Beta talasaemia pengguna tegar vitalea iron formula

Beta talasemia trait pengguna tegar vitalea iron formula

Beta talasemia trait pengguna tegar vitalea iron formula

Q: Saya selalu baca blog doktorbudak.com. Saya ingin bertanya tentang penyakit beta thalasemia trait. Anak saya berumur 4 tahun. Masa dia demam memang keadaan pucat dan asyik muntah – muntah. So doktor di klinik suggest suruh ambil darah sebab darah merah rendah semasa demam. Selepas result keluar doktor tidak dapat nak detect betul-betul Thalassemia. Oleh itu, kita ambil lagi darah selepas demam. 
Baru-baru ni saya ke klinik sebab badan dia gatal. Saya ulang ujian darah itu, Doktor cakap ada Beta Thalasemia trait. Adakah penyakit ni berbahaya dan apakah yang perlu saya buat untuk anak saya ? ( Harwaniey )

A: Salam Sejahtera Puan Harwaniey,

Terima kasih atas soalan anda, dan juga kerana mengikuti doktorbudak.com!

Untuk menjawab secara ringkas, Beta Thalassaemia Trait sebenarnya tidak berbahaya dan biasanya tidak memerlukan apa-apa rawatan. Namun demikian, sekiranya kedua-dua pasangan mempunyai Beta Thalassaemia Trait, ada kemungkinan anak mereka boleh menghidapi Beta Thalassaemia Major, iaitu jenis Thalassaemia yang serius. Jadi, sebelum anak Puan Harwaniey berkahwin nanti, eloklah jika pasangannya menjalani ujian saringan untuk Thalassaemia!
Apa itu Thalassaemia?

Thalassaemia adalah suatu penyakit genetik (yang diwarisi) yang melibatkan darah. Ada pelbagai jenis Thalassaemia, ada yang ringan, dan ada yang serius dan boleh membahayakan nyawa. Sesetengah orang yang menghidapi thalassaemia yang ‘ringan’, seperti ‘Beta Thalassaemia Trait’, tidak mengalami apa-apa kesan dan tidak memerlukan rawatan, manakala orang yang menghidapi penyakit yang serius, seperti ‘Beta Thalassaemia Major’, memerlukan rawatan sepanjang hayat, dan transfusi darah yang kerap.

(sumber:dokterbudak.com)

Ini adalah ringkasan apa itu thalassaemia.jika ingin mengetahui lebih lanjut boleh lihat entri saya sebelum ini iaitu talasemia Dan pembawa talasemia.

Apa yang saya ingin kongsikan disini adalah bagaimana saya seorang yang mengalami Beta Thalassaemia Trait atau pembawa talasemia jenis beta,merawat anemia ringan yang saya hadapi. 
Mengandung anak pertama bila check darah saya baru mengetahui saya pembawa talasemia jenis beta.Bacaan HB saya sentiasa rendah sekitar 8-10 sahaja.macam2 usaha untuk naikkan bacaan HB namun tetap begitu.tapi syukur saya tidak mengalami masalah kesihatan sepanjang kehamilan hingga melahirkan anak.pening pening ringan tu biasa adalah juga saya alami di akhir akhir hingga melahirkan anak saya Carl.
Mengandung anak kedua,syukur Sudah mengenali Shaklee.saya amalkan set Hamil Shaklee.Dalam set Hamil Dan set berpantang Shaklee Ada vitamin vitalea iron Formula.

vitalea iron formula

vitalea iron formula

khasiat vitalea iron formula shaklee

khasiat vitalea iron formula shaklee

Terdapat persoalan dalam pengambilan vitamin ini bagi golongan seperti saya.Maka untuk kepastian saya mendapatkan khidmat nasihat daripada dokter.dokter memberi jawapan bahawa pembawa talasemia boleh mengambil vitalea iron formula.Syukur sangat jadi saya tidak perlu risau lagi.
Selain mengambil vitamin set kehamilan hingga set berpantang Shaklee,saya perlu juga menjaga pengambilan makanan harian saya.saya banyakkan makanan tinggi zat besi.syukur hampir hampir bersalin bacaan HB saya mencapai 11 juga.

Sekarang anak kedua saya Jovian berusia setahun lebih masih breastfeeding.Oleh itu untuk lengkapkan nutrisi yang akan dia terima daripada saya dan pastikan bacaan HB saya maintain,saya perlu ambil vitalea iron formula setiap hari.Lagipun saya ibu yang bekerja.

Ini adalah testimoni saya sendiri dengan vitalea iron formula.

testimoni set tambah darah

testimoni set tambah darah

ini testimoni bacaan HB saya awal tahun.bulan lepas saya check semasa kempen derma darah di gereja bacaan HB saya 12.3.Layak menderma darah sudah kalau bukan breastfeeding Mumy.
Demikian lah sedikit perkongsian saya.semoga memberi info bagi anda yang seperti saya yang mengalami Beta Thalassaemia Trait atau pembawa talasemia jenis beta.Tidak perlu risau untuk mengambil vitamin vitalea iron formula.Jika mempunyai pertanyaan boleh hubungi saya :-

🍥 whatapps / call / sms

olivia 0168490827

🍥 Facebook

http://www.Facebook.com/tiramisuolei

🍥 Instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

(Visited 162 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge