Kitobu Ecofarm Lodge & Recreation

Cuti panjang bermula lagi.Pelbagai rancangan mesti suda di atur untuk membawa anak anak pergi bercuti.

Saya cadangkan pergi lah tempat ini.Kitobu Ecofarm Lodge and Recreation.Kamu tidak akan menyesal membawa family beriadah ke sini.nilai kehidupan ala ala rumah ladang ada di sini.

Bulan Julai lalu kami berpeluang ke sini.Masa tu masih banyak yang belum siap sepenuhnya.tapi sudah cukup mengembirakan keluarga kecil saya.

Kami berpeluang pegang dan bermain dengan arnab.haiwan lain just dapat lihat saja masa tu.tapi bila melihat Pages rasmi kitobu ecofarm lodge & recreation,banyak perubahan yang sudah di buat.

Ini membuatkan kami teruja ke sana sekali lagi.Kami akan datang nanti untuk menikmati suasana yang menjanjikan keseronokan kepada anak anak terutamanya.

Saya belanja beberapa gambar semasa kami ke sana pada bulan Julai lalu.ada juga saya ambil daripada pages rasmi mereka.

Kandang arnab semasa bulan Julai lalu

Ini gambar yang saya ambil semasa kami mengunjungi tempat ini pada 7/7/2017.Selepas itu banyak perubahan suda di buat dan semakin cantik.Teruja bila tengok naiktaraf yang telah dibuat.di bawah saya kongsikan gambar terbaru Kitobu Ecofarm & Recreation.

Kredit: pages rasmi Kitobu Ecofarm &Recreation.

Bila berkunjung di sini perlu ikut peraturan premis lah kan.Ini demi kebaikan bersama juga.

 

 

Ini merupakan senarai aktiviti yang boleh dilakukan di Kitobu Ecofarm &Recreation.Saya mau cuba camping disini nanti bersama keluarga.Sebab anak anak kami masih kecil jadi saya rasa untuk permulaan aktiviti camping2 ni boleh bermula di sini.selamat bagi saya.

Tidak salah berancang apa aktiviti yang mau di buat sini nantikan.Angan2 dulu nanti tinggal jalankan saja.

 

Bangun awal pagi boleh kasi makan ni itik2 dan kutip telur itik.Memang kotor tetapi seronok.Lepas itu boleh juga mandi terus.Saya bayangkan kalau c carl sini,mesti geli pada mulanya tapi bila tu itik2 berebut makanan yang di bagi pasti tidak puas hati kalau hanya sekali saja di beri peluang.Kalau c awon saya risau pecah tu telur dia buat mainan.

 

Ini arnab bulu macam kucing kan.Paling lah nanti c awon suka.silap2 dia dukung2 sepanjang disana.sama juga kura-kura gambar di bawah,anak-anak saya peminat kura-kura.

Tengok ini pemandangan sejuk mata memandang.aman damai.dibawah saya share gambar pengunjung yang pernah kesini.semoga terhibur.

 

Semoga impian keluarga kami menjadi kenyataan.kalau anda berminat ke sini boleh hubungi pengurus ladang ini di talian 012-8346689.kamu akan di layan sangat baik.

SEKIAN

 

 

 

Tingkatkan sistem imuniti dengan cara selamat

Hai sini mau beri perkongsian mengapa perlu nya kita tingkatkan sistem imuniti kita sebelum ke luar negara.Menurut DR.Piprim Yanuarso, Sp.A.(K) menjelaskan bahwa vaksin untuk ke luar negeri sangat penting dan wajib.

Ini kerana kita mengelakkan kita mudah dijangkiti penyakit mudah berjangkit negara yang kita lawati.Contoh penyakit Meningitis.Oleh karena itu, Dr. Pinprim mencadangkan suntikan vaksin dilakukan dua minggu sebelum melancong khususnya untuk vaksinasi meningitis.”Tapi, paling bagus si, vaksinasi sebulan sebelumnya, agar tubuh makin kebal terhadap penyakit,” katanya.

kredit:Sumarni

Tingkatkan imuniti tubuh dengan cara ireach

Saya mencadangkan anda jika ingin melancong ke luar negara selain suntikan vaksin,anda perlu tingkatkan imuniti anda dengan makanan tambahan,vitamin atau supplimen.

