Pengedar sah Shaklee Rajang,Tanjung Manis,Belawai,Jerijeh,sibu dan seluruh sarawak

Saya perkenalkan adik kami Echa paling muda setakat ini dalam bisnes shaklee dibawah group #kshbbf.Orang nya saya belum lagi jumpa tapi di dalam group kami bagaikan keluarga.

Echa yang peramah

Orang Sarawak berumur 26 tahun dan masih solo ya hehehe.moto dalam bisnes Shaklee yang simple namun di bawa kan dalam pelbagai bahasa.


“Tiada kenikmatan melainkan badan yang sihat,dengan shaklee umur tua pun boleh kelihatan muda”


“Sekda kenikmatan melainkan mun tubuh sihat,dengan shaklee umo tua pun kedak gik mudak” (bahasa melayu sarawak)


“Mebai kenikmatan kik keman kesihatan telau,ngamal shaklee umo lakai pun sebak gaya mudak” (bahasa melanau)


“Nadai reti pengelantang enti nadai bisi pengerai pendiau diri, enggau Shaklee umur tuai pan agi berupai biak di peda” (bahasa iban)


seronok kan baca dalam pelbagai bahasa.


Echa dengan ibu bapa nya


🌸Nama full name : SITI NURAISYAH BINTI HAJI BAKAR
🌸no.phone : 0138187404
🌸Fb : AISYAH BURN
🌸Insta : AISYAH_SHAKLEE
🌸Kawasan cod : RAJANG,TANJUNG MANIS,BELAWAI,JERIJEH,SIBU

Memandangkan dia bekerja di Bank BSN Mukah.anda juga boleh dapatkan vitamin dengan dia di sana juga.Jangan segan segan hubungi Echa.

Pengedar sah shaklee daerah Papar,Beaufort,Sipitang, Keningau dan Kuala Penyu.

Keluarga tercinta Memey


Hari ini dengan sukacita nya saya kenalkan rakan bisnes dalam group saya kshbbf.Orangnya comel dan berhati kental mencapai impian.


Nama di beri noorzahirah bukar lebih di kenali sebagai memey dalam persahabatan.Ibu yang berkerjaya dan part time bisnes vitamin Shaklee seperti saya.


Dia juga seorang ibu yang menyusukan anaknya izz.kerjaya nya bukan penghalang untuk dia memberikan susu ibu kepada anak nya.

Jika anda memerlukan vitamin shaklee boleh hubungi dia.cepat dan tangkas dia membantu anda


🌸No.phone: 0168215502
🌸Fb : zahirah bukar
🌸Insta : memeyshaklee
🌸Kawasan cod : beaufort, membakut, kuala penyu, bongawan, kimanis papar keningau sipitang
🌸Moto dlm bisnes shaklee :
sentiasa bersyukur dan ikhlas dengan apa yang ada.Kerana bersyukur akan buat hidup terasa cukup dan ikhlas akan buat hati sentiasa tenang.

Saya mau bonus Shaklee rm1500

saya mau bonus shaklee rm1500

nenek mumy dan carl

Baca kisah orang berjaya buat saya rasa bersemangat dan tidak sabar mencabar diri sendiri untuk mencapai impian.beberapa hari yang lalu membaca kisah bagaimana saya jenny berjaya naik rank Dan hari ini baca lagi bagaimana Alexandra Bridgett dapat car bonus.Betul saya menangis membaca.Jantung saya terasa sesak sebab saya rasa memang suda tiba masanya saya perlu buka Mata buka Minda untuk menjadi seperti mereka.

Selesai baca saya forward kisah inspirasi ini kepada suami saya.Siapa lagi yang saya perlu kongsi suka duka pahit manis selain suami saya.Dia lah pendoa,pendengar,sahabat dan Dan penasihat saya.Dia turut teruja membaca.Saya highlight kembali push factor saya.saya pasang target dan susun strategik.langkah pertama,saya sendiri perlu berubah menjadi orang yang sentiasa positif.ketepikan faktor negatif yang menghalang.kedua tingkatkan hidup doa dan ketiga keep on sharing walaupun tiada yang like.

Push factor saya adalah Mumy saya.saya mau belanja dia mengikuti program WABERKAT di Pontianak Kalimantan Barat pada bulan March tahun depan.Walaupun dia tidak menyuarakan keinginannya ke sana kerana memahami situasi ekonomi keluarga namun saya sebagai anak cukup faham Cara dia menyampaikan cerita perkongsian mereka yang pernah mengikuti program itu.bisa buat air Mata gugur di perbatasan.

Jadi berapa target saya? Saya target bulan depan saya dapat bonus Shaklee rm1500.Nah brapa UV perlu tu.bukan sikit oh.tapi tiada yang mustahil jika berdoa,yakin dan usaha tanpa henti.Doakan saya agar target saya tercapai untuk Mumy saya.semoga kita semua di murahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan.Amen.Terima kasih kerana sudi membaca dan mendoakan usaha saya ini.Sekian 

Ponsikou (terima Kasih)

Jaga gigi dari kandungan ibu 

​Cantik nya Gigi kamu,pakai Gigi palsu kah? Alahai soalan tu.Mentang mentang lah saya kerja buat gigi palsu.saya kerja bidang pergigian memang lah kena jaga Gigi kan.malu lah pula kerja menghadap Gigi saja tapi Gigi…………hehehe.Hari ini saya bukan mau sharing bagaimana membuat gigi palsu,tapi cara bagaimana mau menjaga Gigi di kalangan kanak kanak seawal dalam kandungan ibu lagi.

jaga gigi

saya c gigi yang cantik

Semasa mengandung ibu kena ambil makanan yang berkhasiat.ibu juga perlu minum susu untuk bekalan kalsium bagi diri sendiri dan bayi yang dikandung. sebab Gigi Dan tulang terbentuk semasa dalam kandungan lagi.maka tiada alasan ibu cakap tidak suka susu.saya sendiri pun tidak suka minum susu,tapi sehingga sekarang saya mendapat kalsium yang cukup untuk bekalan diri sendiri Dan anak saya.lupa pula bagitau saya ibu menyusu kepada anak saya yang berumur setahun 5 bulan.

Ibu mengandung juga kena elak pengambilan ubat ubatan yang berisiko tinggi dan tanpa pengawasan dokter ketika ini.ini nanti boleh menyebabkan Gigi anak mudah rosak dan warna tidak natural putih kata orang. pertumbuhan bayi juga terganggu jika penggunaan ubat ubatan ni kan.Baby lahir pramatang juga boleh menyebabkan Gigi susu kanak- kanak rapuh Dan mudah rosak.maka penjagaan kena lebih  bagi Gigi mereka.

Lagi tip terakhir daripada pengalaman saya sendiri.Semasa mengandung rajin kan diri melawat klinik pergigian untuk periksa Gigi  kah cuci Gigi kah kerana time tu dokter rajin bagi nasihat amalkan pemakanan seimbang bagi pembentukan gigi yang sempurna dari kandungan lagi dan bagaimana menjaga Gigi ibu serta anak Yang bakal lahir.Lagipun waktu mengandung para ibu free saja menerima rawatan di klinik Pergigian kerajaan hanya bawa buku mengandung saja.ambil lah peluang ini.datang lah berkali Kali tetap free punya.

