Jaga gigi dari kandungan ibu 

​Cantik nya Gigi kamu,pakai Gigi palsu kah? Alahai soalan tu.Mentang mentang lah saya kerja buat gigi palsu.saya kerja bidang pergigian memang lah kena jaga Gigi kan.malu lah pula kerja menghadap Gigi saja tapi Gigi…………hehehe.Hari ini saya bukan mau sharing bagaimana membuat gigi palsu,tapi cara bagaimana mau menjaga Gigi di kalangan kanak kanak seawal dalam kandungan ibu lagi.

jaga gigi

saya c gigi yang cantik

Semasa mengandung ibu kena ambil makanan yang berkhasiat.ibu juga perlu minum susu untuk bekalan kalsium bagi diri sendiri dan bayi yang dikandung. sebab Gigi Dan tulang terbentuk semasa dalam kandungan lagi.maka tiada alasan ibu cakap tidak suka susu.saya sendiri pun tidak suka minum susu,tapi sehingga sekarang saya mendapat kalsium yang cukup untuk bekalan diri sendiri Dan anak saya.lupa pula bagitau saya ibu menyusu kepada anak saya yang berumur setahun 5 bulan.

Ibu mengandung juga kena elak pengambilan ubat ubatan yang berisiko tinggi dan tanpa pengawasan dokter ketika ini.ini nanti boleh menyebabkan Gigi anak mudah rosak dan warna tidak natural putih kata orang. pertumbuhan bayi juga terganggu jika penggunaan ubat ubatan ni kan.Baby lahir pramatang juga boleh menyebabkan Gigi susu kanak- kanak rapuh Dan mudah rosak.maka penjagaan kena lebih  bagi Gigi mereka.

Lagi tip terakhir daripada pengalaman saya sendiri.Semasa mengandung rajin kan diri melawat klinik pergigian untuk periksa Gigi  kah cuci Gigi kah kerana time tu dokter rajin bagi nasihat amalkan pemakanan seimbang bagi pembentukan gigi yang sempurna dari kandungan lagi dan bagaimana menjaga Gigi ibu serta anak Yang bakal lahir.Lagipun waktu mengandung para ibu free saja menerima rawatan di klinik Pergigian kerajaan hanya bawa buku mengandung saja.ambil lah peluang ini.datang lah berkali Kali tetap free punya.

Sekian perkongsian saya kepada anda bagaimana mau menjaga Gigi di kalangan kanak kanak seawal dalam kandungan ibu lagi.Anda boleh tinggalkan komen anda di ruangan komen untuk pertanyaan ataupun menambah tip yang anda boleh kongsikan bersama.Tunggu perkongsian penjagaan Gigi kanak kanak selepas lahir pula.
Ponsikou kio…….(terima Kasih)

Sungai Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

rehat di pondok dulu tunggu yang lain

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

makan time

Lama sudah mau picnic di sungai.Hari ini tercapai hasrat pergi picnic time tengah bulan belum gaji kerajaan.Tidak kisah lah suda dapat bonus Shaklee pun.Guna itu duit untuk belanja family.Seronok tengok bila durang gembira terutama anak anak lah.saya mau berkongsi tempat kami picnic ni,manatau korang mau pigi kan.Destinasi kami hari ini di Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolonsodon Ulu Kimanis Papar, Sabah.Tempat ini dibuka setiap hari bermula jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang kecuali hari Ahad tutup jam 3.30 petang.Tempat ini area kimanis Jalan ke keningau.Kalau kamu dari Papar tempat ini sebelah kanan.Kena masuk ke dalam sedikit tempat ini,tidak nampak dari jalan besar tapi signboard besar nampak lah.Kawasan ini no signal handfone so Susah lah kalau Cari menggunakan App Waze or Google Map.line maxis sekejab Ada sekejap tiada macam chipmore.hehehe

Tempat menarik di Papar

Signboard Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

Tempat menarik di papar

Peraturan yang perlu dipatuhi

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kaunter pembayaran yuran masuk dan kedai runcit

Apa yang menarik tempat ini ah?
Sungai di kampung ini di tagal.Tagal itu bermaksud sistem yang diperkenalkan oleh oleh Jabatan Perikanan Sabah yang bertujuan untuk menjaga hidupan di sungai itu di kawal agar ianya membesar Dan membiak dengan selamat.Jadi tiada lah peluang merambat kah atau memancing di tempat ini walaupun ikan dia besar besar dan jinak.Siapa yang pernah ke Luanti Ranau mesti tahu betapa seronok nya tengok ikan yang banyak bila di beri makan.Jadi kalau tidak berpeluang ke Sana boleh pergi sini.Lagi tempat ini no limit bagi makan ikan ikan.bayaran masuk rm3.00 seorang dewasa,kanak kanak free dan makanan ikan rm2.00 sebungkus.

