Cabaran 30 hari 30 entri

Gembiranya dalam hati dapat esp setong daripada mama nieda upline Shaklee saya.Dia bagi tugasan 30 hari 30 entri mean setiap hari 1 entri.Bermula 19/7/2016 berakhir 19/8/2016. Bersengkang Mata oh buat.serius kadang jam 2 pagi baru siap.semangat betul.
Tujuan utama menyahut cabaran mama nieda bukan lah kerana reward yang ditawarkan.itu sampingan sekadar menaikkan semangat saja.Bila ingat balik timbul rasa puas lihat hasil blog yang berupdate.saya sendiri tidak sangka saya boleh siapkan on time.tapi publish entri terakhir lewat sehari sebab modem streamix bermasalah.Buka WordPress pun tidak dapat.Jadi save di Word saja.Keesokan harinya di Pekan baru dapat publish.Cabaran betul.

cabaran 30 hari 30 entri

cabaran 30 hari 30 entri


Sepanjang 30 hari itu terlalu banyak saya pelajari.Untuk siapkan entri tu buat saya banyak membaca Dan melawat beberapa blog sehari Dan tinggalkan jejak juga di sana.saya baca dan fahami setiap topik dan mengolah ayat sendiri semasa menyiapkan entri saya.Doa juga semakin banyak kerana walaupun fakta telah ada.Namun buntukan kebijaksanaan untuk bercerita dalam entri supaya mudah difahami dan pembaca tidak lah bosan just fakta semata mata.Terima Kasih otai otai blogger di group bloggersidhebat dan omsidhebat dengan teguran dan tunjuk ajarnya.

harapan saya semoga blog saya ini setanding blog blogger yang hebat macam blog ceritakami, keluargahebat, ibuzarith,azeniahmad dan blog lain yang saya tidak mention.Blog korang terbaik.nanti saya lawat lawat lagi blog korang ya.kepada blogger luar Sana sila2 lawat blog saya yang biasa biasa saja.tinggal kan jejak nanti saya follow.kepada pembaca setia blog saya saya ucapkan terima Kasih banyak banyak.

reward 30 hari 30 entri

reward 30 hari 30 entri


💟sekian Tuhan memberkati kita semua.💟

Siapa saya

Sebelum memulakan sesuatu persahabatan kah? berjumpa dengan kawan baru kah? perlu memperkenalkan diri kan.Begitu juga saya.anda mungkin tertanya Tanya siapa pemilik blog ini.Salam sejahtera buat anda semua terima Kasih sudi melawat blog saya yang biasa biasa saja.saya mengharapkan anda memdapat sedikit sebanyak info berguna buat anda ya.

My beloved family

My beloved family

Saya Olivia Jessica Andrew pemilik blog ini www.efratachild.com.Saya Isteri kepada suami saya Celestinus Jeoffry Dan ibu kepada 2 orang permata hati Johansson Carl dan Jovian Cyrus.Saya seorang ibu yang bekerja sebagai Juruteknologi Pergigian di Klinik Pergigian Beaufort dan saya juga Mumy breastfeeding kepada Jovian yang sekarang berumur 1 tahun lebih.

Saya pengedar sah Shaklee yang aktif dan ready stok.Jika tiada stok akan di usahakan dalam tempoh seminggu akan memenuhi permintaan anda di sekitar Beaufort,Kuala Penyu dan Sipitang serta sekitarnya.saya memberi khidmat nasihat percuma kepada anda tentang vitamin Dan guide anda cara makan vitamin berdasaran keperluan kesihatan anda.
Mengapa perlu Ada blog ini?

Saya wujudkan blog www.efratachild.com ini adalah memudahkan saya berkongsi cerita dan info kesihatan kepada anda dan vitamin Shaklee yang sesuai.Saya turut selitkan testimoni sendiri sebabnya keluarga saya peminat shaklee dan pengguna shaklee yang setia dengan vitamin shaklee.
Selain itu blog ini juga saya suka selitkan cerita2 lain seperti aktiviti keluarga saya.Terutamanya tentang aktiviti- aktiviti riadah kami.siapa tahu boleh jadi panduan kepada anda yang berkeluarga.Hobi terbaru kami sekarang husband & wife hiking.saya akan kongsikan kepada anda di mana kami hiking ya.kempen Cara hidup sihat lah.
Kepada bakal2 ibu yang berazam menjadi Mumy breastfeeding berjaya walaupun bekerja maupun surirumah boleh Cari saya.saya mempunyai tool membantu anda.saya akan masukkan pengalaman saya juga sebagai Mumy breastfeeding dalam blog saya agar kita boleh berkongsi ilmu ya.vitamin yang saya ambik semestinya Shaklee sepanjang program menyusu dan pengambilan makanan seimbang.
Akhir kata daripada saya salam sayang daripada kami sekeluarga dan saya dahulukan ucapkan terima kasih dan selamat membaca blog saya yang biasa biasa saja.
anda boleh hubungi saya direct dengan :-
🍥 call / SMS /whatapps /telegram

olivia 0168490827

🍥 facebook

http://www.Facebook.com/tiramisuolei

🍥 instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog 

www.efratachild.com

Tip jaga Tulang,sendi dan otot kita

kata orang,Cara untuk menjaga pergerakan kita muda adalah dengan memiliki kebebasan untuk bergerak.Itu lah kali timbul kata kata kiasan tempatan “biar umur tua tapi hati muda”.Kita masih mau melakukan aktiviti seperti aksi arobatik semasa umur 10 tahun ataupun berjoget sewaktu umur 20 tahun.Namun apa yang menghalang? umur dan pandangan masyarakat atau bimbangkan kecederaan?

tip menjaga tulang,sendi dan otot kita

tip menjaga tulang,sendi dan otot kita

Pergerakan adalah peluang untuk berasa bebas.seperti anak anak kecil,mereka bergerak bebas Dan ini merupakan sesuatu yang sungguh berharga.itulah keseronokan zaman kanak kanak yang masih bermain dalam fikiran kita.Namun ia tidak seharusnya berhenti begitu sahaja.

Secara purata,orang dewasa yang aktif memiliki 30% peluang yang lebih tinggi untuk meningkatkan tahap kesihatan berbanding dengan mereka yang kurang aktif.ini kerana pergerakan membantu membina serta mengekalkan kesihatan otot,tisu penghubung,Dan tulang yang dapat mengekalkan kefleksibelan ,posture,keseimbangan,stamina dan kekuatan yang baik.
Kebebasan untuk bergerak turut memerlukan pemakanan yang baik untuk menjaga kesihatan tulang,otot Dan sendi kita.
🌱 kalsium & tulang

Tulang merupakan tabung simpanan kalsium kita.Apabila kita tidak mengambil kalsium yang secukupnya,badan akan mengambilnya daripada tulang.Secara umumnya,susu Dan produk produk tenusu dikenali sebagai sumber kalsium yang baik dan kalsium adalah penting untuk kesihatan tulang.
🌱 kolagen & sendi

Kolagen merupakan komponen yang penting bagi Tulang,otot Dan sendi(termasuk rawan,tendon,Dan ligamen).Kolagen membantu tisu untuk menahan regangan dan perubahan bentuk.
🌱 Protein & otot

Protein boleh menyumbang kepada pertumbuhan Dan pemeliharaan jisim otot,serta dapat menurunkan risiko kehilangan otot yang berlaku akibat penuaan.Protein dalam susu dianggap sebagai sumber protein yang berkualiti tinggi kerana ia mengandungi perkadaran asid amino yang diperlukan oleh badan.Jadi,ia adalah unik untuk memberikan manfaat kesihatan otot kita.
Jom kekalkan kebebasan untuk bergerak dengan vitamin shaklee

Kesihatan Tulang sendi dan otot

Kesihatan Tulang sendi dan otot

💟 Ostematrix-sumber kalsium yang akan masuk ke dalam tulang dan mineral lain akan bantu tambah ketumpatan tulang.

💟 vitalea- elemen penting pada sel tubuh.menyediakan asas nutrisi dalam otot.mengandungi vitamin B,C,D,E dan Zink dan Magnesium.

💟 Esp-merupakan protein non Gmo.protein merupakan makanan sel.setiap hidangan membekalkan 50% daripada nilai harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat.

💟 kolagen- memperbaiki geseran sendi.menyokong kesihatan sendi sebagai pelincir sendi.mengurangkan rasa sakit semasa sendi bergeser.

Selain set ini,vivix juga mampu menyokong kesihatan keseluruhan tubuh.

vivix

vivix

kandungan vivix

kandungan vivix

💟 vivix-meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi
semoga bermanfaat kepada anda.terima kasih.sebarang pertanyaan boleh pm saya.

Apa tunggu lagi hubungi saya.
🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Basic H Organic super cleaning concentrate jimat bah…….

​Basic H habis.Padahal ada separuh lagi.c Carl tuang habis untuk mencuci mainan dia lepas tu dengan dia masuk sekali dalam besen.bunuh kuman semua bila di tanya kenapa.Aduh pandang saja lah tu botol basic H yang sudah kosong.

Anak anak pun tahu sudah asal bawa mainan keluar rumah,perlu cuci dengan basic H.Bukan setakat cuci mainan saja tau kegunaan basic H.Hujung minggu adalah hari untuk sental menyental.daripada cuci dapur,ruang tamu hingga bilik dan tandas semua guna basic H.sebotol tu boleh guna hampir setahun bersihkan seisi rumah.Punya jimatnya tu hanya berharga retail rm46.00 sahaja.

Mengapa saya memilih basic H?

bunuh kuman di mainan katanya

bunuh kuman di mainan katanya

kandungan utama basic h adalah minyak kelapa Dan minyak jagung.tanpa bahan kimia Dan selamat digunakan serta paling utama menjimatkan.


Basic H organic super cleaning concentrate

Jika ianya organik sememangnya sesuai untuk mencuci bahan makanan seperti sayur Dan buah.basic H juga mampu mengurangkan panas badan jika anak kita demam dan jika beruam.hanya titis kan 2 ke 3 titis basic H ke air mandian mereka.berikut senarai 1001 kegunaan basic H sebagai panduan.moga bermanfaat kepada anda.
Kegunaan basic H organic super cleaning concentrate

basic H pembersih yang organik

basic H pembersih yang organik


💟Mencuci dan membersih sayur-sayuran dan buah-buahan daripada racun & bahan kimia.💟Mencuci dan membersih ikan, ayam, daging, makanan laut daripada bahan awet.

💟Mencuci dan membersih makanan basah spt. Mee kuning, kuehtiau dsbnya daripada bahan awet.

💟Mencuci dan membersih tempat dan peralatan memasak (terutama yang berminyak).

💟Mencuci dan membersih bilik air, tandas, tangki, sinki, cermin tingkap, rak buku, almari dan etc.

💟 Mencuci badan, tangan dan kaki daripada daki kotoran, pijar lada, dakwat marker pen, minyak dan etc.

💟Mencuci dan membersih lantai serta alat permainan.

💟Menanggalkan gula-gula getah pada baju dan etc.

💟Mengasah pisau.

💟Membersih dakwat pen pada tangan, baju dan etc.

💟Menghapuskan kutu di atas kepala.

💟Terkena minyak, air panas atau melecur terkena benda panas.

💟Menghindarkan dan membunuh serangga seperti lipas, nyamuk, semut, lalat dan etc.

💟Demam panas (sebelum berjumpa doktor).

💟Sakit gigi.

💟Gatal-gatal pada badan atau miang (masalah kulit).

💟Ulser dan mulut berbau.

💟Penyubur tanaman dan penggembur tanah.

💟Menghilangkan karat dan daki pada barang kemas, jam tangan dan etc.

Bagaimana basic H ni jimat lagi?


belanja rm46 basic H boleh gantikan kegunaan bahan pencuci yang merbahaya

belanja rm46 basic H boleh gantikan kegunaan bahan pencuci yang merbahaya

1botol basic H bersamaan dengan 5,824 botol glass cleaner

1botol basic H bersamaan dengan 5,824 botol glass cleaner

Jangan tunggu lagi untuk memilih basic H organic super clean concentrate terutama anda yang mempunyai anak kecil.berikan mereka persekitaran yang bersih Dan selamat daripada bahan kimia.

semoga bermanfaat kepada anda semua.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Gentle deep foaming cleanser adalah yang terbaik

Bila cerita tentang pencuci muka apa lah yang istimewa sangat.Di pasaran sahaja terlalu banyak jenama pencuci muka yang ditawarkan.Daripada kita sahaja memilih yang terbaik bagi diri kita.namun sejauh mana yang terbaik yang di tawarkan?sini saya kongsikan Cara mencari pencuci muka yang betul.

Jadikan semasa pencuci muka adalah waktu yang seronok

Jadikan semasa pencuci muka adalah waktu yang seronok


amalkan tip2 ini untuk mencari pencuci muka yang sesuai.



🌼 carilah pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit masing masing.Kenal pasti Jenis kulit muka kita dulu samada jenis normal,berminyak ataupun kombinasi.Dengan ini kita turut mengetahui rangkaian kesihatan kulit muka yang sesuai.

🌼 Cari pencuci muka yang berbuih banyak Dan halus.Bila buih banyak ini memudahkan kita menyingkirkan kotoran daripada muka kita.

🌼 elakkan pencuci muka yang mengandungi bahan pewangi Dan pengawet.Ia boleh merengsa kulit Dan sering menyebabkan kesan alahan.elak bahan- bahan berikut:-

  1. Paraben
  2. Imidazolidinyl urea
  3. Quaternium-15
  4. DMDM Hydantion
  5. Phenoxyethanol Methychloroisothiazolinone
  6. Formaldehyde

🌼 Gunakan produk/sabun yang khusus untuk kulit wajah,bukannya sabun untuk badan.

Memilih scrubs yang bagus

Scrub mampu membersih dan juga membuang sel kulit yang mati.Bagi sesetengah orang,scrub mungkin agak kuat dan menyakitkan kulit.contohnya yang menggunakan bahan seperti biji buah yang telah dihancurkan.Jadi anda kena cari scrubs yang lebih lembut untuk kulit.

Pilih lah pencuci muka Gentle Deep Foaming Cleanser nutriwhite shaklee.