Sekian perkongsian saya kepada anda bagaimana mau menjaga Gigi di kalangan kanak kanak seawal dalam kandungan ibu lagi.Anda boleh tinggalkan komen anda di ruangan komen untuk pertanyaan ataupun menambah tip yang anda boleh kongsikan bersama.Tunggu perkongsian penjagaan Gigi kanak kanak selepas lahir pula.
Ponsikou kio…….(terima Kasih)

family day Seaside Traveller Inn tidak puas lah.

family day akou

family day akou

2/10/2016 family day family Akou di seaside Travellers Inn Kinarut.Persiapan bermula dengan mesyuarat keluarga di kg Kitobu Inanam.Jangkamasa persiapan 6 bulan sebelum itu.Antara persiapan yang kami rancang adalah menempah T shirt family dengan logo yang menang family day yang lepas.Akiviti wajib yang dibuat pula tukar hadiah 3 kategori keluarga,dewasa yang belum berkeluarga dan kanak-kanak.lagi acara wajib ialah hadiah misteri,lumborok serta acara minum beer.Bagi melancarkan lagi family day kami mengambil masa 3 hari Doa Bersama Novena Mohon pelindungan Tuhan semoga acara kami berjalan lancar seperti yang dirancangkan.

carl di hospital

carl di hospital

family day akou

saya jovian empunya nama bertuah hehehe

family day akou

saya lelaki itu hehehe

family day akou

bongawan solo

family day akou

tragedi di Oktober.ngam2 lagi bulan Oktober

Setibanya di Sana banyak aktiviti yang sudah dijalankan.huhuhu sedihnya.tapi tidak mengapa.kehadiran dan semangat untuk menyemai cintakasih dalam keluarga besar yang penting.lagi c Carl Dan Jovian gembira.Jovian bertuah sebab nama dia di cabut menerima hamper besar setinggi dia.Malam itu acara menari poco poco,jamilah n legobiat di kuasai kaum hawa hehehe.last acara pertandingan karaoke lelaki dan perempuan.keluar lah semua bakat terpendam.sekitar jam 11 malam.muzik off Dan kami balik bilik masing-masing dan tidur.Bercerita dengan cousin tentang aktiviti yang di jalankan banyak perkara lucu yang berlaku sepanjang hari tersebut.Adik saya c Panco terbakar bulu tangan time panggang panggang.acara limborok kanak kanak semua menang sebab mereka penghibur time tu.acara bebas punya limborok tiada peraturan.hahaha

family day akou

penari professional oh.hehehe

family day family akou

adik beradik bergu acara terjun berirama

family day family akou

handsome boy

family day akou

sambung lagi tin tin hehehe

Besok Sarapan suda sedia jam 8 pagi.after Sarapan,apalagi terjun kolam renang.Jovian menangis Kali pertama Mandi di kolam besar kali.Carl pun ambik masa menyesuaikan diri hehehe.tapi agak mengecewakan lah kolam renang dia terlalu kuat bau klorin oh.tidak berani mandi lebih lama.apa lagi anak anak kecil.bayangkan baju pun boleh pudar lepas Mandi kolam renang tu.Tidak apa lah yang penting family day kami berjalan lancar dan semua berkumpul dengan semangat cintakasih sesama yang mendalam.Syukur Tuhan.family day kami tahun ini very unik tau,sebab selalu buat di rumah keluarga.tahun ini kami go vacation yang dekat2 saja.family day kali ini berjaya mencungkil bakat2 baru dalam dunia hiburan hahaha.tidak sabar pula next family day.Tuan rumah next family day jatuh kepada family Muriah.Ba bila meeting…….hehehe

Tuan rumah family day this year

Tuan rumah family day this year

family akou

Tuan rumah next family day

Sepanjang anak saya c Carl di tahan di hospital,saya bagi dia Performance drink untuk memberi dia tenaga dan mengantikan bendalir yang keluar daripada badan dia.Ors yang dibekalkan di hospital c carl tidak suka. PD rasanya sedap kerana perisa buah Oren semulajadi.saya beri dia minum esp 100ml pengganti susunya kerana soya boleh  meneutralkan keasidan dalam perutnya.so dia kurang muntah muntah lagi lepas itu.Itu juga dia boleh keluar hospital lebih cepat.Berusaha bagi yang terbaik untuk dia saja waktu itu.samping doa tidak tinggal setiap saat.
sekian sharing saya.semoga bermanfaat kepada anda.

