan dalam kehidupan melalui pengambilan nutrisi makanan yang mencukupi.Dengan cara ini secara tidak langsung menaikkan tahap kecergasan, kestabilan emosi dan kualiti tidur.

Saya dengan sukacitanya menjemput anda membaca entri saya seterusnya bagi mendapatkan maklumat cara mengelakkan penyakit Kronik menyerang kita.

Anda juga boleh mendapat info cara bersenam yang mudah di rumah dengan klik sahaja link ini jom bersenam di rumah

dan juga cara menyediakan juadah makan malam yang mudah bagi ibu berkerjaya dengan klik link jom masak mummy

Tangani stress dengan cara yang sihat

Tekanan berlaku apabila unsur-unsur yang mendesak atau menekan melebihi keupayaan kita untuk menanganinya. Tekanan yang sederhana boleh menjadi suatu bentuk dorongan yang kuat. Ia dapat menolong tubuh dan minda kita untuk bekerja dengan baik dan menyumbang kepada kesihatan mental. Cara kita menangani tekanan yang dihadapi amat penting dalam menentukan kesihatan mental dan fizikal.

Tekanan luar biasa yang berpanjangan dan keterlaluan merupakan sesuatu yang merisaukan. Ia mempunyai kesan-kesan psikologi yang negatif dan memberi kesan buruk kepada fungsi jantung, sistem penghadaman dan rangka otot.

 

Ini akan membawa kepada beberapa penyakit seperti ulser perut, tekanan darah tinggi dan migrain (sakit kepala yang amat sangat). Perasaan ini mungkin berkekalan. Justeru itu, amat penting bagi kita mengenali gejala-gejala yang berkaitan dengan tekanan dan memikirkan kaedah atau sistem terbaik yang bersesuaian dengan diri kita bagi mengurangkan tekanan.

Tanda-tanda Awal akibat Tekanan

 

Gejala Fizikal dan Gejala Mental:-

 

  1. Degupan jantung yang cepat
  2. Rasa hilang kawalan atau ditenggelami oleh peristiwa yang berlaku
  3. Banyak berpeluh

4 .Risau dan bimbang

  1. Terasa loya Gagal menumpukan perhatian atau membuat keputusan
  2. Bernafas kencang

7 .Rasa tidak sihat

  1. Cirit birit dan terasa hendak membuang air kecil
  2. Sukar untuk tidur
  3. Kaki dan tangan terasa sejuk
  4. Keinginan seks menurun
  5. Selera makan berubah

13 .Terasa amat letih

  1. Gangguan keseksualan
  2. Meminum lebih banyak alkohol dan semakin kuat merokok
  3. Sakit-sakit badan yang tidak jelas puncanya
  4. Perubahan perasaan atau fikiran seperti kemurungan, kekecewaan, sikap bermusuhan, rasa tidak berdaya dan kegelisahan
  5. Penyakit seperti lelah, sakit kepala dan timbul ruam kulit.

 

Kesan Tekanan Yang Berpanjangan

 

  1. Tekanan darah tinggi
  2. Lelah
  3. Masalah kulit yang semakin teruk (jerawat)
  4. Serangan jantung
  5. Masalah sinus
  6. Kehilangan fungsi seksual dan pembiakan
  7. Strok
  8. Masalah berat badan
  9. Gangguan tidur
  10. Cirit-birit atau sembelit
  11. Serangan migrain
  12. Gangguan kebimbangan
  13. Ulser perut
  14. Sakit kepala
  15. Kemurungan

 

Punca Tekanan

 

  • Personaliti
  • Kesempurnaan, di mana anda menetapkan standard yang terlalu tinggi atau mustahil untuk dicapai
  • Keresahan
  • Berperasaan negatif (marah, kecewa, rasa bersalah)
  • Bercita-cita terlalu tinggi
  • Persekitaran
  • Suasana bising
  • Persekitaran tempat tinggal atau kerja yang teruk atau tidak terurus
  • Gaya hidup dan pekerjaan
  • Beban kerja yang terlalu sedikit atau terlalu banyak
  • Desakan masa atau tekanan untuk mengejar masa
  • Jaminan kerja yang tidak kukuh
  • Tidak diberikan penghargaan yang sewajarnya dalam sesuatu kerja seperti kenaikan pangkat, kekecewaan dan bosan dengan tanggungjawab sekarang
  • Dikehendaki melakukan kerja-kerja atau tugasan melampaui kebolehan dan keupayaan sebenar
  • Pengurusan masa yang tidak baik
  • Keluarga
  • Masalah kewangan
  • Masalah hubungan
  • Perubahan dalam keluarga seperti kehilangan orang yang dikasihi samada disebabkan perceraian atau kematian.

 

 

Sumber: Pusat Maklumat Rakyat

Anda mempunyai symptom seperti yang  disenaraikan ?tangani daripada peringkat awal boleh mengubah kualiti hidup kita.Tekanan yang ringan membolehkan kualiti kerja yang baik namun jika tidak tangani boleh memburukan lagi keadaan sehingga kematian.Oleh itu jom ketahui cara mengatasi stress.

Cara tangani stress

  1. Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga, rakan, pasangan atau kaunselor.

 

  1. Sembahyang serta mengingati Tuhan dan menyerahkan segala usaha kepada-Nya. Bersedia untuk mengampuni orang lain yang bersalah dengan kita.sedia menerima pengampunan dan mengampuni diri sendiri.

 

  1. Lakukan ‘mental-excercise’. Biarkan otot-otot berehat, atur nafas dan bayangkan perkara-perkara yang sejuk dan menyamankan. Lakukan selama 20 minit, ia berupaya juga mengurangkan sakit kepala, tekanan darah tinggi dan kesukaran tidur.

 

  1. Doa merupakan salah satu cara paling berkesan untuk menghilangkan stress. Pengucapan doa penuh ikhlas dan pasrah akhirnya menimbulkan kedamaian dan ketenteraman. Doa juga membolehkan kita mempunyai kerendahan hati.

 

  1. Mengubah susun atur alatan atau perabot di rumah. Lakukan bersama keluarga untuk mendapatkan suasana persekitaran baru.

 

  1. Membentuk pengurusan masa yang baik. Buat senarai semak.

 

  1. Menerima stress sebagai sebahagian daripada hidup. Stress adalah keperluan dalam kehidupan untuk kita bergerak ke hadapan serta untuk meningkatkan kualiti kehidupan.

 

  1. Bersedia untuk berkongsi masalah dengan orang lain. Pilihlah orang yang boleh dipercayai untuk meluahkan masalah yang menyebabkan tekanan kepada kamu.

 

  1. Terima kelebihan dan kekurangan diri sendiri.

 

  1. Jangan terlalu memikirkan kritikan yang diterima. Anggaplah kritikan sesuatu yang membina. Jika kritikan itu keterlaluan, ajaklah berbincang dengan cara baik.

 

  1. Lakukan perubahan yang baik terhadap diri kamu. Bersedialah untuk menerima saranan daripada orang lain dan belajar untuk berkompromi.

 

  1. Jaga hubungan baik dengan orang lain. Hubungan yang baik menjamin kehidupan bahagia.

 

  1. Ketawa dan berseronoklah. Ketawa adalah respon psikologi terhadap humor, jadi lakukan humor untuk mengawal situasi yang tegang.

 

  1. Bergaul dengan orang positif kerana ia membuatkan kita berasa turut positif dan selesa.
Tangani stress dengan cara yang sihat

Cari cara mencari ketenangan

Kesan  jika gagal menangani stress

 

Kajian menunjukkan stress menjurus kepada pelbagai penyakit dan masalah kesihatan terhadap manusia. Tidak hairan jika seseorang yang tidak dapat mengawal stressnya kemungkinan membawa kepada kualiti kesihatan yang sangat rendah dalam masa yang singkat.

1. Otak dan saraf – Stress membawa kepada sakit kepala, rasa putus asa, kurang bertenaga, kesedihan, gemuruh, cepat marah atau kurang selera makan, masalah memberi tumpuan, masalah memori, susah tidur, masalah kesihatan mental seperti serangan panik, kemurungan dan kebimbangan.

2. Kulit – Jerawat akan mudah naik terutama di bahagian muka serta masalah kulit yang lain.

3.Otot dan sendi – Otot menjadi tegang dan sakit terutama di bahagian tengkuk, bahu dan belakang. Meningkatnya risiko kehakisan tulang.

4. Jantung – Degupan jantung yang laju, tekanan darah meningkat, risiko mendapatkan kolesterol tinggi dan serangan jantung.

5. Perut – Muntah-muntah, sakit perut, pedih ulu hati dan berat badan naik.

6. Pankreas – Risiko kencing manis amat mudah dihidapi.

7. Usus – Cirit birit, sembelit dan masalah pencernaan yang lain.

8. Sistem pembiakan – Bagi wanita, kitaran haid yang tidak teratur dan teramat sakit. Nafsu seks juga menurun. Bagi lelaki pula, masalah mati pucuk, pengeluaran sperma yang sedikit dan nafsu seks yang berkurangan.

9. Sistem imunisasi – Kurang upaya melawan penyakit atau proses penyembuhan daripada penyakit yang lambat.

Tangani stress dengan cara yang sihat

Ceriakan diri


Tangani stress dengan supplimen

Supplemen boleh kurangkan stres sebab dengan peningkatan kualiti nutrisi pemakanan secara tidak langsung menaikkan tahap kecergasan, kestabilan emosi dan kualiti tidur.  B Complex Shaklee juga mengurangkan stres dan risiko penyakit-penyakit kronik.

Ikuti entri seterusnya bagaimana vitamin B complex Shaklee dan supplimen lain membantu mengatasi masalah stress anda secara semulajadi.

Sekian saya ucapkan jutaan terima kasih membaca entri saya ni………

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Logo group hiking

Sejak ada hobi baru ini,hati berbunga bila ada aktiviti yang mau pergi hiking.Kalau team HWUC ramai di antara kami yang setiap minggu ada saja aktiviti hiking di bukit atau gunung.Perancangan saya next trip mau menawan 3 hill di tambunan.Doakan semua perancangan kami itu berjalan lancar memandangkan ada antara kami yang sudah apply cuti.biasalah kerja shift ni cuti perlu dirancang.

keseronokan yang saya rasa sendiri bila pergi hiking ini,saya rasa puas hati melawan sifat mudah putus asa saya sebelum ini.Masa hiking juga saya sebenarnya sedang membuang toksik dalam tubuh sebab banyaknya keluar peluh.semasa hiking juga saya menikmati alam semulajadi.sejuk saja mata melihat kehijauan pemandangan.
Bila berada di Puncak bukit atau gunung,saya merasa bangga dengan diri sendiri berupaya berjalan sejauh itu.Ianya juga membuka minda saya bahawa banyak nya lagi tempat yang saya perlu pergi dan kembangkan bakat yang saya ada.Saya juga merasa kecilnya diri ini di mata Tuhan.Saya perlu baiki diri,tambahkan amalan rohani agar lebih dekat denganNya yang telah menciptakan kita.Saling membantu sesama manusia dengan penuh keikhlasan tanpa mengharapkan balasan.

Terlalu banyak pula ulasan cerita saya kan.Tanpa membuang masa kamu yang membaca sini, saya kongsikan sedikit Tip untuk sebelum memulakan pendakian atau hiking.

Fizikal dan Mental

Jika sudah tahu anda akan hiking sekian2 haribulan,seeloknya anda sudah memulakan aktiviti tingkatkan stamina seawal mungkin. Kepada newbie seperti saya mulakan bersenam selewat lewatnya sebulan sebelum tarikh hiking.Mental perlu kuat jangan sudah daftar dan bayar deposit,akhir akhir tarik diri takut tidak larat hiking jauh.Kena lawan kemalasan tu dan kurang keyakinan diri.

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Rakan team yang setia

Persiapan team
Jika anda seorang newbie dan mempunyai group hiking,sebelum hiking hendaklah anda membina hubungan persahabatan dulu dengan rakan team yang akan bersama sama dengan anda hiking nanti.Ini kerana anda perlu mengenali mereka serba sedikit bagi mengelakkan anda menjadi kera sumbang time hiking nanti kan.

ubat-ubatan

sediakan awal segala ubat-ubatan yang penting.terutama jika anda mempunyai penyakit seperti darah tinggi dan sakit jantung.hospital sangat jauh waktu itu.ubat ubatan biasa juga perlu di bawa seperti:

  1. Paracetamol iaitu ubat tahan sakit
  2. ubat luka kalau saya suka guna minyak batu kerana cepat sembuhkan luka
  3. lotion herbal blend semulajadi kerana ianya multipurpose.nyamuk pun tidak hinggap ke badan.boleh sapu ke kaki jika kejang tau.
  4. sediakan Performance(PD) drink.ianya berfungsi seperti 100 plus tapi PD menggunakan bahan semulajadi iaitu oren sebagai pemanis.
  5. vitamin c dan nutriferon memantapkan sistem imun
  6. ostematrix relakskan otot

Peralatan Hiking

  • kasut getah yang sesuai seperti adidas kampung
  • seluar yang sesuai,elak menggunakan jean kerana ianya berat jika tiba2 hujan.
  • T shirt lebih.Jika baju kotor boleh tukar.
  • tongkat jika hiking bukit dan gunung.
  • baju hujan.sangat perlu jika hujan
  • makanan untuk memberi tenaga sepanjang hiking.bawa pisang kerana beri tenaga
  • bekalan air secukupnya
  • plastik lebih untuk menyimpan pakaian elak terkena hujan dan untuk membuang sampah

demikan lah 4 tip yang bagi saya amat penting untuk memulakan langkah sebagai hiker.semoga anda teruja memulakan hiking kerana dengan hiking anda cepat kurus jika berazam turunkan berat badan.Kepada pencinta alam semulajadi terlalu banyak gambar yang bakal anda dapat.

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Berjalan dalam hutan

4 tip persiapan sebelum hiking

Kepuasan hiking terserlah bila bergambar dengan banner dan sijil

semoga bermanfaat ya babai.

blue lip selfie campaign

Salam sejahtera dan Salam 1 Malaysia.Kali ini saya nak khabarkan lagi aktiviti dental di klinik Pergigian Beaufort tempat saya bekerja.Sebelum saya bagitau apa aktiviti klinik kami minggu ini saya mau belanja satu gambar dulu.tengok dan fahami dulu gambar nya ah.

blue lip selfie campain

saya c bibir biru ada berani

Mesti anda tertanya Tanya ni kan kenapa lah mereka ni bibir biru.Ada lagi fikir “kena kasi main ni durang hahaha”.Ni niat mereka murni tau,mereka adalah sebilangan orang yang menyokong kempen blue lip selfie yang di lancarkan serentak peringkat national bermula 1-30 November.Kalau mau info lanjut tentang kempen ini boleh Google www.bluelipselfie.co.uk dan hastag #bluelipselfie.satu lagi symbol yang anda perlu tahu adalah ribbon burgundy dan putih atau burgundy dan ivory.

minggu kesedaran kanser mulut

badge kempen minggu kesedaran kanser mulut

Ribbon ini simbol bagi oral,head &neck cancer awareness.Ianya telah di cipta pada April di US dan diistiharkan bulan tersebut sebagai bulan National oral,head & neck cancer awareness.
Bagi menyokong kempen kesedaran kanser mulut Klinik Pergigian Beaufort telah melancarkan minggu kesedaran kanser mulut bermula 14-18 November 2016.Saringan kanser mulut akan dijalankan utk setiap pesakit rawatan luar sepanjang minggu ni.Sasaran kempen ini adalah orang dewasa yang mempunyai tabiat merokok atau minum alkohol serta mereka yang memakai suntil.Jika anda datang ke klinik sepanjang minggu ini anda berpeluang berselfie di kaunter lip blue selfie macam ini hehehe.

kempen kesedaran kanser mulut

Anggota Pergigian yang berselfie

Di kaunter ini anda juga boleh membaca info kanser mulut,melihat dan memegang penyebab kanser mulut serta melihat gambar penderita kanser mulut.Jika ingin info lanjut tentang kanser mulut,anda boleh baca entri saya sebelum ini kanser mulut Dan ulser mulut kerana simptom awal bagi penyakit ini adalah ulser di mulut yang melebihi 2 minggu.
Semoga perkongsian ini memberi info berguna buat anda semua.Terima Kasih Dr.Mary Pegawai Pergigian yang menjaga Klinik Pergigian Beaufort dengan maklumat yang diberikan.
Ponsikou (terima Kasih)

Zoo Belon Dan dunia emas

tabungan

bergambar dengan penulis www.kerajaanemas.com

Hari minggu adalah masa pergi gereja.Lepas pergi gereja kalau bukan cod vitamin Shaklee ke sipitang kah Kuala penyu kah atau sekitar Beaufort,mesti jalan jalan tempat mentua atau pun kalau terlampau malas duduk rumah sama keluarga dan cuci seluruh rumah guna basic H.Almaklum hari biasa sibuk kerja,hujung minggu lah masa kena clear rumah dan cod.Time ini lah juga sama sama dengan anak anak.
Hari ini lain sikit jadual nya.Lepas balik Dari gereja saya dan husband terpaksa berbagi tugasan.Mr.husband bawa anak anak pergi Zoo Belon di tapak Tamu dengan bayaran masuk rm10.00 seorang.Lagipun c Carl suda tidak dapat tunggu selesai urusan Mumy dia.Tidak sabar ke Sana lepas dijanji daripada hari Selasa lagi.Saya ke Gem hotel menambah ilmu bidang lain lagi selain Pergigian,dunia blog dan Shaklee iaitu Emas.Tiada bayaran masuk free saja.

Tabungan

Carl dan Awon di Zoo Belon

tabungan

Carl dan awon di zoo belon

Seminar Emas bertempat di Gem hotel Beaufort tidak rugi hadir.Bukan kerana setakat tuah saya dapat lucky draw kad kucing 0.5gm saja.Oppsss saja umum awal dapat free emas 0.5gm.Semua orang yang hadir seminar idamkan dapat emas free.Kata orang yang pernah hadir seminar sebelum ini lah.saya pertama Kali sudah bertuah hehehe.Nanti next seminar korang lagi pula dapat ya.kena rajin datang seminar lah ah.

Ilmu yang disampaikan oleh En.Muhammad Adzlan Yusof pemilik blog www.kerajaanemas.com buat saya buka mata.penjelasan yang di sampaikan buat otak saya ligat berfikir di mana posisi saya selepas ini.saya sudah tahu bonus Shaklee masuk selepas ini saya kena sediakan satu sampul lagi untuk emas selain sampul modal,simpanan anak2(insuran),derma,reward untuk family dan diri sendiri serta melancong.
Keistimewaan hadir seminar emas hari ini selain peluang dapat emas free,kita boleh beli emas lebih murah di namakan fire sale.sempat lah juga beli beberapa kad emas.Harap bonus shaklee bulan depan gemuk boleh lah merasa beli kad ayam pula.Tunggu saya akan update dalam next entri.

Bingung kad ayam kad basikal,kad mezium dan kad kucing,boleh layari www.kerajaanemas.com lebih detail.Kalau rasa mau info lanjut dan berada sekitar Beaufort boleh Cari dealer AZ AZMEERUDIN ALIDIN (PG00057724) no.phone 013-8668177 sebagai introducer anda. Cari saya belum cukup ilmu di dada ni.Tapi kalau cari shaklee, itu boleh cari saya anytime.Terima kasih membaca hingga habis.sila komen lepas baca ah.

tabungan

peserta yang hadir seminar emas

ponsikou kio (terima Kasih)

Jaga gigi kanak kanak

menjaga gigi kanak kanak

gigi susu yang lengkap

Kira kira 6 bulan pertama,gigi susu anak kita akan mula tumbuh dan kesihatan gigi mereka perlu diambil perhatian.Gigi susu akan tumbuh sepenuhnya Kira Kira 2 tahun setengah. Seperti yang yang saya janjikan entri sebelum ini saya sambung perkongsian saya tentang penjagaan Gigi anak selepas lahir pula.

Saya amat bersyukur semasa melahirkan kedua dua Angelo saya Carl dan awon mumy saya dan mentua masih sihat untuk membantu kami suami Isteri mengurus baby yang baru lahir.Kalau urusan mandikan baby yang masih kecik dan tali pusat yang belum lepas tu memang Mumy atau mentua saya yang buat.Untung badan.God bless u Mumy dan mama.Semasa memandikan bayi yang baru lahir,mereka dengan lembut dan berhati hati membersihkan lidah dan gusi bayi dengan menggunakan Kain yang lembut dan bersih.Cara ini selain membersihkan mulut dan lidah bayi,Cara ini boleh membiasakan bayi kehadiran bendasing dalam mulutnya selain proses menyusu.

Menjaga gigi kanak kanak

Menjaga gigi kanak kanak

Apabila bayi berumur 6 bulan keatas Gigi pertamanya akan tumbuh.waktu ini teruskan sahaja membersihkan gusi lidah Dan giginya menggunakan Kain lembut ataupun menggunakan berus silikon yang terdapat di pasaran tanpa ubat gigi.Waktu ini juga ibu bapa perlu membawa mereka ke klinik pergigian untuk pencegahan pergigian dengan sapuan fluoride. Sapuan ini berulang setiap 6 bulan sekali.Sapuan fluoride yang berkepekatan lebih tinggi dalam rongga mulut akan merencat dan menghalang proses pembentukan lubang pada gigi.

menjaga gigi kanak kanak

sapuan fluoride varnish

Gigi susu secara berperingkat akan jatuh dan akan digantikan oleh gigi kekal pada usia mereka 6 tahun.Jadi dalam tempoh 6 bulan hingga 6 tahun mereka adalah menjadi tanggungjawap bagi kita ibu bapa untuk memupuk sikap mereka untuk menjaga dan sayangkan gigi mereka.

Ajari mereka aktiviti memberus Gigi sebagai rutin harian mereka pagi,petang atau malam sebelum tidur.Kanak kanak pada peringkat awal belum pandai untuk memberus Gigi sendiri.Maka kita sebagai ibu bapa perlu memberus gigi mereka sehingga mereka cukup pandai untuk memberus gigi mereka sendiri.Jadikan aktiviti memgosok gigi mereka menjadi mudah dan seronok.

menjaga gigi kanak kanak

berus gigi kanak kanak 1 tahun hingga 2 tahun

Cara untuk memberus gigi mereka adalah dengan berdiri di belakang dan pegang dagu mereka dengan lembut. Guna berus gigi kanak kanak yang kecil dan calitkan ubat gigi kanak kanak sebesar kacang jika berusia setahun keatas.Berus secara membulat dan pastikan setiap gigi,leher gigi dan belakang gigi di gosok termasuk lidah.Pengalaman saya pada mulanya sangat sukar juga memberus gigi mereka. Carl saya memberus gigi secara teratur agak lewat iaitu 3 tahun, waktu itu baru sedar gigi belakang dia ada lubang.ceritanya Mumy dia tidak sampai hati bila dia menangis kalau time berus gigi.Jadi tidak mahu adik dia jadi macam abang dia,jadi kena tahan hati tengok dia menangis bila di paksa memberus gigi.Tapi sekarang kerana setiap Kali Mandi mesti berus gigi,dengan rela membuka mulut.Waktu menberus gigi pun mesti kreatif lah memujuk.Siap ada lagu lagi waktu memberus gigi.hehehe

menjaga gigi kanak kanak

cermin untuk melihat gigi

Carl saya sekarang berumur 4 tahun pun kami sebagai ibu bapa masih beruskan gigi dia.Kalau umur seperti mereka Cara pujuk pun kena highclass juga.saya bekalkan carl satu cermin kecil untuk dia gunakan semasa memberus gigi.Sambil menyanyi saya di belakang dia memegang tangan dia dan gerak kan secara membulat setiap Gigi,leher gigi,gusi dan belakang gigi Serta lidah dia.selesai memberus gigi kita perlu puji dan biarkan mereka lihat sendiri gigi mereka sudah putih bersih.Ibu bapa juga perlu mengajar agar mereka berkumur dan buang sisa ubat gigi.Berus gigi pun biarkan mereka pilih sendiri karakter kartun yang diminati, baru semangat memberus gigi.Apabila mereka berumur 7 tahun,kita kena pastikan mereka suda pandai memberus gigi tanpa pengawasan.

menjaga gigi kanak kanak

berus gigi 2 hingga 5 tahun berserta ubat gigi

Selain memberus Gigi,pengambilan snek yang sihat juga perlu di terapkan seawal mungkin.Gantikan snek yang tidak sihat dengan buah buahan dan sayuran segar.Namun amat sukar untuk menghalang mereka tidak makan gula gula coklat dan lain lain kan.Apa lagi bila berjumpa dengan rakan sebaya dan bersekolah sudah.Mereka pandai membeli sendiri lagi jika berumur 6 tahun keatas.Tetapi minimakan pengambilan snek tidak sihat ini dan terapkan rutin memberus gigi sekurang kurang nya 2 kali sehari. Sekian perkongsian saya ini semoga kita sebagai ibu bapa dapat mempertahankan Mutiara anak anak kita sebaik baik mungkin.
ponsikou kio (terima Kasih)

Sungai Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

rehat di pondok dulu tunggu yang lain

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

makan time

Lama sudah mau picnic di sungai.Hari ini tercapai hasrat pergi picnic time tengah bulan belum gaji kerajaan.Tidak kisah lah suda dapat bonus Shaklee pun.Guna itu duit untuk belanja family.Seronok tengok bila durang gembira terutama anak anak lah.saya mau berkongsi tempat kami picnic ni,manatau korang mau pigi kan.Destinasi kami hari ini di Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar, Sabah.Tempat ini dibuka setiap hari bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Ahad tutup jam 3.30 petang.Tempat ini area kimanis Jalan ke keningau.Kalau kamu dari Papar tempat ini sebelah kanan.Kena masuk ke dalam sedikit tempat ini,tidak nampak dari jalan besar tapi signboard besar nampak lah.Kawasan ini no signal handfone so Susah lah kalau Cari menggunakan App Waze or Google Map.line maxis sekejab Ada sekejap tiada macam chipmore.hehehe

Tempat menarik di Papar

Signboard Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

Tempat menarik di papar

Peraturan yang perlu dipatuhi

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kaunter pembayaran yuran masuk dan kedai runcit

Apa yang menarik tempat ini ah?
Sungai di kampung ini di tagal.Tagal itu bermaksud sistem yang diperkenalkan oleh oleh Jabatan Perikanan Sabah yang bertujuan untuk menjaga hidupan di sungai itu di kawal agar ianya membesar Dan membiak dengan selamat.Jadi tiada lah peluang merambat kah atau memancing di tempat ini walaupun ikan dia besar besar dan jinak.Siapa yang pernah ke Luanti Ranau mesti tahu betapa seronok nya tengok ikan yang banyak bila di beri makan.Jadi kalau tidak berpeluang ke Sana boleh pergi sini.Lagi tempat ini no limit bagi makan ikan ikan.bayaran masuk rm3.00 seorang dewasa,kanak kanak free dan makanan ikan rm2.00 sebungkus.

Lepas puas bermain ikan,macam biasa acara Mandi Manda berlangsung.Tapi agak kecewa kami hari ini sebab air sungai kabut sebab musim hujan.Kalau tempat makan jangan susah Ada 4 pondok disediakan,yang penting bawa makanan daripada rumah saja.kena awal datang lah sebab ramai pengunjung juga datang dan pondok pun terhad.tempat panggang panggang pun ada disediakan Dan tandas juga.Kedai runcit pun Ada juga.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

pandangan dari atas.terdapat pondok tempat makan

Tempat menarik di Papar

kawasan mandi manda

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kawasan mandi manda

Walaupun no limit bagi makan ikan ikan di sini,tapi ada beberapa peraturan perlu di patuhi.Pantang larang tu terpampang besar besar time masuk tempat ini.Kalau melanggar peraturan penjaga kawasan ini tiup wisel.nah popular lah pula kamu nanti hehehe.Sekian cerita perkelahan family kami.semoga kamu rasa teruja dan ingin ke sini.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kanak kanak riang ke sungai

Tempat menarik di papar

Ikan di sungai Tagal

Tempat menarik di papar

geli pula tangan kena hisap ikan

family day Seaside Traveller Inn tidak puas lah.

family day akou

family day akou

2/10/2016 family day family Akou di seaside Travellers Inn Kinarut.Persiapan bermula dengan mesyuarat keluarga di kg Kitobu Inanam.Jangkamasa persiapan 6 bulan sebelum itu.Antara persiapan yang kami rancang adalah menempah T shirt family dengan logo yang menang family day yang lepas.Akiviti wajib yang dibuat pula tukar hadiah 3 kategori keluarga,dewasa yang belum berkeluarga dan kanak-kanak.lagi acara wajib ialah hadiah misteri,lumborok serta acara minum beer.Bagi melancarkan lagi family day kami mengambil masa 3 hari Doa Bersama Novena Mohon pelindungan Tuhan semoga acara kami berjalan lancar seperti yang dirancangkan.

carl di hospital

carl di hospital

family day akou

saya jovian empunya nama bertuah hehehe

family day akou

saya lelaki itu hehehe

family day akou

bongawan solo

family day akou

tragedi di Oktober.ngam2 lagi bulan Oktober

Setibanya di Sana banyak aktiviti yang sudah dijalankan.huhuhu sedihnya.tapi tidak mengapa.kehadiran dan semangat untuk menyemai cintakasih dalam keluarga besar yang penting.lagi c Carl Dan Jovian gembira.Jovian bertuah sebab nama dia di cabut menerima hamper besar setinggi dia.Malam itu acara menari poco poco,jamilah n legobiat di kuasai kaum hawa hehehe.last acara pertandingan karaoke lelaki dan perempuan.keluar lah semua bakat terpendam.sekitar jam 11 malam.muzik off Dan kami balik bilik masing-masing dan tidur.Bercerita dengan cousin tentang aktiviti yang di jalankan banyak perkara lucu yang berlaku sepanjang hari tersebut.Adik saya c Panco terbakar bulu tangan time panggang panggang.acara limborok kanak kanak semua menang sebab mereka penghibur time tu.acara bebas punya limborok tiada peraturan.hahaha

family day akou

penari professional oh.hehehe

family day family akou

adik beradik bergu acara terjun berirama

family day family akou

handsome boy

family day akou

sambung lagi tin tin hehehe

Besok Sarapan suda sedia jam 8 pagi.after Sarapan,apalagi terjun kolam renang.Jovian menangis Kali pertama Mandi di kolam besar kali.Carl pun ambik masa menyesuaikan diri hehehe.tapi agak mengecewakan lah kolam renang dia terlalu kuat bau klorin oh.tidak berani mandi lebih lama.apa lagi anak anak kecil.bayangkan baju pun boleh pudar lepas Mandi kolam renang tu.Tidak apa lah yang penting family day kami berjalan lancar dan semua berkumpul dengan semangat cintakasih sesama yang mendalam.Syukur Tuhan.family day kami tahun ini very unik tau,sebab selalu buat di rumah keluarga.tahun ini kami go vacation yang dekat2 saja.family day kali ini berjaya mencungkil bakat2 baru dalam dunia hiburan hahaha.tidak sabar pula next family day.Tuan rumah next family day jatuh kepada family Muriah.Ba bila meeting…….hehehe

Tuan rumah family day this year

Tuan rumah family day this year

family akou

Tuan rumah next family day

Sepanjang anak saya c Carl di tahan di hospital,saya bagi dia Performance drink untuk memberi dia tenaga dan mengantikan bendalir yang keluar daripada badan dia.Ors yang dibekalkan di hospital c carl tidak suka. PD rasanya sedap kerana perisa buah Oren semulajadi.saya beri dia minum esp 100ml pengganti susunya kerana soya boleh  meneutralkan keasidan dalam perutnya.so dia kurang muntah muntah lagi lepas itu.Itu juga dia boleh keluar hospital lebih cepat.Berusaha bagi yang terbaik untuk dia saja waktu itu.samping doa tidak tinggal setiap saat.
sekian sharing saya.semoga bermanfaat kepada anda.

soya semulajadi

esp soy protein non Gmo

Performance drink PD

Performance drink PD

Info info lain Shaklee boleh hubungi saya
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Ulser mulut dan petua merawatnya

cara popular merawat ulser mulut

cara popular merawat ulser mulut

ULSER di bahagian mulut mungkin perkara biasa bagi sesetengah orang. Sesiapa sahaja tidak kira jantina dan umur boleh dijangkiti ulser sama ada di bahagian lidah, dinding dalam mulut atau sekitar tekak.
Walaupun ulser boleh diubati dan tidak berlarutan untuk tempoh lama, namun faktor penyebab masih tidak dikenal pasti. Ada beberapa kajian perubatan menyatakan tekanan atau kecederaan adalah antara sebab berlaku ulser.