Gentle deep foaming cleanser

Gentle deep foaming cleanser

Dulu sebelum menggunakan pencuci muka ini,saya tertanya tanya kenapa kawan2 suka dan jatuh cinta dengan cleanser ini.Bila saya guna sendiri wah best nya.Mencuci muka rasa lembut buih sabun nya.Muka rasa halus dan segar sangat selepas mencuci muka.Ini kerana :-

Gentle Deep Foaming Cleanser



🍀Membersihkan dan menyegarkan kulit
🍀Rumpai laut menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit
🍀Alga Hijau melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin
🍀Strawberi Begonia mencerahkan dan meratakan tona kulit
🍀Lembut dan menyegarkan
Cleanser ini juga boleh bertindak sebagai scrubs muka juga.Kebanyakan scrubs di pasaran berbiji2 menyebabkan kulit kita menjadi kasar,mengelupas dan rasa pedih jika terlalu kering.Tetapi Gentle deep foaming cleanser ini berstruktur yang sangat halus tetapi mampu menyingkirkan sel mati daripada muka.malah melembabkan kulit muka selepas cucian.

caranya 

  1. picit sebesar 10sen syiling Gentle deep foaming cleanser di tapak tangan
  2. gosok kan seluruh muka Dan leher tanpa air.
  3. selepas tu cuci seperti biasa.anda pasti rasa sangat bersih muka selepas itu.

malah cleanser ini boleh digunakan sebagai scrubs setiap hari berbanding pencuci muka biasa di pasaran.

Penjimatan

satu tube cleanser ini tempoh pengunaan nya lebih 6 bulan ke atas untuk seorang pemakai.saya berkongsi dengan suami saya tempoh penggunaan nya lebih kurang 4 bulan dengan kekerapan dua Kali sehari mencuci muka.

Tempoh kesannya nampak

Lebih kurang 4 hingga 6 minggu selepas penggunaan.

Semoga sharing saya memberi sedikit info.Jika anda ingin kan maklumat lanjut sila hubungi saya di:-

Vitamin promo bulan ini adalah ostematrix jadi amat jimat jika membeli bulan ini Ogos 2016.

APA tunggu lagi hubungi saya.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Keperluan awal c ibu menyambut kelahiran bayi pertamanya

Best juga kalau banyak group whatapps kalangan ibu ibu.Kawan kami mengandung 4 bulan anak pertama sangat beruntung.Mengapa saya katakan beruntung sebab dia dikeliling oleh ibu ibu muda yang sudah mempunyai anak dan ada yang berbekerja dan surirumah. Sini saya kongsikan perkongsian kami sebagai kakak kepada kawan kami ini dalam persiapan menyambut anak pertamanya.Manatau ada para bakal ibu yang ingin tahu info ini juga.

Dia bertanya apa yang perlu disediakan dahulu dalam persiapan menyambut bayi pertamanya nanti.

Beli lah keperluan yang harganya agak besar dahulu seperti berikut:-

🍀Set kehamilan Shaklee Dan set berpantang premium

set berpantang shaklee

set berpantang shaklee

Dua set vitamin ini sangat penting bagi kesihatan c ibu dan bayi.Kebanyakan vitamin yang ada dalam set Hamil turut terdapat dalam set berpantang.Vivix Shaklee boleh diambil selepas bersalin untuk mempercepatkan luka bersalin sembuh samada bersalin pembedahan ataupun normal.set berpantang dan vivix juga membantu memeriahkan susu badan ibu.

vivix untuk ibu berpantang cepat sembuh

vivix untuk ibu berpantang cepat sembuh

🍀 beli breast pump yang sesuai
mulakan misi mencari breast pump yang sesuai walaupun anda bukan ibu bekerja.ini penting kerana ibu perlu sediakan susu ibu sedikit di rumah jika c ibu keluar rumah sebentar.breast pump juga bertindak sebagai peransang susu ibu awal sebelum bayi lahir.caranya pump breast ibu seawal bulan menunggu kelahiran.Boleh beli di butik ibu mengandung ataupun di internet.breast pump saya jenama lovente beli secara online di www.pumponthego.com.pilih lah sama Ada manual atau elektrik.

breast pump

breast pump

Pasang target ibu ibu,kedua dua keperluan ini suda disediakan seawal 6 bulan pertama kerana selepas itu ibu akan sediakan keperluan bayi pula seperti set pakaian newborn,set mandian,baby court Dan sebagainya.
semoga ibu ibu mendapat manfaat daripada perkongsian group kami.Jika ingin info set Hamil Dan berpantang boleh pm saya.saya akan membimbing anda jika menjadi pelanggan saya.info untuk ibu menyusu pun boleh, saya akan guide anda.

Vitamin promo bulan ini adalah ostematrix jadi amat jimat jika membeli bulan ini Ogos 2016.

APA tunggu lagi hubungi saya.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Beta talasaemia pengguna tegar vitalea iron formula

Beta talasemia trait pengguna tegar vitalea iron formula

Beta talasemia trait pengguna tegar vitalea iron formula

Q: Saya selalu baca blog doktorbudak.com. Saya ingin bertanya tentang penyakit beta thalasemia trait. Anak saya berumur 4 tahun. Masa dia demam memang keadaan pucat dan asyik muntah – muntah. So doktor di klinik suggest suruh ambil darah sebab darah merah rendah semasa demam. Selepas result keluar doktor tidak dapat nak detect betul-betul Thalassemia. Oleh itu, kita ambil lagi darah selepas demam. 
Baru-baru ni saya ke klinik sebab badan dia gatal. Saya ulang ujian darah itu, Doktor cakap ada Beta Thalasemia trait. Adakah penyakit ni berbahaya dan apakah yang perlu saya buat untuk anak saya ? ( Harwaniey )

A: Salam Sejahtera Puan Harwaniey,

Terima kasih atas soalan anda, dan juga kerana mengikuti doktorbudak.com!

Untuk menjawab secara ringkas, Beta Thalassaemia Trait sebenarnya tidak berbahaya dan biasanya tidak memerlukan apa-apa rawatan. Namun demikian, sekiranya kedua-dua pasangan mempunyai Beta Thalassaemia Trait, ada kemungkinan anak mereka boleh menghidapi Beta Thalassaemia Major, iaitu jenis Thalassaemia yang serius. Jadi, sebelum anak Puan Harwaniey berkahwin nanti, eloklah jika pasangannya menjalani ujian saringan untuk Thalassaemia!
Apa itu Thalassaemia?

Thalassaemia adalah suatu penyakit genetik (yang diwarisi) yang melibatkan darah. Ada pelbagai jenis Thalassaemia, ada yang ringan, dan ada yang serius dan boleh membahayakan nyawa. Sesetengah orang yang menghidapi thalassaemia yang ‘ringan’, seperti ‘Beta Thalassaemia Trait’, tidak mengalami apa-apa kesan dan tidak memerlukan rawatan, manakala orang yang menghidapi penyakit yang serius, seperti ‘Beta Thalassaemia Major’, memerlukan rawatan sepanjang hayat, dan transfusi darah yang kerap.

(sumber:dokterbudak.com)

Ini adalah ringkasan apa itu thalassaemia.jika ingin mengetahui lebih lanjut boleh lihat entri saya sebelum ini iaitu talasemia Dan pembawa talasemia.

Apa yang saya ingin kongsikan disini adalah bagaimana saya seorang yang mengalami Beta Thalassaemia Trait atau pembawa talasemia jenis beta,merawat anemia ringan yang saya hadapi. 
Mengandung anak pertama bila check darah saya baru mengetahui saya pembawa talasemia jenis beta.Bacaan HB saya sentiasa rendah sekitar 8-10 sahaja.macam2 usaha untuk naikkan bacaan HB namun tetap begitu.tapi syukur saya tidak mengalami masalah kesihatan sepanjang kehamilan hingga melahirkan anak.pening pening ringan tu biasa adalah juga saya alami di akhir akhir hingga melahirkan anak saya Carl.
Mengandung anak kedua,syukur Sudah mengenali Shaklee.saya amalkan set Hamil Shaklee.Dalam set Hamil Dan set berpantang Shaklee Ada vitamin vitalea iron Formula.

vitalea iron formula

vitalea iron formula

khasiat vitalea iron formula shaklee

khasiat vitalea iron formula shaklee

Terdapat persoalan dalam pengambilan vitamin ini bagi golongan seperti saya.Maka untuk kepastian saya mendapatkan khidmat nasihat daripada dokter.dokter memberi jawapan bahawa pembawa talasemia boleh mengambil vitalea iron formula.Syukur sangat jadi saya tidak perlu risau lagi.
Selain mengambil vitamin set kehamilan hingga set berpantang Shaklee,saya perlu juga menjaga pengambilan makanan harian saya.saya banyakkan makanan tinggi zat besi.syukur hampir hampir bersalin bacaan HB saya mencapai 11 juga.

Sekarang anak kedua saya Jovian berusia setahun lebih masih breastfeeding.Oleh itu untuk lengkapkan nutrisi yang akan dia terima daripada saya dan pastikan bacaan HB saya maintain,saya perlu ambil vitalea iron formula setiap hari.Lagipun saya ibu yang bekerja.

Ini adalah testimoni saya sendiri dengan vitalea iron formula.

testimoni set tambah darah

testimoni set tambah darah

ini testimoni bacaan HB saya awal tahun.bulan lepas saya check semasa kempen derma darah di gereja bacaan HB saya 12.3.Layak menderma darah sudah kalau bukan breastfeeding Mumy.
Demikian lah sedikit perkongsian saya.semoga memberi info bagi anda yang seperti saya yang mengalami Beta Thalassaemia Trait atau pembawa talasemia jenis beta.Tidak perlu risau untuk mengambil vitamin vitalea iron formula.Jika mempunyai pertanyaan boleh hubungi saya :-

🍥 whatapps / call / sms

olivia 0168490827

🍥 Facebook

http://www.Facebook.com/tiramisuolei

🍥 Instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Kesan sampingan Berhenti merokok dan peranan keluarga

berhenti merokok

berhenti merokok

Bagi perokok tegar,seperti husband saya berhenti merokok adalah satu kejayaan yang paling besar dalam hidupnya.terutama kami keluarga terdekatnya.Bayangkan dia mula merokok seawal umur 15 tahun dan berhenti merokok umur 31 tahun 2 tahun lalu.
Menurut kajian program pemulihan kesihatan, Bukan semua perokok tegar berjaya melakukannya berikutan hanya 10 peratus daripada sebanyak 200 perokok berjaya meninggalkan tabiat buruk itu.Untuk melepasi tahap ketagihan yang melampau, perokok tegar perlu ada daya kesungguhan dan displin diri yang tinggi memandangkan akan berlaku beberapa simptom atau kesan sampingan kepada perokok yang cuba berhenti merokok.
Berkat kesabaran dan kesungguhan disamping sokongan kami keluarga tersayang husband saya dapat merealisasikan hasrat untuk berhenti merokok selepas beberapa kali mencuba Namun dalam tempoh mendisplinkan diri untuk menjauhi diri dari merokok banyak dugaan yang perlu dia tempuhi.
KESAN SAMPINGAN SEMASA ATAU SELEPAS BERHENTI MEROKOK

Berikut adalah senarai kesan yang perokok tegar lalui dalam usaha untuk berhenti merokok.

KESAN SAMPINGAN SEMASA ATAU SELEPAS BERHENTI MEROKOK

KESAN SAMPINGAN SEMASA ATAU SELEPAS BERHENTI MEROKOK

Jika kesan yang disenaraikan ada pada diri anda, semasa proses untuk berhenti merokok anda dinasihatkan bersabar dan terus melawannya Percayalah kemenangan nanti akan berpihak kepada anda dan sekali gus dapat menjalani asas kehidupan yang sihat disamping insan tersayang.

Kunci utama adalah tetapkan matlamat untuk berhenti merokok selama–lamanya dan kekal dengan rancangan tersebut Jangan berhenti mencuba untuk berhenti jika anda terlalai dan melakukannya. 
sebagai manusia biasa memang kadang–kadang kita alpa Jika mula merokok semula selepas cuba berhenti, jangan putus asa. Setiap kali anda berhenti merokok walaupun dalam jangka masa pendek, sebenarnya semakin hampir dengan matlamat jangka panjang.Selalu ingatkan diri bahawa dengan berhenti merokok dapat mengelakkan penyakit serius dan hidup lebih lama dan anda pasti berjaya melaksanakannya.
Lagi jangan pernah berhenti berdoa memohon agar ketagihan merokok itu cepat berakhir.mohon pimpinan Nya kerana semakin anda dekat dengan Tuhan semakin mudah anda menjalani proses ini.

Percaya lah kerana husband saya pernah melaluinya.Doa bersama dan bersharing juga banyak membantu dia. Perbanyakkan juga bersama keluarga buatkan husband saya lupa untuk merokok.Sebagai ahli keluarga c perokok tegar yang ingin berhenti ,jangan pernah berhenti memberi sokongan moral agar mereka tetap pendirian untuk berhenti merokok.Tapi sokongan perlu ke arah positif bukannya ugutan.Keluarga juga perlu bersabar melayan kerenah mereka dalam tempoh percubaan untuk berhenti merokok.

Cara Ireach untuk berhenti merokok.

vivix membantu perokok berhenti merokok

vivix membantu perokok berhenti merokok

khasiat vivix

khasiat vivix

Bagaimana juga vivix membantu c perokok tegar dalam usaha berhenti merokok?



Bagaimana VIVIX berfungsi?



>Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA. 

>Memperbaiki DNA. Setiap hari,perokok merokok maka tubuh mereka mengalami kerosakan DNA yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat.Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

>Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
>Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

Bagaimana VIVIX bertindak ke atas sel tubuh manusia

Cell Defence : mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit.

Cell Energy : memberi tenaga kepada sel yang lemah

Cell Repair : membaiki sel yang telah rosak

Cell Performance : meningkatkan prestasi sel.

testimoni vivix vs perokok

testimoni vivix vs perokok

Semoga sharing saya memberi sedikit info kepada anda tentang kesan berhenti merokok Dan vitamin yang berkaitan serta betapa pentingnya keluarga memberi sokongan.Jika anda ingin kan maklumat lanjut sila hubungi saya di:-
🍥call/whatapps /telegram/SMS
0168490827

🍥 facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

🍥 instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Pameran dental beaufort

BENGKEL PAMERAN KESIHATAN PERGIGIAN BERKUMPULAN BAGI PERGIGIAN KAWASAN BEAUFORT 2016.

BENGKEL PAMERAN KESIHATAN PERGIGIAN BERKUMPULAN BAGI PERGIGIAN KAWASAN BEAUFORT 2016.