Lepas puas bermain ikan,macam biasa acara Mandi Manda berlangsung.Tapi agak kecewa kami hari ini sebab air sungai kabut sebab musim hujan.Kalau tempat makan jangan susah Ada 4 pondok disediakan,yang penting bawa makanan daripada rumah saja.kena awal datang lah sebab ramai pengunjung juga datang dan pondok pun terhad.tempat panggang panggang pun ada disediakan Dan tandas juga.Kedai runcit pun Ada juga.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

pandangan dari atas.terdapat pondok tempat makan

Tempat menarik di Papar

kawasan mandi manda

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kawasan mandi manda

Walaupun no limit bagi makan ikan ikan di sini,tapi ada beberapa peraturan perlu di patuhi.Pantang larang tu terpampang besar besar time masuk tempat ini.Kalau melanggar peraturan penjaga kawasan ini tiup wisel.nah popular lah pula kamu nanti hehehe.Sekian cerita perkelahan family kami.semoga kamu rasa teruja dan ingin ke sini.

Tagal Dolungan Sumbiling Kg.Kinolosondon Ulu Kimanis Papar

kanak kanak riang ke sungai

Tempat menarik di papar

Ikan di sungai Tagal

Tempat menarik di papar

geli pula tangan kena hisap ikan

family day Seaside Traveller Inn tidak puas lah.

family day akou

family day akou

2/10/2016 family day family Akou di seaside Travellers Inn Kinarut.Persiapan bermula dengan mesyuarat keluarga di kg Kitobu Inanam.Jangkamasa persiapan 6 bulan sebelum itu.Antara persiapan yang kami rancang adalah menempah T shirt family dengan logo yang menang family day yang lepas.Akiviti wajib yang dibuat pula tukar hadiah 3 kategori keluarga,dewasa yang belum berkeluarga dan kanak-kanak.lagi acara wajib ialah hadiah misteri,lumborok serta acara minum beer.Bagi melancarkan lagi family day kami mengambil masa 3 hari Doa Bersama Novena Mohon pelindungan Tuhan semoga acara kami berjalan lancar seperti yang dirancangkan.

carl di hospital

carl di hospital

family day akou

saya jovian empunya nama bertuah hehehe

family day akou

saya lelaki itu hehehe

family day akou

bongawan solo

family day akou

tragedi di Oktober.ngam2 lagi bulan Oktober

Setibanya di Sana banyak aktiviti yang sudah dijalankan.huhuhu sedihnya.tapi tidak mengapa.kehadiran dan semangat untuk menyemai cintakasih dalam keluarga besar yang penting.lagi c Carl Dan Jovian gembira.Jovian bertuah sebab nama dia di cabut menerima hamper besar setinggi dia.Malam itu acara menari poco poco,jamilah n legobiat di kuasai kaum hawa hehehe.last acara pertandingan karaoke lelaki dan perempuan.keluar lah semua bakat terpendam.sekitar jam 11 malam.muzik off Dan kami balik bilik masing-masing dan tidur.Bercerita dengan cousin tentang aktiviti yang di jalankan banyak perkara lucu yang berlaku sepanjang hari tersebut.Adik saya c Panco terbakar bulu tangan time panggang panggang.acara limborok kanak kanak semua menang sebab mereka penghibur time tu.acara bebas punya limborok tiada peraturan.hahaha

family day akou

penari professional oh.hehehe

family day family akou

adik beradik bergu acara terjun berirama

family day family akou

handsome boy

family day akou

sambung lagi tin tin hehehe

Besok Sarapan suda sedia jam 8 pagi.after Sarapan,apalagi terjun kolam renang.Jovian menangis Kali pertama Mandi di kolam besar kali.Carl pun ambik masa menyesuaikan diri hehehe.tapi agak mengecewakan lah kolam renang dia terlalu kuat bau klorin oh.tidak berani mandi lebih lama.apa lagi anak anak kecil.bayangkan baju pun boleh pudar lepas Mandi kolam renang tu.Tidak apa lah yang penting family day kami berjalan lancar dan semua berkumpul dengan semangat cintakasih sesama yang mendalam.Syukur Tuhan.family day kami tahun ini very unik tau,sebab selalu buat di rumah keluarga.tahun ini kami go vacation yang dekat2 saja.family day kali ini berjaya mencungkil bakat2 baru dalam dunia hiburan hahaha.tidak sabar pula next family day.Tuan rumah next family day jatuh kepada family Muriah.Ba bila meeting…….hehehe

Tuan rumah family day this year

Tuan rumah family day this year

family akou

Tuan rumah next family day

Sepanjang anak saya c Carl di tahan di hospital,saya bagi dia Performance drink untuk memberi dia tenaga dan mengantikan bendalir yang keluar daripada badan dia.Ors yang dibekalkan di hospital c carl tidak suka. PD rasanya sedap kerana perisa buah Oren semulajadi.saya beri dia minum esp 100ml pengganti susunya kerana soya boleh  meneutralkan keasidan dalam perutnya.so dia kurang muntah muntah lagi lepas itu.Itu juga dia boleh keluar hospital lebih cepat.Berusaha bagi yang terbaik untuk dia saja waktu itu.samping doa tidak tinggal setiap saat.
sekian sharing saya.semoga bermanfaat kepada anda.

soya semulajadi

esp soy protein non Gmo

Performance drink PD

Performance drink PD

Info info lain Shaklee boleh hubungi saya
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com