soya semulajadi

esp soy protein non Gmo

Performance drink PD

Performance drink PD

Info info lain Shaklee boleh hubungi saya
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Bengkel nutrisi Shaklee 2016

Bengkel nutrisi Shaklee 2016

Bengkel nutrisi Shaklee 2016

18/9/2016 saya dan husband bertolak daripada Beaufort ke kota-kinabalu jam 7.30 pagi.Hari dating sedunia pula.susah dapat peluang macam ini tau bila suda beranak pinak ni.Jadi dipergunakan sepenuhnya.hehehe bukan pergi melancong atau honeymoon pun tapi pergi menimpa ilmu yang sangat berguna.kami hadir bengkel nutrisi Shaklee di Palace Hotel.
Sepanjang bengkel terlalu banyak ilmu yang kami perolehi.tidak rugi sesen pun.
Kelas bermula jam 10.30 am dengan vitamin yang hots selling dulu. Mr.husband siap rakam audio untuk rujukan masa hadapan.Tidak sedar jam berjalan.sedar sedar waktu makan tengahari.Waktu makan tengahari adalah waktu 3 generasi shaklee berkenalan Dan bercerita. selalunya cerita panjang dalam group whatapps saja.Ini face to face.riuh dia tetap macam dalam group.😄😄😄

kami penjual shaklee

3 generasi duduk semeja cerita bla bla bla

kami penjual shaklee

adik beradik shaklee

kami penjual shaklee

itu mama shaklee kami tu

Kelas berlangsung hingga jam 5.30 petang.tidak bosan langsung.aktiviti terakhir kuiz berkumpulan.Ada 3 kumpulan semuanya.Kumpulan satu iaitu kumpulan saya jadi juara.seronoknya hadiah vitamin c tau.kumpulan 2 dapat shaker lama dan kumpulan 3 dapat beg.bukan tangan kosong balik 😁😁😁
Terima Kasih Shaklee Dan mama kami Anidah Jawarin.Turut hadir kelas bagi sokongan dan dapat shaker baru lagi.🎁🎁🎁semoga jumpa lagi kawan kawan.

Info info lain Shaklee boleh hubungi saya

🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Kelebihan kah kelemahan Shaklee yang dibuktikan

Nervous baca ni link takut juga kan.saya pengguna Shaklee rasanya baru 4 tahun.ini yang terlibat dalam kajian landmark Dr.gladly Block adalah orang yang sudah menggunakan produk shaklee selama 20 tahun atau lebih.Apa hasil kajian mereka? memalukan kah? siapa mereka libatkan? produk lain tu apa lah hasilnya? banyak soalan kan bermain dalam fikiran kalau tunggu keputusan kajian begini.

Moto shaklee always safe,always works & always green

semestinya seperti moto yang selalu di war war kan

Saya bagi sikit sikit saja info yang lebih berkisar perasaan betapa bangga nya saya sebagai pengguna dan penjual vitamin shaklee.Maklumat yang padat dan tepat boleh copy n paste link ini.
http://ireach.my/kelebihan-shaklee/
Keputusan yang dibuat oleh pemilik baru Shaklee Roger Barnett yang menaja kajian Dr.Glady Block adalah sangat tepat.
Daripada awalnya bagi saya beliau setuju menaja menjalankan kajian kerana tidak mau kalah malu dengan kawan-kawan jutawan.Yalah syarikat multivitamin saja pun.Kawan kawan menaja syarikat yang lebih glamour macam Apple.Roger Barnett juga sendiri meletakkan syarat yang kajian tersebut bukan saja membandingkan pengamal multivitamin lain dengan tidak menggunakan sebarang produk vitamin.Tetapi juga membandingkan pengguna Shaklee yang Sudah menggunakan 20 tahun atau lebih.
Namun hasil kajian memang berbaloi pada kesihatan dan wang yang di laburkan.Baru saya faham mengapa para pengedar Shaklee termasuk saya begitu galak berkongsi tentang kebaikan produk yang kami gunakan.Bukan kerana inginkan jualan semata-mata.Tapi supaya kita rakyat Malaysia sihat sepenuhnya.

Anda masih boleh terima kenyataan kah? ini kesimpulan hasil kajian yang mereka jalankan.

🍀 Orang yang konsisten menggunakan Shaklee terbukti secara saintifik lebih sihat daripada yang tidak makan apa- apa vitamin dan yang makan vitamin jenama lain.Ini selari dengan Moto Shaklee Dijamin Berkesan.

🍀 Semua produk Shaklee terbukti secara saintifik selamat digunakan tanpa sebarang kesan sampingan untuk jangka masa panjang.Ini selari dengan Moto Shaklee Dijamin Selamat.

🍀 Tahap kesihatan pengguna vitamin lain terbukti secara saintifik Lebih teruk berbanding orang yang tidak ambil sebarang vitamin.Hasil landmark boleh layari http://ireach.my/kelebihan-shaklee/

Sangat bermanfaat kan semoga anda semua juga macam saya mendapat info berguna bila baca kajian Dr.Glady Barnett.Saya tidak menyesal memilih Shaklee.😍😍😍

vitamin c yang bagus dan jimat

​Tubuh kita memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen, iaitu protein yang membantu sebagai sokongan tendon, ligamen dan pembuluh darah, serta menjaga kulit dan organ tubuh lain secara bersama-sama. Vitamin C juga berguna untuk membantu meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan nabati, serta membantu memperkuat sistem kekebalan kita agar tubuh terlindungi dari berbagai penyakit.

Makanan sumber Vitamin C:

🌸Buah-buahan dan sayuran yang sering kita jumpai adalah sumber vitamin C semulajadi terbaik, sehingga Anda tidak harus mendapatkannya dari suplemen. Anda boleh mendapatkan cukup Vitamin C hanya dengan memasukkan beberapa makanan kedalam diet Anda.

🌸sumber daripada buah buahan-Buah oren,  jus oren strawberi,melon,jagung dan buah kiwi mengandung banyak vitamin C.

🌸 Sementara sayuran yang tinggi Vitamin C adalah brokoli, strawberi, tomato, kentang, paprika merah maupun hijau.

vitamin c untuk kulit

vitamin c tidak memadai dengan memakan buah dan sayuran sahaja

Namun kerana proses penyimpanan, dan karena dimasak. Mengukus dan microwave adalah cara memasak yang boleh mengurangkan kadar Vitamin C dalam makanan.Termasuk juga tabiat merokok mampu menghilangkan vitamin c dalam tubuh.

antara tabiat yang mampu menghilangkan vitamin c

merokok menghilangkan vitamin c dalam badan

Perbezaan Sustained Release Vitamin C Plus dan supplement Vitamin C lain?

vitamin c shaklee berasal daripada jagung

vitamin c yang cukup untuk keperluan harian tubuh badan

🌽 shaklee menghasilkan Vitamin C dari kanji jagung (corn starch) yang merupakan sumber asli Vitamin C.
🌽 Kaedah Sustained Release ini membolehkan vitamin C diserap ke dalam badan sepanjang 5 jam untuk memastikan badan anda mengandungi Vitamin C disaat anda memerlukannya. Ia bersamaan dengan pengambilan 1.5 biji oren setiap jam selama 5 jam.
🌽 SR Vitamin C ditambahkan dengan 120 mg Citrus Bioflavanoids Complex. Bioflavanoids membantu penyerapan vitamin C.

vitamin c semulajadi

sustained release vita- c plus

Antara simptom akibat dari kekurangan Vitamin C adalah:
🌼Gusi sentiasa berdarah (kekurangan pembentukan kolagen)

🌼Tanda lebam pada badan

🌼Luka lambat sembuh

🌼Sering letih dan lemah

🌼Anemia

🌼Rambut kerapkali gugur

🌼Sakit sendi

🌼Darah dalam mata

🌼Kulit kering dan gatal

🌼Mengalami depression

🌼Ekzema

🌼Kurang selera makan

🌼Masalah pencernaan

🌼Kekurangan berat badan

Jadi jom bertukar pengambilan vitamin c dengan vitamin c Shaklee.memang berbaloi.sebotol dengan harga retail rm92.50 bekalan selama 6 bulan.