Makanan tambahan,vitamin dan supplimen bukan ubat yang diguna kan di hospital untuk merawat sebarang penyakit.Tetapi ianya untuk menlengkapkan nutrisi yang tidak cukup,sukar atau tidak didapati daripada sumber makanan dalam tubuh.Jika nutrisi dalam tubuh kita cukup dari peringkat sel maka setiap fungsi organ boleh bekerja dengan baik.Jadi sistem imuniti kita juga berfungsi dengan baik.

kenali vitamin yang boleh membantu kita pergi melancong.Selain untuk melancong amat baik jika ianya diamalkan sebagai vitamin harian demi menjamin kesihatan yang berkualiti.

nenek efratachild di taipei

 

Nutriferon-Mengandungi 4 adunan ramuan botani,apabila digabung kan bersama,membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan kita.Interferon adalah suatu protein semulajadi yang mencetuskan sistem imun badan.

Vitamin C– berasaskan jagung yang tidak menyebabkan gastrik jika dimakan dengan perut kosong.ianya membina sel darah merah yang sihat untuk menyerap zat besi dengan lebih baik.membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.Mengukuhkan sistem imun,mempertingkatkan alergi hidung dan kulit.Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan symptom selesema.

Vitalea iron formula-multivitamin dan mineral yang pertama di dunia.berusia 100 tahun.Merupakan pelengkap nutrisi kerana setiap tablet mempunyai 30 nutrisi,12 vitamin dan 7 mineral penting.

Garlic compleks-merupakan antibiotic semulajadi daripada bawang putih hidup.secara tradisi melegakan batuk,selsema dan membantu peredaran darah yang baik.mampu menjaga stamina tubuh.

 

set melancong

Satu lagi vitamin yang mampu membantu meningkatkan sistem imuniti tubuh kita adalah vivix.

 

vivix shaklee

vivix shaklee cukup istimewa kerana
>Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

>Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

>Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

>Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bagaimana VIVIX bertindak ke atas sel tubuh manusia

Cell Defence : mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit.

Cell Energy : memberi tenaga kepada sel yang lemah

Cell Repair : membaiki sel yang telah rosak

Cell Performance : meningkatkan prestasi sel

 

semoga perkongsian saya mampu memberi panduan kepada anda untuk lebih yakin melancong ke luar negara.jika mempunyai sebarang tip tambahan atau pertanyaan,sila tinggalkan di ruangan komen.boleh juga hubungi saya

whatapps/call

0168490827

facebook

tiramisu olei

instagram

tiramisu olei

Terima kasih kepada anda

pentingnya vaksin dan tingkatkan sistem imuniti ke luar negara

 

tasik di Taipei Taiwan

Survei menunjukkan lebih ramai rakyat Malaysia melancong ke luar negara dengan sembilan daripada 10 orang berkunjung ke luar negara sejak dua tahun lalu.
Ini menunjukkan peningkatan daripada hasil dapatan yang dilakukan Survei Pengembaraan Global pada 2013 yang mendapati 76 peratus rakyat Malaysia mengembara ke luar negara sejak dua tahun lalu.
Survei itu yang diiktiraf Visa membuat kajian terhadap tabiat dan pilihan 503 rakyat Malaysia dan mendapati pengembara Malaysia secara purata membuat tiga perjalanan masa senang, lebih tinggi sedikit daripada purata dua perjalanan global.
Kenyataan Visa berkata destinasi perjalanan adalah dalam wilayah ini terutama negara jiran dengan Singapura menjadi destinasi utama dalam kalangan rakyat Malaysia diikuti Thailand, Indonesia dan Hong Kong.
Pengurus Visa bagi Malaysia, Ng Kong Boon berkata tempoh masa purata perjalanan rakyat Malaysia ialah tujuh hari dengan jumlah purata yang dibelanjakan ialah US$1,145 (RM4,921) lebih rendah daripada purata serantau atau global.Pelancong Malaysia juga kurang memilih resort mewah dan lebih gemar menginap di hotel bertaraf satu dan tiga bintang.
Kredit:Bernama
Melalui maklumat di atas nampaknya rakyat Malaysia suka melancong ke luar Negara.Maka amat lah penting kita rakyat Malaysia menerima vaksinasi.sebelum kita ketahui mengapa perlu suntikan vaksin sebelum ke luar Negara,kita ketahui dulu apa itu vaksin.
Apa itu vaksin?