Pada 10/8/2016 yang lalu klinik kami mengadakan bengkel Pameran kesihatan pergigian berkumpulan bagi pergigian Kawasan Beaufort 2016.Penceramah Dan Juri bagi Pameran berkumpulan di jemput daripada Kawasan kota Kinabalu iaitu Dr.Latipah.Sesuai sangat jadi dokter Gigi sebab sentiasa senyum.
Booth kami bertemakan Gigi palsu mengembalikan keyakinanku,meraih tempat pertama pilihan juri.Kami di pilih sebagai juara kerana bahan kami memenuhi konsep Pandang,dengar dan sentuh.

Tujuan booth Gigi palsu ada dalam Pameran berkumpulan bukan lah bertujuan untuk menggalakkan para pengunjung booth terutama kanak kanak sekolah untuk mencabut Gigi asli Dan memilih memakai Gigi palsu.Kami menerangkan betapa payahnya menggunakan Gigi palsu dalam aktiviti harian seperti makan.nanti makan tercabut kah tertelan kah.Gigi palsu juga mempunyai jangka hayat dan perlu di tukar kerana warna yang pudar,semakin longgar Dan mudah patah.Peringkat pembuatan nya pula panjang dan lama.

Namun Ada juga faktor semulajadi yang menyebabkan Gigi longgor Dan perlu di cabut.contoh nya faktor usia,penyakit tertentu dan kes kes fraktur akibat kemalangan.Maka ini menjadi tanggungjawap kami untuk membantu mengembalikan keyakinan kepada mereka berhadapan dengan masyarakat.Mulia juga tau tugas kami.

Proses Pembuatan gigi palsu

Proses Pembuatan gigi palsu

Peralatan yang di gunakan semasa proses pembuatan gigi palsu

Peralatan yang di gunakan semasa proses pembuatan gigi palsu

contoh Aplian boleh tanggal

contoh Aplian boleh tanggal

Jadi betapa pentingnya kita menjaga Mutiara kita iaitu Gigi asli.cabut Gigi kekal takan tumbuh lagi Gigi asli lain.Maka Gigi palsu lah gantinya.Cari saja saya kalau pertanyaan tentang Gigi palsu memang boleh bantu punya.jangan risau.jom kita kenali vitamin untuk Gigi dan tulang kita iaitu ostematrix.

Gigi rapuh kurang kalsium

Gigi rapuh kurang kalsium


👍👍 Jom lindungi tulang dan gigi anda dengan Ostematrix. Anda memerlukan lebih daripada kalsium semata-mata untuk membina tulang Dan gigi yang kuat.
🚨 Ostematrix ni penting untuk:

🔹Membina tulang dan gigi yang kuat

🔹Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal

🔹Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf

🔹Membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, mudah meradang dan kemurungan
Bukan itu sahaja, Ostematrix juga sangat membantu dalam mengurangkan masalah:

🔹Kekejangan otot

🔹Insomnia (Ostematrix merehatkan otot-otot secara tidak langsung membantu anda untuk mudah tidur)

🔹Kerosakan gigi

🔹Osteoporosis (individu yang mempunyai anak lebih dari 3 paling berisiko) Jom lindungi tulang anda dengan Ostematrix. Anda memerlukan lebih daripada kalsium semata-mata untuk membina tulang yang kuat.
🚨 Ostematrix ni penting untuk:

🔹Membina tulang dan gigi yang kuat

🔹Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal

🔹Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf

🔹Membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, mudah meradang dan kemurungan
Bukan itu sahaja, Ostematrix juga sangat membantu dalam mengurangkan masalah:

🔹Kekejangan otot

🔹Insomnia (Ostematrix merehatkan otot-otot secara tidak langsung membantu anda untuk mudah tidur)

🔹Kerosakan gigi

🔹Osteoporosis (individu yang mempunyai anak lebih dari 3 paling berisiko)

Vitamin promo bulan ini adalah ostematrix jadi amat jimat jika membeli bulan ini Ogos 2016.

APA tunggu lagi hubungi saya.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com

Kalsium kepada lelaki dan Cara yang mudah pengambilannya

pentingnya kalsium kepada lelaki

pentingnya kalsium kepada lelaki

hari ini saya mau kongsikan antara vitamin favorite keluarga saya.ostematrix Shaklee.Osteoporosis, atau kehilangan jisim dan ketumpatan tulang, selalu  kita dengar dikaitkan dengan kaum wanita.tetapi lelaki pun perlu cukup kalsium juga.husband saya pun consume ostematrix juga macam saya.kalau tidak penting tidak lah husband saya bersemangat join program jom kurus 1 Malaysia (JK1M).
Manfaat Kalsium Kepada Lelaki.