Ada pula berpendapat beberapa makanan seperti sitrus atau buah-buahan berasid boleh mengakibatkan ulser atau menjadikannya lebih teruk. Dalam pada itu, berus gigi yang tidak bersesuaian atau berkualiti kadangkala boleh menjadi penyebab ulser.Bagi pemakai Gigi palsu yang baru juga boleh mengalami ulser tapi tidak berlarutan.

Apabila berlaku ulser, seseorang akan mengalami beberapa tanda seperti bengkak-bengkak kecil yang pedih di bahagian mulut terutamanya di sekitar lidah, dinding mulut, lelangit atau tekak. Bengkak tersebut berwarna keputih-putihan atau kelabu dan terdapat lingkaran merah sekitarnya.

Ulser amat memedihkan dan kadangkala kesakitan dialami memberi kesan produktiviti seharian. Bagi jangkitan yang teruk, ia datang bersama demam dan kelesuan.

Oleh yang demikian, amat penting bagi seseorang itu menjaga kebersihan dan keselamatan di bahagian mulut agar tidak dijangkiti ulser yang boleh mengakibatkan rasa tidak selesa.

Namun begitu, beberapa sebab dan kemungkinan mengapa seseorang sering mendapat ulser mulut Dan lambat sembuh

🌼 Sistem imun badan yang abnormal; menyerang sendiri bahagian dalam mulut dan pelbagai lagi faktor lain seperti sistem imun lemah dll.

🌼 Kekurangan zat besi seperti anemia (sejenis penyakit berkaitan dengan sel darah merah)

🌼 Mewarisi daripada ibu bapa atau adik-beradik lain

🌼 Stres akibat tugasan yang terlalu banyak atau peperiksaan semakin hampir

🌼 Kekurangan nutrien dalam badan terutamanya asid folik, vitamin B6, vitamin B12 dan zat besi

🌼 Haid dan perubahan hormon yang mendadak

🌼 Penggunaan ubat gigi yang mengandungi bahan kimia Sodium Lauryl Sulfate (SLS) yang berfungsi untuk menghasilkan buih yang banyak

🌼 Bahagian dalam mulut/lidah tergigit, terkena makanan yang tajam atau memberus gigi dengan kasar.

Petua merawat ulser Cara tradisional
Berikut merupakan Cara turun temurun bagi merawat ulser.namun bagi ulser biasa ianya akan sembuh kurang daripada 2 minggu.Jika berlarutan pergi lah berjumpa dengan dokter pergigian.
🍀 Air garam

Kaedah tradisional ini amat popular dan telah dilaksanakan sejak zaman dahulu lagi. Anda boleh berkumur dengan air garam dua atau tiga kali sehari bagi mengurangkan kesakitan atau mematikan kuman yang mengakibatkan ulser.

🍀Air kelapa

Kenaikan suhu tubuh manusia juga merupakan salah satu penyebab berlaku ulser. Oleh yang demikian, adalah penting bagi seseorang itu minum air mencukupi atau amalkan minum air kelapa untuk mengimbangi suhu badan.

🍀Marjerin

Mungkin ramai tidak tahu marjerin berupaya menyembuhkan ulser mulut. Anda hanya perlu letakkan marjerin di sekitar kawasan terkena ulser dan ulangi sehingga ulser betul-betul sembuh. Petua ini sesuai bagi kanak-kanak kerana tidak menyakitkan.

🍀Madu

Umum mengetahui kebaikan dan manfaat madu terhadap kesihatan. Agen pembunuh bakteria yang terkandung dalam madu mampu menyembuhkan luka dan jangkitan dengan cepat. Begitu juga ulser, madu mampu merawat penyakit tersebut dengan berkesan.

🍀Soda penaik

Soda penaik dipercayai mampu menyembuhkan luka termasuk ulser. Dengan campuran bersama sedikit air suam, ia boleh di letakkan di bahagian yang dijangkiti ulser untuk penyembuhan pantas.

Cara pencegahan kaedah shaklee

BAGAIMANA SHAKLEE BOLEH MEMBANTU?
Bagi anda yang kerap mengalami ulser mulut, disarankan untuk mengamalkan supplement Shaklee berikut.
🌸B-Complex : Mencegah ulser mulut

🌸SR Vita-C : Membantu pemulihan membran mukosa mulut

🌸ESP : Melengkapkan keperluan Lysine dalam tubuh

🌸Alfalfa Complex : Menyahtoksin di seluruh tubuh

🌸Herb-lax : Membersihkan dan menyahtoksin dalam perut tempat berkumpulnya segala jenis toksin

Semoga sharing saya memberi sedikit info kepada anda tentang ulser mulut dan vitamin berkaitan.sebarang pertanyaan boleh pm saya.
🍥  call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥 facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥 instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

 🍥 blog

www.efratachild.com