Vaksin adalah sistem kekebalan tubuh yang dirancang untuk membantu melindungi orang dari virus dan bakteria yang mungkin masuk ke dalam tubuh dan menyebabkan penyakit. Ketika suatu bakteria atau virus memasuki tubuh, maka sistem kekebalan tubuh mulai menghasilkan suatu protein yang disebut sebagai antibodi. Antibodi inilah yang dapat menyerang dan membantu menghancurkan bakteria atau virus tersebut.
Vaksin yang dibuat dengan cara menggunakan virus atau bakteria penyebab penyakit yang tidak aktif atau dilemahkan. Ketika virus atau bakteria ini diperkenalkan ke dalam tubuh dalam bentuk vaksin, maka sistem kekebalan tubuh akan mengenali mereka dan belajar bagaimana untuk membuat antibodi untuk melawan infeksi yang akan terjadi pada masa akan datang.
Panduan rakyat Malaysia ke luar Negara

Bagi warganegara Malaysia yang merancang untuk mengembara ke luar negara dinasihatkan untuk bertanya tentang keperluan visa di Suruhanjaya Tinggi, Kedutaan atau Pejabat Konsul negara destinasi mereka akan lawati. Keperluan visa mungkin berbeza-beza bergantung kepada tujuan dan tempoh penginapan.

Selain visa, ia juga penting untuk memastikan bahawa:
2.1 Tempat dan negara destinasi adalah selamat dilawati.
2.2 Tarikh kesahihan pasport adalah lebih daripada enam bulan dari tarikh perjalanan.
2.3 Pasport / diri pengenalpastian dokumen serta nama, alamat dan nombor telefon saudara terdekat boleh didapati dan disimpan dengan selamat semasa mengembara.
Rakyat Malaysia yang merancang untuk tinggal lebih daripada 3 bulan di dalam negara yang dilawati, dinasihatkan mendaftar kepada Kedutaan Malaysia . Pendaftaran boleh juga dibuat melalui telefon, faks, e-mel atau pergi ke Pejabat Kedutaan Malaysia.

Untuk sesetengah negara, ketibaan pelawat memerlukan International Inoculation Certificate yang dikeluarkan oleh World Health Organization .Pada masa ini, vaksin demam kuning adalah satu-satunya vaksin yang mungkin diperlukan. Bagaimanapun, beberapa negara mungkin meminta bukti pelawat itu telah di inokulasi terhadap penyakit-penyakit lain. Untuk memeriksa maklumat berkaitan mana-mana wabak-wabak penyakit dalam satu luar negeri kampung dan berkaitan menyuntik garis-garis panduan, menghubungi:
Ministry of Health
Bahagian Kawalan Penyakit (Cawangan Penyakit Berjangkit)
Unit Kesihatan Antarabangsa
Aras 3, Blok E10, Kompleks E, Presint 1
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62590 Putrajaya.
Telephone No. : 03-88834421
Kredit: pmr.penerangan.gov.my
Selain vaksinasi meningkatkan system imuniti secara semulajadi juga amat penting .Ini memastikan kesihatan anda benar benar terjamin dan selamat ketika berada di luar negara.

Sistem imuniti
Sistem imuniti adalah satu organisasi kompleks yang merangkumi sel darah putih, tulang sum-sum, antibodi dan kelenjar timus. Semua sel darah putih dalam saluran darah adalah sel imun yang dikenali sebagai Leukocytes.

Terdapat beberapa jenis sel darah putih. Sel-sel terbabit dalam sistem imuniti ialah sel T dan B yang dikenali sebagailymphocytes.Bagi memahami system imuniti tubuh anda boleh membaca entri saya sebelum ini iaitu system imuniti.

Sekiranya sistem imuniti anda kuat, anda tidak akan mudah jatuh sakit, anda jarang mendapat jangkitan dan serangan. Jika anda jatuh sakit, sistem yang kuat akan membantu anda pulih dengan segera. Sistem imuniti turut mengenal pasti serta memusnahkan berjuta-juta mikrob berjangkit yang memasuki badan setiap hari.

Ia juga membantu mencegah atau merencatkan jangkitan-jangkitan lain.Bagi meningkatkan system imuniti ketika ingin melancong secara semulajadi saya menjemput anda membaca entri saya cara tingkatkan sistem imuniti cara ireach.

Semoga perkongsian saya memberi manfaat kepada anda yang bercadang ke luar negara.

Terima Kasih.

5 aktiviti yang keluarga boleh lakukan di rumah pada hujung minggu

Apa yang  menarik dilakukan di hujung  minggu ya……………………jika berjalan memang sudah rancang kan ke mana mana.awal pagi bergerak.Sini saya kongsikan apa family saya lakukan  jika tidak kemana-mana ya.

Bersihkan Rumah

bersihkan rumah dengan basic H yg selamat dengan anak2

Duduk rumah menonton televisyen atau main game ?
Boringnya tu kan.jom ikut keluarga saya buat apa hujung minggu di rumah.kami bersihkan rumah.salah satu senaman yang  semulajadi dan percuma.Ianya mendatangkan manfaat lagi iaitu rumah bersih kami pun sihat setelah berpeluh.

Kami suka bersihkan rumah kami menggunakan sabun selamat,semulajadi dan berkesan iaitu basic H.jika ingin tahu  fungsi basic H boleh baca entri saya sebelum ini. Tidak rugi membeli kerana ianya selamat di tangan anak anak sebab no toksik.Siap untuk mandi lagi.Satu rumah bersih guna basic H saja.

Jimat kan.mau beli cari saya.Kami guna kami jual.

kotor kan rumah

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Colouring book c carl

Sudah bersihkan rumah kotorkan lah pula.

ini anak anak keluarkan semua mainan dan mumy daddy dia pun ikut main.terutama bina rumah daripada lego.Ada mainan superhero c carl ultramen,superman,spiderman dan macam macam lah.

sudah bosan main lego, boleh mewarna colouring book durang.saya rajin belikan durang colouring book dengan harapan cantik lah yang di warna.nampaknya perlukan banyak latihan lagi baru berjaya.orang bilang takan perfect jika sekali cuba.Mau ratus kali baru cantik.

Lepas main mesti kemas balik itu syarat dia tanpa alasan.Kecuali time main tu tertidur. Pandai tu kadang c carl mau mengelak.Time tu juga mau kencing lah,sakit perut lah.tapi no alasan.Pandai main pandai simpan.

Kalau bawa mainan di luar rumah lagi,perlu cuci baru bawa masuk rumah.cuci dengan apa?mestilah basic H.

Senaman dalam Rumah

Ini best.ada teknologi kan download lah video senaman yang ada contohnya zumba.Berzumba lah dengan free tidak berbayar.tiada yang senyum2 sinis bila langkah salah kah pakai baju tidur kah berzumba.

keluar juga peluh dan toksik dalam badan.Ringan saja badan lepas tu.

Berkebun atau bermain bola

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Apa apa pun boleh jadi bola

Ini anak anak suka ibu bapa berkebun durang bermain tanah.Mesti ada ibu bapa cakap tidak boleh main tanah nanti sakit macam mana pula.tapi bagaimana otak mereka berkembang jika dalam rumah saja.Sudah sepanjang minggu dalam rumah sahaja atau di taska sahaja.
Ibu bapa mana tidak risau jika anak sakit kan.Jadi sebagai langkah pencegahan kuatkan imuniti mereka dulu.Macam juga beli sabun dettol untuk melindungi kulit sekeluarga kan.Kami ada peruntukan khas vitamin untuk durang.

Syukur setakat ini mereka jarang sakit.Kalau sakit demam kah selesema kah ada juga tapi cepat sembuh.Inginkan ini vitamin boleh klik vitamin c celik   

Mandi kolam atau mandi hujan

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Main lumpur lepas hujan

Ini jarang buat dan kalau buat pun selalunya di rumah mentua.Ini kerana sana kawasan luas dan ramai sepupu durang ikut serta.Lagi meriah.Cucu mentua saya ramai lelaki jadi mainan pun extreme juga.Tidak ketinggalan ada yang menangis.biasa terjadi.tapi sekejab berdamai balik.
Mandi hujan pun jarang berlaku.kalaupun sekejab saja tidak boleh lama.itu pun kebetulan time mandi kolam dan waktu hujan.Lepas itu mesti cepat kasi mandi dan telan vitamin c

Sekian perkongsian aktiviti yang boleh dilakukan hujung minggu jika berada di rumah sahaja.Apa pun jua aktiviti biarkan semua ahli keluarga turut serta kerana dengan cara ini kita dapat rapatkan hubungan kekeluargaan.Kita sudah meninggalkan mereka dengan kesibukan sepanjang minggu.jadi biar hujung minggu itu menjadi milik kita bersama keluarga sahaja.

5 aktiviti di rumah pada hujung minggu

Berkebun

Saya ucapkan terima kasih kerana sudi membaca dan silakan tinggalkan sebarang soalan atau cadangan di ruangan komen.saya akan walkblogging ke blog anda nanti ya.