Vitamin c Shaklee boleh didapati dalam set:

  • set imuniti tubuh
  • set kesuburan
  • set Hamil
  • set berpantang
  • set resdung
  • set kecantikan
  • set vitamin harian
  • set vitamin keluarga
  • set rambut gugur
  • set tambah darah
  • set sengugut
  • set asma
  • set tekanan darah rendah
  • set tulang

semoga memberi manfaat kepada anda.info lanjut vitamin Shaklee boleh hubungi saya,SID anda.Ingin harga murah tapi tidak mengetahui caranya juga boleh hubungi saya.

🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Esp Shaklee non GMO & GLA Shaklee kaya omega 6

penjelasan esp dan gla penyebab kanser rahim

esp shaklee dan gla shaklee semulajadi

Sejak akhir-akhir ini, timbul semula isu tentang GLA shaklee dan esp penyebab terjadinya Bengkak Rahim atau cyst. Walaupun telah sekian kalinya di beri penjelasan.Tapi betulkah puncanya dari GLA? Jom kita baca perkongsian dari Doktor Malinda sendiri mengenai isu ini.
Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)
Kilang telur = Ovari.
Ramai pesakit tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata ‘rahim’. 
So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak? Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai ‘rahim bengkak’.Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 
Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cysts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :
1. Hormon Estrogen yang berlebihan
– fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.
Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.
Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.
2. Lambakan xenoestrogen dalam badan
Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).
Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

– phthalates (bahan dlm plastic atau getah)

– racun serangga (pesticides)

– tobacco by products.
3. Obesiti

Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.
Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.
4. Genetik

Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.
Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :
– haid yang tidak teratur / berpanjangan

– sakit perut

– sakit ketika hubungan kelamin

– perut membuncit

– pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?



Cadangan diet yang sesuai :
1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.
2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.
3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan – fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.
4. Kawal berat badan
5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?



Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.
Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.
Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.
(Michael T. Et al, 2012), Cadangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan’ anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 – 90mg soy sehari.Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :



1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen – melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
2. Immune enhancing nutrient – coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
3. Omega 3 (EPA + DHA) – antiinflammasi.
4.Liver enhanced detox supplements – milk thislte, dandelion dan artichoke.
5. Vitamin B – membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.
6. Grape seed extract – strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi
7. Green tea – powerful antioxidant

GLA boleh ke?

GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.

GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Dengan penjelasan doktor, harapnya anda diluar sana jelas. Bukan terus-terusan menyalahkan produk tapi kaji dan selidik dari manakah datang puncanya. Semoga perkongsian ini memberi manfaat. 

Sumber: Fanpage Doktor Malinda

esp non Gmo dan gla kaya omega 6

testimoni saya sendiri yang bebas ovarian cyst

semoga memberi penjelasan yang jelas kepada anda entri ini.Sebagai perkongsian saya juga pernah mengalami ovarian cyst.saya pengguna tegar gla,vitamin C dan vitamin E Shaklee setelah didiagnos oleh dokter.syukur dengan Kehendak Tuhan saya sembuh.Saya juga pengguna tegar esp hingga kini sebagai Mumy breastfeeding.
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Virus zika cegah fizikal Dan dalaman


Apa Itu Virus Zika?

zika

zika

Ramai yang ingin tahu apa itu Virus Zika yang kini di laporkan ada terdapat kes di negara kita.Kes terkini:-

3 September 2016 : Kes jangkitan virus Zika tempatan yang pertama di Malaysia telah dilaporkan pada 2 September 2016.
Pesakit adalah seorang lelaki berbangsa Dusun berusia 61 tahun menetap di Taman Public Jaya Likas, Sabah.

