Sungai Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

rehat di pondok dulu tunggu yang lain

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

makan time

Lama sudah mau picnic di sungai.Hari ini tercapai hasrat pergi picnic time tengah bulan belum gaji kerajaan.Tidak kisah lah suda dapat bonus Shaklee pun.Guna itu duit untuk belanja family.Seronok tengok bila durang gembira terutama anak anak lah.saya mau berkongsi tempat kami picnic ni,manatau korang mau pigi kan.Destinasi kami hari ini di Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar, Sabah.Tempat ini dibuka setiap hari bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Ahad tutup jam 3.30 petang.Tempat ini area kimanis Jalan ke keningau.Kalau kamu dari Papar tempat ini sebelah kanan.Kena masuk ke dalam sedikit tempat ini,tidak nampak dari jalan besar tapi signboard besar nampak lah.Kawasan ini no signal handfone so Susah lah kalau Cari menggunakan App Waze or Google Map.line maxis sekejab Ada sekejap tiada macam chipmore.hehehe

Tempat menarik di Papar

Signboard Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

Tempat menarik di papar

Peraturan yang perlu dipatuhi

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kaunter pembayaran yuran masuk dan kedai runcit

Apa yang menarik tempat ini ah?
Sungai di kampung ini di tagal.Tagal itu bermaksud sistem yang diperkenalkan oleh oleh Jabatan Perikanan Sabah yang bertujuan untuk menjaga hidupan di sungai itu di kawal agar ianya membesar Dan membiak dengan selamat.Jadi tiada lah peluang merambat kah atau memancing di tempat ini walaupun ikan dia besar besar dan jinak.Siapa yang pernah ke Luanti Ranau mesti tahu betapa seronok nya tengok ikan yang banyak bila di beri makan.Jadi kalau tidak berpeluang ke Sana boleh pergi sini.Lagi tempat ini no limit bagi makan ikan ikan.bayaran masuk rm3.00 seorang dewasa,kanak kanak free dan makanan ikan rm2.00 sebungkus.

Lepas puas bermain ikan,macam biasa acara Mandi Manda berlangsung.Tapi agak kecewa kami hari ini sebab air sungai kabut sebab musim hujan.Kalau tempat makan jangan susah Ada 4 pondok disediakan,yang penting bawa makanan daripada rumah saja.kena awal datang lah sebab ramai pengunjung juga datang dan pondok pun terhad.tempat panggang panggang pun ada disediakan Dan tandas juga.Kedai runcit pun Ada juga.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

pandangan dari atas.terdapat pondok tempat makan

Tempat menarik di Papar

kawasan mandi manda

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kawasan mandi manda

Walaupun no limit bagi makan ikan ikan di sini,tapi ada beberapa peraturan perlu di patuhi.Pantang larang tu terpampang besar besar time masuk tempat ini.Kalau melanggar peraturan penjaga kawasan ini tiup wisel.nah popular lah pula kamu nanti hehehe.Sekian cerita perkelahan family kami.semoga kamu rasa teruja dan ingin ke sini.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kanak kanak riang ke sungai

Tempat menarik di papar

Ikan di sungai Tagal

Tempat menarik di papar

geli pula tangan kena hisap ikan