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Logo group hiking

Sejak ada hobi baru ini,hati berbunga bila ada aktiviti yang mau pergi hiking.Kalau team HWUC ramai di antara kami yang setiap minggu ada saja aktiviti hiking di bukit atau gunung.Perancangan saya next trip mau menawan 3 hill di tambunan.Doakan semua perancangan kami itu berjalan lancar memandangkan ada antara kami yang sudah apply cuti.biasalah kerja shift ni cuti perlu dirancang.

keseronokan yang saya rasa sendiri bila pergi hiking ini,saya rasa puas hati melawan sifat mudah putus asa saya sebelum ini.Masa hiking juga saya sebenarnya sedang membuang toksik dalam tubuh sebab banyaknya keluar peluh.semasa hiking juga saya menikmati alam semulajadi.sejuk saja mata melihat kehijauan pemandangan.
Bila berada di Puncak bukit atau gunung,saya merasa bangga dengan diri sendiri berupaya berjalan sejauh itu.Ianya juga membuka minda saya bahawa banyak nya lagi tempat yang saya perlu pergi dan kembangkan bakat yang saya ada.Saya juga merasa kecilnya diri ini di mata Tuhan.Saya perlu baiki diri,tambahkan amalan rohani agar lebih dekat denganNya yang telah menciptakan kita.Saling membantu sesama manusia dengan penuh keikhlasan tanpa mengharapkan balasan.

Terlalu banyak pula ulasan cerita saya kan.Tanpa membuang masa kamu yang membaca sini, saya kongsikan sedikit Tip untuk sebelum memulakan pendakian atau hiking.

Fizikal dan Mental

Jika sudah tahu anda akan hiking sekian2 haribulan,seeloknya anda sudah memulakan aktiviti tingkatkan stamina seawal mungkin. Kepada newbie seperti saya mulakan bersenam selewat lewatnya sebulan sebelum tarikh hiking.Mental perlu kuat jangan sudah daftar dan bayar deposit,akhir akhir tarik diri takut tidak larat hiking jauh.Kena lawan kemalasan tu dan kurang keyakinan diri.

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Rakan team yang setia

Persiapan team
Jika anda seorang newbie dan mempunyai group hiking,sebelum hiking hendaklah anda membina hubungan persahabatan dulu dengan rakan team yang akan bersama sama dengan anda hiking nanti.Ini kerana anda perlu mengenali mereka serba sedikit bagi mengelakkan anda menjadi kera sumbang time hiking nanti kan.

ubat-ubatan

sediakan awal segala ubat-ubatan yang penting.terutama jika anda mempunyai penyakit seperti darah tinggi dan sakit jantung.hospital sangat jauh waktu itu.ubat ubatan biasa juga perlu di bawa seperti:

  1. Paracetamol iaitu ubat tahan sakit
  2. ubat luka kalau saya suka guna minyak batu kerana cepat sembuhkan luka
  3. lotion herbal blend semulajadi kerana ianya multipurpose.nyamuk pun tidak hinggap ke badan.boleh sapu ke kaki jika kejang tau.
  4. sediakan Performance(PD) drink.ianya berfungsi seperti 100 plus tapi PD menggunakan bahan semulajadi iaitu oren sebagai pemanis.
  5. vitamin c dan nutriferon memantapkan sistem imun
  6. ostematrix relakskan otot

Peralatan Hiking

  • kasut getah yang sesuai seperti adidas kampung
  • seluar yang sesuai,elak menggunakan jean kerana ianya berat jika tiba2 hujan.
  • T shirt lebih.Jika baju kotor boleh tukar.
  • tongkat jika hiking bukit dan gunung.
  • baju hujan.sangat perlu jika hujan
  • makanan untuk memberi tenaga sepanjang hiking.bawa pisang kerana beri tenaga
  • bekalan air secukupnya
  • plastik lebih untuk menyimpan pakaian elak terkena hujan dan untuk membuang sampah

demikan lah 4 tip yang bagi saya amat penting untuk memulakan langkah sebagai hiker.semoga anda teruja memulakan hiking kerana dengan hiking anda cepat kurus jika berazam turunkan berat badan.Kepada pencinta alam semulajadi terlalu banyak gambar yang bakal anda dapat.

4 tip penting persiapan sebelum hiking

Berjalan dalam hutan

4 tip persiapan sebelum hiking

Kepuasan hiking terserlah bila bergambar dengan banner dan sijil

semoga bermanfaat ya babai.

Gunung Nopungguk Kota Belud telah Ku tawan next……..

11/2/2017 tarikh bersejarah aktiviti riadah yang extreme bagi saya yang jarang bersukan lasak.saya dan suami menyertai misi menawan  Gunung Nopungguk Kota Belud.Jika anda berkereta menuju pekan Kota Belud, gunung ini nampak bersebelahan sahaja dengan Gunung Kinabalu.Gunung Nopunggok terletak di Kg.Gansurai Taginambur Kota Belud berketinggian 1605M.Dibuka secara rasmi untuk pendakian pada tahun 2016.Kami yang bertuah hari ini seramai 9 orang iaitu via,tinus,nnengg ng, Shane, mia, icco,lisa,ena,cicil menyahut cabaran mencari kesakitan berbayar mendaki Gunung Nopungguk.Rasa mau menangis pun ada tapi berbaloi dengan pengalaman yang kami terima.

Kami memulakan pendakian seawal 7.45 pagi setelah diberi taklimat singkat tentang trail yang akan kami tempuhi dan peraturan yang perlu kami patuhi sepanjang pendakian oleh cikgu Sarun(mr.cool) selaku Coordinator Homestay Nopungguk.Selepas itu sesi bergambar sebelum mendaki wajib sebabnya muka Segar bugar lagi.Kami di temani 2 orang guide iaitu En.Painol Saliun dan seorang lagi guide muda remaja.

Gambar pertama muka masih segar

trail bermula rasanya sangat mudah. melalui jalan raya tanah kuning dan melalui kebun getah.sempat bergambar atas batu besar di 1 km mirolian stone.view dari atas sana wow cantiknya.

Laluan tanah merah dan kebun getah

Mirolian Stone 1km

Selepas itu trail dalam hutan pula bermula.sepanjang perjalanan menuju pondok mirolian Hut 3km,kami berkesempatan bergambar di Batu besar berbentuk ikan jerung.

Ni aman sembelih ikan besar

Selepas itu kami berhenti rehat di Batu tundorogon linghi.

Ena Model batu Tundorogon linghi

Perjalanan diteruskan sehingga ke Batu bertingkat Mirolian.Mirolian yang membawa maksud tempat c Busali bermain main berehat selepas balik daripada memburu.Ada cerita di sebalik Batu Bertingkat ni.Batu besar besar di susun cantik dan di bawah itu ada gua yang dikenali Gua Keranda.kami sempat masuk gua gelap itu.di sana terdapat batu yang dipercayai tempat tidur c Busali.Dia juga seorang kuat ilmunya sering bertapa disana.menurut cerita mitosnya Busali lah yang menyusun 5 tingkat Batu besar Mirolian itu dan terus tinggal dalam Gua Keranda hingga hilang dan dipercayai kerana berkawin dengan orang bunian.Menarik ceritanya.Itu lah sebabnya juga kami lambat sampai ke puncak.cerita menarik banyak sangat.

Batu 5 tingkat Mirolian Stone

Gua Keranda

Di dalam Gua Keranda

Neng model batu tempat tidur Busali

Bersebelahan dengan Mirolian Stone,Ada bunga Rafflesia jenis keithi sedang berkembang. Memang langkah kanan kami masa ni dapat melihat dan pegang sendiri bunga Rafflesia Keithi.susah sangat tau untuk melihat bunga Rafflesia berkembang.sebabnya bunga ini mengambil masa 9 bulan untuk tumbuh sepenuhnya dan hanya berkembang selama 7 hari dan mati.Waktu pendakian kami pun bunga ni belum kembang sepenuhnya.Menurut En.Painol mungkin lusa baru kembang sepenuhnya.

Rafflesia keithi di Mirolian Stone

Di hutan ini terdapat 2 jenis Rafflesia,yang tumbuh di akar pokok Dan yang satu Jenis lagi tumbuh di batang pokok.Tapi Rafflesia jenis yang tumbuh batang pokok belum matang untuk berkembang. Menurut En.Painol bulan mei baru berkembang.Rasa ingin ke sini lagi pula bulan Mei ini.Semata-mata ingin melihat Rafflesia berkembang.

Rafflesia yang akan berkembang pada bulan Mei 2017

Pendakian kami diteruskan sehingga terjumpa ini.ini namanya seribu kaki orang tempatan panggil lontugi.

Seribu kaki atau lontugi

Menarik perhatian kami.Belum pernah jumpa lagi Lontugi yang sebesar seperti ini.Ada lagi binatang yang banyak di tempat ini dan menjadi ketakutan buat saya iaitu pacat.Kawan kami Mia menjadi mangsa.

Pacat oh pacat

Kami berhenti berehat untuk mengisi botol air dengan air bersih daripada Gunung Kinabalu dan ke tandas di Mirolian Hut.Di sini terdapat taman Rafflesia juga,namun Rafflesia nya belum berkembang.

Icco Model Rafflesia Park

Mirolian hut

Setelah berehat pendakian diteruskan dengan semangat yang kental melalui Purak pakou dan polihawaan trail sehingga lah ke puncak Gunung nopungguk.kami Tiba ke puncak pada jam 12.30 tengahari dengan perut lapar dan haus.