🍀Pencegahan Osteoporosis
Yayasan Osteoporosis Kebangsaan Amerika menganggarkan dua juta lelaki telah didiagnosis dengan satu kajian dalam satu kajian pada tahun 2003 dan keputusan mendapati bahawa SATU DALAM LAPAN LELAKI YANG BERUMUR 50 TAHUN KE ATAS akan mengalami osteoporosis. 
Ini mempunyai potensi untuk megalami kadar kematian yang lebih cepat kerana KADAR KERETAKAN PINGGUL UNTUK LELAKI ADALAH 2KALI GANDA DARIPADA WANITA. Kalsium, ditambah dengan vitamin D, mengekalkan tahap jisim tulang dan menghalang kehilangan tulang yang ketara. Vitamin D adalah hampir sama penting seperti kalsium sendiri, sebagai vitamin membantu badan memetabolismekan dan menyerap bukan makanan berasaskan kalsium.
🍀 Mengurangkan Risiko Potensi untuk Kemurungan
Penyelidik Israel mengkaji hubungan antara ketumpatan tulang yang rendah di kalangan rakyat dengan kemurungan. Penyelidikan mereka yang disiarkan dalam edisi Mac 2010 Annals New York Academy of Sciences, menunjukkan bahawa kemurungan “muncul sebagai faktor risiko yang signifikan” bagi ketumpatan tulang yang rendah, sebagai gangguan mental melambatkan sistem saraf simpatetik.

🍀 Untuk Kesihatan Jantung
 Pusat Kawalan Penyakit Amerika melaporkan bahawa penyakit jantung adalah pembunuh utama lelaki. Walaupun sesetengahnya diakibatkan oleh faktor genetik, ramai boleh dikawal dengan pemakanan yang betul dan pengambilan kalsium. Satu kajian di New Zealand yang melakukan kajian mengenai kesan kalsium sitrat pada keretakan tulang di kalangan wanita menopaus mendapati bahawa pengambilan kalsium mempunyai kesan positif ke atas lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL), atau apa yang dipanggil “kolesterol baik,” tahap dalam badan. HDL kepada nisbah LDL meningkat dengan ketara sebagai HDL meningkat sebanyak 7 peratus. 

Kesan kalsium pada tekanan darah telah dikaji selama lebih daripada 20 tahun. Satu kajian 2006 oleh saintis Belanda menunjukkan bahawa kekurangan kalsium berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Individu yang mengambil kalsium mendapati pengurangan dalam kedua-dua sistolik dan kadar diastolik mereka.
🍀 Pengurusan Berat Badan
Sejak tahun 2000, beberapa kajian telah melihat kesan kalsium pada berat badan.  Saintis dari Universiti Creighton telah menerbitkan laporan dalam Jurnal Klinikal Endokrinologi dan Metabolisme yang menunjukkan bahawa individu yang mengamalkan pengambilan jumlah kalsium harian yang disyorkan boleh mengurangkan berat badan secara keseluruhan sehingga 3%. Universiti Pemakanan Tennessee Institut mendapati bahawa kalsium tenusu boleh mengurangkan berat badan dan mendapatkan lemak manakala mempercepatkan kehilangan lemak oleh badan.

Kalau minta lelaki ni minum susu memang payah kan.breakfast di rumah kah atau di kedai memang order kopi atau teh saja.tapi ada juga yang sedar pentingnya minum susu setiap hari.jadi until pastikan mereka ni consume susu setiap hari dan cukup untuk keperluan tubuh dalam sehari,boleh ambik ostematrix Shaklee.keistimewaan nya ostematrix 1 tablet bersamaan dengan segelas susu.

1 tablet ostematrix =1 gelas susu kalsium tinggi

1 tablet ostematrix =1 gelas susu kalsium tinggi

👍 Jom lindungi tulang anda dengan Ostematrix. Anda memerlukan lebih daripada kalsium semata-mata untuk membina tulang yang kuat.

🚨 Ostematrix ni penting untuk:

🔹Membina tulang dan gigi yang kuat

🔹Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal

🔹Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf

🔹Membantu mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, mudah meradang dan kemurungan
Bukan itu sahaja, Ostematrix juga sangat membantu dalam mengurangkan masalah:

🔹Kekejangan otot

🔹Insomnia (Ostematrix merehatkan otot-otot secara tidak langsung membantu anda untuk mudah tidur)

🔹Kerosakan gigi

🔹Osteoporosis (individu yang mempunyai anak lebih dari 3 paling berisiko)

Semoga sharing saya memberi sedikit info kepada anda tentang pentingnya kalsium kepada lelaki dan vitamin berkaitan.sebarang pertanyaan boleh pm saya.

Vitamin promo bulan ini ostematrix jadi amat jimat jika membeli bulan ini Februari 2017.

APA tunggu lagi hubungi saya.

 🍥call/whatapps /telegram/SMS

0168490827

 🍥facebook

http://www.facebook.com/tiramisu olei

 🍥instagram

http://www.Instagram.com/tiramisuolei/

🍥 blog

www.efratachild.com