Berita Harian Online melaporkan yang Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ketika dihubungi bagaimanapun berkata, mangsa meninggal dunia akibat penyakit jantung dan bukan disebabkan kesan virus berkenaan.

Sebelum ini virus zika dikesan menular di negara Amerika Latin terutama di Brazil, Colombia dan beberapa negara lagi termasuk seramai 4 juta penduduk Amerika Syarikat yang kemungkinan besar bakal dijangkiti sehingga akhir tahun 2016 ini menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Antarabangsa juga telah mengeluarkan senarai 12 negara yang disarankan untuk tidak dilawati oleh wanita hamil. Terutamanya di Caribbean dan Amerika Latin. Nyamuk aedes penyebab demam denggi adalah punca penyebaran demam Zika.Mula menular di negara Afrika dan Asia sejak tahun 2007.

Virus disebarkan oleh Nyamuk Aedes dan bergantung kepada spesis.Aedes jenis aegypti, paling banyak menyebarkan Zika. Aedes jenis ini ditemui di Florida, Gulf Coast dan Hawaii.Antara simptom dijangkiti adalah pening, ruam, demam dan sakit belakang.Dikesan menular di daerah Camacari Brazil pada April 2015.Nyamuk aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan senja. Ia membiak dalam takungan air jernih dan memerlukan masa seminggu untuk menjadi nyamuk dewasa.

Simptom simptom demam zika

Berikut dikongsikan simptom utama demam Zika yang memberikan tanda-tanda apabila pesakit telah dijangkiti :-
1. Sakit kepala

2. Ruam pada kulit

3. Sakit sendi

4. Mata kemerahan

Cara Rawatan

Untuk merawat demam Zika ianya seperti demam denggi di mana sehingga kini masih belum terdapat vaksin atau ubat spesifik yang boleh melawan virus Zika.

Kesan Virus Zika

Virus Zika yang merebak akan menyebabkan sejenis kecacatan otak dan boleh menyerang bayi dalam kandungan. Virus Zika boleh tersebar menerusi jangkitan kuman kepada janin dan peringkat janin yang paling berisiko dijangkiti virus tersebut adalah dalam tempoh kehamilan tiga bulan pertama.
Sindrom microcephaly disebabkan virus zika akan menyebabkan seseorang kanak-kanak berhadapan kecacatan mental sehingga membataskan kecerdasan pergerakan otot seumur hidup mereka.

Cara Mencegah Daripada Jangkitan Penyakit Zika

Cegah jangkitan Penyakit Zika dengan tingkatkan sistem imuniti tubuh.

Sediakan payung sebelum hujan.cegah cara fizikal sudah dibuat namun kita perlu juga cegah dari segi dalaman pula.terutama ibu yang mengandung sangat perlu sediakan perisai diri anda Dan anak dalam kandungan.Begitu juga warga Emas perlu tingkatkan imuniti tubuh kerana kes yang di kesan dalam negara kita,kebanyakan nya di kalangan warga Emas.

vitamin shaklee sesuai cegah virus zika

vitamin shaklee sesuai cegah virus zika

🍀 NUTRIFERON – Nutriferon Shaklee yang terdiri daripada 4 jenis tumbuhan yang sangat membantu menguatkan imun badan iaitu campuran biji labu,bunga Safflower,benih Plantago dan Japanese Honey suckle.Nutriferon menguatkan sistem imun dengan menggalakkan penghasilan interferon semulajadi di dalam badan.
🍀 SUSTAINED RELEASE VITAMIN C – membantu di dalam meningkatkan sistem imun badan

🍀 GARLIC COMPLEX – Bawang putih yang diestrak menjadi tablet untuk memudahkan Cara pengambilannya. Merupakan antibiotics semulajadi mampu membunuh semua bakteria/virus.
semoga memberi manfaat kepada anda.

🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com