Sempadan taman taman sabah

Purak Pakou bermaksud punggung putih bahasa Dusun

Kami berjaya menawan Gunung Nopunggok

Kami simple lunch di puncak dan bergambar sebentar.cukup rehat kami turun Dan singgah di pongimpaan.cantik pemandangan sini.

Pemandangan di Pongimpaan

Selepas itu kami singgah lagi bergambar di pokok besar Tonggoludon.Kami terus kan perjalanan sehingga ko homestay dan sampai pada jam 3.30 petang.

Pokok besar Tonggoludon

Di homestay kami simple tea break dengan mee goreng dan lada yang sedap.Bersih kan diri dan penyampaian sijil serta bergambar bersama sijil di depan homestay.bertolak ke pekan Taginambur Kira Kira jam 5 petang.

Rehat makan dulu kita

Bergambar dengan sijil

Tahniah kepada kami melawan ketakutan untuk kesakitan mendaki dan pacat untuk menawan Gunung Nopungguk.Syukur Tuhan semua berjalan lancar serta cuaca yang sangat baik serta saya berjumpa dengan semua orang baik dan mesra dalam kumpulan ini,walaupun pertama Kali berjumpa.Begitu juga kepada cikgu Sarun Mr.cool dan guide kami En.Painol tidak jemu menjaga,menunggu lama pendakian kami dan berkongsi cerita tentang Gunung Nopungguk.Nanti kami datang lagi.
Jika ingin maklumat lanjut tentang Homestay nopungguk dan ingin mendaki Gunung Nopungguk atau Mandi manda waterfall wasai sila hubungi Mr.cool kami cikgu Sarun di talian 0168379681.semoga memberi manfaat kepada anda.

Sungai Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

rehat di pondok dulu tunggu yang lain

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

makan time

Lama sudah mau picnic di sungai.Hari ini tercapai hasrat pergi picnic time tengah bulan belum gaji kerajaan.Tidak kisah lah suda dapat bonus Shaklee pun.Guna itu duit untuk belanja family.Seronok tengok bila durang gembira terutama anak anak lah.saya mau berkongsi tempat kami picnic ni,manatau korang mau pigi kan.Destinasi kami hari ini di Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar, Sabah.Tempat ini dibuka setiap hari bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Ahad tutup jam 3.30 petang.Tempat ini area kimanis Jalan ke keningau.Kalau kamu dari Papar tempat ini sebelah kanan.Kena masuk ke dalam sedikit tempat ini,tidak nampak dari jalan besar tapi signboard besar nampak lah.Kawasan ini no signal handfone so Susah lah kalau Cari menggunakan App Waze or Google Map.line maxis sekejab Ada sekejap tiada macam chipmore.hehehe

Tempat menarik di Papar

Signboard Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

Tempat menarik di papar

Peraturan yang perlu dipatuhi

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kaunter pembayaran yuran masuk dan kedai runcit

Apa yang menarik tempat ini ah?
Sungai di kampung ini di tagal.Tagal itu bermaksud sistem yang diperkenalkan oleh oleh Jabatan Perikanan Sabah yang bertujuan untuk menjaga hidupan di sungai itu di kawal agar ianya membesar Dan membiak dengan selamat.Jadi tiada lah peluang merambat kah atau memancing di tempat ini walaupun ikan dia besar besar dan jinak.Siapa yang pernah ke Luanti Ranau mesti tahu betapa seronok nya tengok ikan yang banyak bila di beri makan.Jadi kalau tidak berpeluang ke Sana boleh pergi sini.Lagi tempat ini no limit bagi makan ikan ikan.bayaran masuk rm3.00 seorang dewasa,kanak kanak free dan makanan ikan rm2.00 sebungkus.

Lepas puas bermain ikan,macam biasa acara Mandi Manda berlangsung.Tapi agak kecewa kami hari ini sebab air sungai kabut sebab musim hujan.Kalau tempat makan jangan susah Ada 4 pondok disediakan,yang penting bawa makanan daripada rumah saja.kena awal datang lah sebab ramai pengunjung juga datang dan pondok pun terhad.tempat panggang panggang pun ada disediakan Dan tandas juga.Kedai runcit pun Ada juga.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

pandangan dari atas.terdapat pondok tempat makan

Tempat menarik di Papar

kawasan mandi manda

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kawasan mandi manda

Walaupun no limit bagi makan ikan ikan di sini,tapi ada beberapa peraturan perlu di patuhi.Pantang larang tu terpampang besar besar time masuk tempat ini.Kalau melanggar peraturan penjaga kawasan ini tiup wisel.nah popular lah pula kamu nanti hehehe.Sekian cerita perkelahan family kami.semoga kamu rasa teruja dan ingin ke sini.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kanak kanak riang ke sungai

Tempat menarik di papar

Ikan di sungai Tagal

Tempat menarik di papar

geli pula tangan kena hisap ikan

family day Seaside Traveller Inn tidak puas lah.

family day akou

family day akou

2/10/2016 family day family Akou di seaside Travellers Inn Kinarut.Persiapan bermula dengan mesyuarat keluarga di kg Kitobu Inanam.Jangkamasa persiapan 6 bulan sebelum itu.Antara persiapan yang kami rancang adalah menempah T shirt family dengan logo yang menang family day yang lepas.Akiviti wajib yang dibuat pula tukar hadiah 3 kategori keluarga,dewasa yang belum berkeluarga dan kanak-kanak.lagi acara wajib ialah hadiah misteri,lumborok serta acara minum beer.Bagi melancarkan lagi family day kami mengambil masa 3 hari Doa Bersama Novena Mohon pelindungan Tuhan semoga acara kami berjalan lancar seperti yang dirancangkan.

carl di hospital

carl di hospital

family day akou

saya jovian empunya nama bertuah hehehe

family day akou

saya lelaki itu hehehe

family day akou

bongawan solo

family day akou

tragedi di Oktober.ngam2 lagi bulan Oktober

Setibanya di Sana banyak aktiviti yang sudah dijalankan.huhuhu sedihnya.tapi tidak mengapa.kehadiran dan semangat untuk menyemai cintakasih dalam keluarga besar yang penting.lagi c Carl Dan Jovian gembira.Jovian bertuah sebab nama dia di cabut menerima hamper besar setinggi dia.Malam itu acara menari poco poco,jamilah n legobiat di kuasai kaum hawa hehehe.last acara pertandingan karaoke lelaki dan perempuan.keluar lah semua bakat terpendam.sekitar jam 11 malam.muzik off Dan kami balik bilik masing-masing dan tidur.Bercerita dengan cousin tentang aktiviti yang di jalankan banyak perkara lucu yang berlaku sepanjang hari tersebut.Adik saya c Panco terbakar bulu tangan time panggang panggang.acara limborok kanak kanak semua menang sebab mereka penghibur time tu.acara bebas punya limborok tiada peraturan.hahaha

family day akou

penari professional oh.hehehe

family day family akou

adik beradik bergu acara terjun berirama

family day family akou

handsome boy

family day akou

sambung lagi tin tin hehehe

Besok Sarapan suda sedia jam 8 pagi.after Sarapan,apalagi terjun kolam renang.Jovian menangis Kali pertama Mandi di kolam besar kali.Carl pun ambik masa menyesuaikan diri hehehe.tapi agak mengecewakan lah kolam renang dia terlalu kuat bau klorin oh.tidak berani mandi lebih lama.apa lagi anak anak kecil.bayangkan baju pun boleh pudar lepas Mandi kolam renang tu.Tidak apa lah yang penting family day kami berjalan lancar dan semua berkumpul dengan semangat cintakasih sesama yang mendalam.Syukur Tuhan.family day kami tahun ini very unik tau,sebab selalu buat di rumah keluarga.tahun ini kami go vacation yang dekat2 saja.family day kali ini berjaya mencungkil bakat2 baru dalam dunia hiburan hahaha.tidak sabar pula next family day.Tuan rumah next family day jatuh kepada family Muriah.Ba bila meeting…….hehehe

Tuan rumah family day this year

Tuan rumah family day this year

family akou

Tuan rumah next family day

Sepanjang anak saya c Carl di tahan di hospital,saya bagi dia Performance drink untuk memberi dia tenaga dan mengantikan bendalir yang keluar daripada badan dia.Ors yang dibekalkan di hospital c carl tidak suka. PD rasanya sedap kerana perisa buah Oren semulajadi.saya beri dia minum esp 100ml pengganti susunya kerana soya boleh  meneutralkan keasidan dalam perutnya.so dia kurang muntah muntah lagi lepas itu.Itu juga dia boleh keluar hospital lebih cepat.Berusaha bagi yang terbaik untuk dia saja waktu itu.samping doa tidak tinggal setiap saat.
sekian sharing saya.semoga bermanfaat kepada anda.

soya semulajadi

esp soy protein non Gmo

Performance drink PD

Performance drink PD

Info info lain Shaklee boleh hubungi saya
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com